Trwa ładowanie...

Ryba w winie

Avatar placeholder
15.03.2017 19:24
Ryba w winie
Ryba w winie

Danie rybne w winie to danie, które warto wypróbować. Jego przygotowanie jest stosunkowo proste, a uzyskana potrawa zadowoli nawet wybrednych smakoszy.

Składniki:

  • 250 g fileta z sandacza,
  • 3/4 szklanki wina Marsala,
  • 200 g pieczarek,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie296,63 kcal
Białka16,58 g
Węglowodany19,8 g
Tłuszcze14,26 g
Błonnik1,63 g

Przygotowanie:

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Filet z sandacza obmyj, osusz i pokrój na większe kawałki. W przygotowanym naczyniu wymieszaj mąkę, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Obtocz obficie w mieszance kawałki ryby i strzepnij, aby pozbyć się nadmiaru mąki. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Gdy będzie już bardzo gorąca, dodaj masło i pozwól mu się roztopić. Wkładaj ostrożnie na tłuszcz kawałki mięsa i smaż z każdej strony przez kilka minut, aż złapią złoty kolor. Zdejmij je w tym momencie z patelni i wrzuć posolone pieczarki. Zmniejsz ogień na średni i wlej wino. Zostaw bez przykrywki na kilkanaście minut i poczekaj, aż wino wyparuje do połowy. Wtedy włóż z powrotem sandacza i na małym ogniu duś przez 8-10 minut. Zaciągnij sos i podawaj na gorąco.

Komentarz:

Przeciętnie każdy z nas zjada o połowę mniej ryb niż mieszkańcy Norwegii czy Japonii. A jednak powinno się wprowadzać coraz więcej potraw zawierających ten składnik, gdyż mięso ryb posiada mnóstwo ważnych substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie całego naszego organizmu. Odpowiednia ilość białka i kwasów omega-3 oraz wszelkich witamin i minerałów sprawia, że gospodarka naszego ciała i umysłu utrzymywana jest na właściwym poziomie.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze