6 z 7Gorzka czekolada
Gorzka czekolada jest nie tylko smaczna, ale wyróżnia się też wysoką zawartość antyoksydantów zapobiegających starzeniu się skóry. Oprócz tego, już dwie kostki sprawią, że poczujemy się lepiej, ponieważ poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia, gwałtownie się podniesie.
Składniki czekolady wykazują również działanie przeciwnowotworowe. Dzięki zawartości flawonoidów, wpływa ona na pamięć, tym samym obniżając ryzyko zachorowania na Alzheimera.
Gorzka czekolada odchudza – i to nie jest żart. Zjedzenie kilku kostek zmniejszy głód i pozostawi uczucie sytości na dłużej. Nie przesadzajmy jednak z ilością – 40 g czekolady o 85 proc. zawartości kakao to ok. 225 kcal.
Przeczytaj także: Białe lub brązowe. Sprawdź, czy kolor ma wpływ na wartość odżywczą jajek