Trwa ładowanie...

Ryby słodkowodne – które są najlepsze?

Avatar placeholder
24.07.2021 16:19
Ryby słodkowodne to m. in. okoń, sandacz i węgorz
Ryby słodkowodne to m. in. okoń, sandacz i węgorz (123RF)

Szczupak, węgorz, okoń pstrąg i sandacz to najpopularniejsze ryby słodkowodne występujące w Polsce. Spożywanie ich min. 2 razy w tygodniu dostarcza organizmowi witamin i minerałów.

spis treści

1. Dlaczego warto jeść ryby z polskich rzek i jezior?

Ryby słodkowodne w kwestii zdrowotności nie ustępują rybom morskim. Żyjące w polskich rzekach i jeziorach gatunki są bogactwem witamin i minerałów. Ryby słodkowodne są z reguły mniej tłuste i nie tak narażone na zanieczyszczenia - nie zawierają dioksyn i rakotwórczej rtęci.

Jedzenie ryb, zarówno słodkowodnych, jak i morskich, dostarcza organizmowi minerałów i witamin niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Dietetycy przestrzegają, że ignorowanie korzyści płynących z mięsa ryb na rzecz wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny czy drobiu wkrótce odbije się na naszym zdrowiu.

Zobacz film: "A może ryba? Coraz częściej rezygnujemy z jedzenia ryb"

Badania wskazują, że tłuste mięso zwierząt lądowych nie tylko przyczynia się do rozwoju miażdżycy, ale też może wywoływać raka. Ryby słodkowodne i morskie zaś są nie tylko lekkostrawne, ale też bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i składniki, które czynią z nich zdrowy posiłek.

2. Polskie gatunki ryb słodkowodnych

W polskich rzekach i jeziorach spotykamy przede wszystkim szczupaka, węgorza, okonia, pstrąga, sandacza, amura, karasia, karpia, leszcza, lina, płoć, suma i ukleję. Najzdrowszymi rybami słodkowodnymi są właśnie szczupak, węgorz, okoń, pstrąg i sandacz.

3. Szczupak

Szczupak, jeden z przodowników naszego rankingu ryb słodkowodnych to gatunek idealny dla kobiet w ciąży. Mięso szczupaka jest lekkostrawne i bogate w kwas foliowy. Nie tylko nie powoduje więc zgagi, ale też dostarcza witaminy niezbędne do rozwoju płodu w łonie matki.

4. Węgorz

Węgorz to jeden z najbardziej imponujących gatunków wśród polskich ryb słodkowodnych. Ta imponująca ryba, choć dosyć tłusta, jest polecana szczególnie osobom z problemami ze wzrokiem. Mięso węgorza ma najwięcej witaminy A wśród ogółu ryb słodkowodnych.

Ryby, które są szkodliwe dla zdrowia. Lepiej wyeliminować je z diety
Ryby, które są szkodliwe dla zdrowia. Lepiej wyeliminować je z diety [7 zdjęć]

Ryby są źródłem jodu, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D i białka. Niestety, nie wszystkie gatunki

zobacz galerię

5. Okoń

Okoń to ryba słodkowodna z gatunku wyjątkowo chudych. Jest doskonałym źródłem witaminy D. Jedząc okonia nie tylko dbamy o zdrowy, promienny odcień skóry, ale też pomagamy organizmowi przyswajać żelazo.

Słodkowodny okoń powinien znaleźć się w diecie dzieci, młodzieży, kobiet w ciąży i staruszków cierpiących na demineralizację kości.

6. Pstrąg

Pstrąg, jako ryba z rodziny słodkowodnych to naturalne źródło potasu. Pierwiastek ten reguluje gospodarkę wodną organizmu i wpływa pozytywnie na układ krążenia. Oprócz tego, ta ryba słodkowodna zawiera witaminę B12, która wspomaga produkcję czerwonych krwinek.

Jedzenie okonia wspiera serce, a także przeciwdziała nerwicy i depresji.

7. Sandacz

Sandacz to przyjaciel dbających o kondycję, rozbudowujących masę mięśniową i pracujących fizycznie. To ryba słodkowodna wyjątkowo pełna białka, budulca mięśni. Nie dość, że zapewnia uczucie sytości przy niewielkim nakładzie kalorii, dba też o żołądek.

Lekkostrawny, bogaty w kwasy tłuszczowe sandacz powinien częściej gościć na polskich stołach.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze