Ryba w winie

Danie rybne w winie to danie, które warto wypróbować. Jego przygotowanie jest stosunkowo proste, a uzyskana potrawa zadowoli nawet wybrednych smakoszy.

Składniki:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

  • 250 g fileta z sandacza,
  • 3/4 szklanki wina Marsala,
  • 200 g pieczarek,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 296,63 kcal
Białka 16,58 g
Węglowodany 19,8 g
Tłuszcze 14,26 g
Błonnik 1,63 g
Ryba w winie

Ryba w winie to idealny pomysł na wykwintną kolację oraz zdrowy sposób na wprowadzenie ryby do codziennej diety.

Przygotowanie:

Filet z sandacza obmyj, osusz i pokrój na większe kawałki. W przygotowanym naczyniu wymieszaj mąkę, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Obtocz obficie w mieszance kawałki ryby i strzepnij, aby pozbyć się nadmiaru mąki. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Gdy będzie już bardzo gorąca, dodaj masło i pozwól mu się roztopić. Wkładaj ostrożnie na tłuszcz kawałki mięsa i smaż z każdej strony przez kilka minut, aż złapią złoty kolor. Zdejmij je w tym momencie z patelni i wrzuć posolone pieczarki. Zmniejsz ogień na średni i wlej wino. Zostaw bez przykrywki na kilkanaście minut i poczekaj, aż wino wyparuje do połowy. Wtedy włóż z powrotem sandacza i na małym ogniu duś przez 8-10 minut. Zaciągnij sos i podawaj na gorąco.

Komentarz:

Przeciętnie każdy z nas zjada o połowę mniej ryb niż mieszkańcy Norwegii czy Japonii. A jednak powinno się wprowadzać coraz więcej potraw zawierających ten składnik, gdyż mięso ryb posiada mnóstwo ważnych substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie całego naszego organizmu. Odpowiednia ilość białka i kwasów omega-3 oraz wszelkich witamin i minerałów sprawia, że gospodarka naszego ciała i umysłu utrzymywana jest na właściwym poziomie.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Ryby
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Ryby
Ryby

Zapiekana ryba

Zapiekana ryba

Danie z zapiekanej w ryżu i fasolce ryby sprawdzi się w każdej sytuacji i stworzy wyśmienite danie główne wieczoru.

Ryby

Rybne paluszki

Rybne paluszki

Paluszki rybne to świetna przekąska oraz wartościowa, bogata w wiele składników odżywczych potrawa.

Ryby

Ryba w przyprawie

Ryba w przyprawie

Ryba jest smaczna sama w sobie. Ale jeśli doprawimy ją na przykład curry, będzie jeszcze lepsza!

Ryby

Awokado z tuńczykiem

Awokado z tuńczykiem

Pyszna sałatka, której głównym składnikiem jest awokado i tuńczyk. Dodatek jogurtu i majonezu podkreśla smak.

Ryby

Rybne pulpety

Rybne pulpety

Pulpety z halibuta są pożywnym, wyśmienitym daniem dla wszystkich, którzy potrzebują białka i mają ochotę na nietuzinkową potrawę.

Ryby

Tuńczyk w sałatce

Tuńczyk w sałatce

Pyszna sałatka z tuńczyka i warzyw jest idealna jako przystawka lub danie główne. Smak ryby podkreśla charakter całego przepisu, a warzywa dopełniają jego wartości odżywczej.

Ryby

Danie rybne w winie

Danie rybne w winie

Ryba w winie to idealny pomysł na wykwintną kolację oraz zdrowy sposób na wprowadzenie ryby do codziennej diety.

Ryby

Łosoś zapiekany w papryce

Łosoś zapiekany w papryce

Danie klasyczne - łosoś zapiekany w przyprawach, wśród których charakter nadaje przede wszystkim papryka.

Ryby

Warzywna potrawka z łososiem

Wszelkie potrawy, które zawierają ryby są idealnym rozwiązaniem dla osób, które marzą o zdrowym odżywianiu. Łosoś jest jedną z najcenniejszych ryb (...) solą i pieprzem oraz posyp bazylią. Umyj filety z łososia i osusz papierowym ręcznikiem....

Ryby

Ryba z piekarnika

Ryba przygotowana w ten sposób będzie smaczna, niskokaloryczna i lekkostrawna. Odrobina masła podnosi walory smakowe, gdyż masło jest nośnikiem smaku (...) . Skropienie ryby cytryną neutralizuje przykry zapach oraz wzbogaca...