Sałatka owocowa z czerwoną kapustą

Przepisy wegańskie na sałatki owocowe są rozmaite. Można je modyfikować według własnego uznania. Nazwa jest nieco myląca, ponieważ w składzie tej sałatki znajduje się także czerwona kapusta, która jak wiadomo zaliczana jest do warzyw. Jednak w sałatce zdecydowanie dominują owoce i to one nadają smak całości.

Składniki:

  • czerwona kapusta (10 dag),
  • 1 jabłko,
  • 1 banan,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 puszka ananasów,
  • sok z jednej cytryny,
  • ocet winny,
  • olej,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Sposób przygotowania:

Kapustę myjemy i oczyszczamy. Następnie szatkujemy ją na drobne paseczki. Do garnka wlewamy dwa litry wody. Do gotującej się wody dodajemy 3 łyżeczki octu winnego. Wrzucamy poszatkowaną kapustę. Gotujemy ją przez niecałe 5 minut, po czym odcedzamy kapustę. Owoce – jabłko, pomarańczę i banana – obieramy ze skórek. Jabłko kroimy w półplasterki, banana podobnie. Pomarańczę z kolei dzielimy na cząstki. Ananasy wyjmujemy z puszki. Kroimy je w małą kostkę.

Cztery łyżki oleju mieszamy z sokiem z cytryny. Do mikstury dodajemy trzy łyżki zalewy z ananasów. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Owoce przekładamy do miseczki bądź salaterki, polewamy je przygotowanym sosem. Sałatkę odstawiamy na pół godziny, by składniki „przegryzły się”.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!