Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Monika Konieczna

Sałatka owocowa z czerwoną kapustą

Avatar placeholder
27.03.2024 16:04
Sałatka owocowa z czerwoną kapustą
Sałatka owocowa z czerwoną kapustą (Zdjęcie autorstwa: Alice Henneman / CC BY 2.0)

Przepisy wegańskie na sałatki owocowe są rozmaite. Można je modyfikować według własnego uznania. Nazwa jest nieco myląca, ponieważ w składzie tej sałatki znajduje się także czerwona kapusta, która jak wiadomo zaliczana jest do warzyw. Jednak w sałatce zdecydowanie dominują owoce i to one nadają smak całości.

Składniki:

  • czerwona kapusta (10 dag),
  • 1 jabłko,
  • 1 banan,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 puszka ananasów,
  • sok z jednej cytryny,
  • ocet winny,
  • olej,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Kapustę myjemy i oczyszczamy. Następnie szatkujemy ją na drobne paseczki. Do garnka wlewamy dwa litry wody. Do gotującej się wody dodajemy 3 łyżeczki octu winnego. Wrzucamy poszatkowaną kapustę. Gotujemy ją przez niecałe 5 minut, po czym odcedzamy kapustę. Owoce – jabłko, pomarańczę i banana – obieramy ze skórek. Jabłko kroimy w półplasterki, banana podobnie. Pomarańczę z kolei dzielimy na cząstki. Ananasy wyjmujemy z puszki. Kroimy je w małą kostkę.

Cztery łyżki oleju mieszamy z sokiem z cytryny. Do mikstury dodajemy trzy łyżki zalewy z ananasów. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Owoce przekładamy do miseczki bądź salaterki, polewamy je przygotowanym sosem. Sałatkę odstawiamy na pół godziny, by składniki „przegryzły się”.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze