Przejdź na WP

Przechowywanie bananów. Sprawdź, jak zrobić to najlepiej

Banany są jednymi z najchętniej kupowanych owoców w okresie zimowym. Są słodkie i sycące. Przechowywanie ich może wydawać się problemem. Czasem wystarczy chwila i stają się przejrzałe. Co zrobić, by dłużej zachowały świeżość?

Zobacz film: "Co się stanie, jeśli codziennie będziesz jeść dojrzałego banana?"

1. Przechowywanie bananów w lodówce

To pierwszy błąd podczas przechowywania bananów. Te owoce powinny być w ciemnym i chłodnym miejscu, z dobrym dostępem do świeżego powietrza. Lodówka nie będzie odpowiednia.

Skórka od banana nowym superfood!
Skórka od banana nowym superfood! [6 zdjęć]

Wyrzucasz skórkę od banana? Niepotrzebnie! Okazuje się, że nie tylko nadaje się do jedzenia, ale odnajduje...

zobacz galerię

Wyjątek stanowią banany ze skórką w brązowe plamki. Jeśli włożysz je do lodówki, skórka zbrązowieje szybciej, ale środek pozostanie jasny i smaczny.

Pod żadnym pozorem nie wkładaj do lodówki bananów zielonych. Niska temperatura zakłóci proces dojrzewania, co sprawi, że w ogóle nie będą się nadawały do spożycia.

2. Przechowywanie bananów z innymi owocami

Banany, podobnie jak inne owoce wydzielają etylen, który przyśpiesza dojrzewanie. Jeśli będziemy je przechowywać razem z jabłkami, gruszkami czy pomarańczami przyśpieszymy ten proces.

Po kilku dniach banany i inne owoce, z którymi miały styczność będą przejrzałe. Jeśli jednak kupimy banany mocno zielone i niedojrzałe, ułożenie ich z jabłkami sprawi, że szybciej będą gotowe do spożycia.

3. Okręcanie końcówek bananów folią spożywczą

Bananów nie przechowujemy w foliowych workach i szczelnie zamkniętych opakowaniach. Jeśli chcemy wydłużyć proces dojrzewania, możemy końcówki bananów okręcić folią spożywczą. W ten sposób zmniejszymy ilość etylenu, który wydzielają owce i wydłużymy okres dojrzewania owoców.

Jak przechowywać banany?
Jak przechowywać banany? (123rf.com)

4. Zamrażanie bananów

Zamrażanie owoców to dobry sposób na to, by zachować ich wartości odżywcze przez dłuższy czas. Banany przeznaczone do mrożenia obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Tak przygotowane przekładamy do pojemnika i przechowujemy w zamrażarce.

Po rozmrożeniu będą miały nieco inną konsystencję niż banany świeże, ale to nie zmienia ich walorów odżywczych. Mogą być wykorzystane w koktajlach lub jako dodatek do owsianki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Dowiedz się więcej:

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy