Rukola w sałatce

Rukola pochodzi z krajów położonych w basenie Morza Śródziemnego. Ta odmiana sałaty ma przyjemny, orzechowy, lekko gorzkawy smak i oryginalny aromat. Rukola zawiera około osiem razy więcej wapnia, pięć razy więcej witaminy A, witaminy C i witaminy K i cztery razy więcej żelaza niż ta sama ilość sałaty lodowej!

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Sałatka z rukolą
Sałatka z rukolą

Sałatka z rukoli jest pożywna i smaczna. Niewielkim nakładem sił można stworzyć przepyszny i zdrowy dodatek...

zobacz galerię

Składniki:

  • posiekana rukola,
  • ocet balsamiczny,
  • oliwa z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka świeżo startego parmezanu.
Rukola w sałatce
Rukola w sałatce

Przygotowanie:

W miseczce umieść posiekaną rukolę. Polej kilkoma kroplami octu, łyżeczką oliwy z oliwek i posyp cukrem. Mieszaj, aż do uzyskania jednej konsystencji. Na sam wierzch posyp starty ser. Możesz też doprawić solą i pieprzem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 96,3 kcal
Białka 4,9 g
Tłuszcze 8,3 g
Cholesterol 7,9 mg
Węglowodany 1,5 g
Błonnik 0,7 g
Witamina C 6,5 mg
Witamina A 121,3 µg

Komentarz:

Rukola jest niskokaloryczna i lekkostrawna, a ponadto ma działanie bakteriobójcze. Poza tym zapobiega anemii i osłabieniu. Sałatka z rukoli z pewnością zasmakuje każdemu!

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy