Ryż z warzywami - przygotowanie, ryż z warzywami i krewetkami

Proponowane danie z warzywami bazuje nie tylko na roślinach, ale przede wszystkim na ryżu. Na świecie uprawia się ponad 40 tysięcy jego odmian. W tym przepisie nie bez znaczenia jest fakt, że użyty został ryż brązowy. Co prawda potrzebuje on nieco więcej czasu na przygotowanie, jednak warto poświęcić temu kilka chwil więcej.

1. Ryż z warzywami - przygotowanie

Ryż z warzywami to bardzo proste i samczne danie, które w szczególności przypadnie do gustu wegetarianom lub osobom przebywającym na diecie. Aby przygotować ryż z warzywami będziemy potrzebowac:

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Jak wybrać dobry ryż?
Jak wybrać dobry ryż? [6 zdjęć]

Na świecie wyróżnia się około 150 tysięcy odmian ryżu. Najczęściej spotykanym produktem na sklepowej...

zobacz galerię

W dużym garnku zagotuj dobrze osoloną wodę. Wsyp ryż i gotuj pod przykrywką do momentu, aż ryż pochłonie całą wodę (lub gdy będzie miękki). Do osobnego garnka wrzuć umyte warzywa – marchewki pokrój w kostkę, fasolkę przetnij na pół, a główki kalafiora rozerwij na mniejsze cząstki. Posól i gotuj do miękkości. W międzyczasie przygotuj sos: w naczyniu zmiażdż czosnek, dodaj sos sojowy, oliwę i ocet, po czym wymieszaj. Gotowy ryż wsyp do głębokiego talerza, przykryj go warzywami i polej przygotowanym sosem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 274,9 kcal
Białko 8,5 g
Tłuszcze 6,5 g
Cholesterol 0 mg
Węglowodany 57,5 g
Błonnik 12,5 g
Witamina C 85,9 mg
Witamina A 1689,5 µg

2. Ryż z warzywami i krewetkami

Dla osób, które nie są na wegetarianami lub chcą dodać czegoś innego do podstawowego dania polecamy ryż z warzywami i krewetkami. Przepis ten można jdnak modyfikować, ponieważ osoby, które nielubią krewetek mogą w tym przepisie wykorzystać każde inne dowolne mięso np: mięso z kurczaka. Tak więc, aby przygotować ryż z kurczakiem i krewetkami będziemy potrzebować:

300g-500g krewetek świeżych ugotowanych 500g brokuł 3-5 papryk, 2 czerwone, 1 zielona 1 żółta 1 cebula 1-2 marchwie 2 kalarepy pół cytryny łyżka sosu sojowego szczypta białego pieprzu trochę soli trochę vegety ryż

Przygotowanie dania zaczynamy od krojenia wszystkich warzyw w kostkę. Wszystkie warzywa razem z krewetkami wkładamy do wody, dodajemy łyżkę sosu sojowego, sól, pieprz biały, sok z cytryny i gotujemy po przykryciem około 45 minut. Po ugotowaniu wszystkich warzyw i kewetek wyciągamy wszystko z wody i przechodzimy do gotowania ryżu. Na koniec ugotowany ryż łączymy razem z krewetkami i warzywami i danie gotowe!

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!