Gotowanie - techniki gotowania potraw, jaj i ziemniaków

spis treści
rozwiń

Gotowanie potraw to podstawa sztuki kuchennej. Większość potraw to dania gotowane: gotujemy warzywa, ryż, makarony, zupy, pierogi czy pyzy. Ich obróbka cieplna to temperatura nieco poniżej 100 stopni Celsjusza. Są różne sposoby na gotowanie: możemy gotować klasycznie – zalewając produkty zimną wodą i gotując je, lub skracając czas gotowania – wrzucając je od razu do wrzącej wody. W zależności od naszych celów, stosujemy też różny czas gotowania poszczególnych potraw. Wykorzystując tę technikę przygotowywania potraw, trzeba pamiętać, aby ich nie rozgotowywać, gdyż tracą wtedy składniki odżywcze.

1. Gotowanie - techniki gotowania potraw

W przypadku gotowania możemy wybrać trzy techniki:

Zobacz film: "Jak gotować kaszę, by nie straciła wartości odżywczych?"

  • wrzucenie produktów do zimnej wody i podgrzewanie jej aż do zagotowania,
  • gotowanie od razu we wrzątku (czyli najpierw zagotowuje się wodę, a potem wrzuca do niej produkty),
  • gotowanie na parze.

Najlepszym sposobem gotowania potraw jest gotowanie na parze. Warzywa nie utracą wartości odżywczych i koloru. Gotowanie we wrzątku chroni nas przed tym częściowo, gdyż czas gotowania jest krótszy niż w przypadku pierwszego sposobu. Ważny jest też czas gotowania potraw.

Niektóre potrawy trzeba gotować (po zagotowaniu) kilka godzin, innym wystarczy chwila po zagotowaniu wody. Pamiętaj, że im krócej gotujesz, tym mniej witamin i minerałów stracisz – dotyczy to jednak głównie warzyw i owoców. Przed gotowaniem zawsze myjemy warzywa, a także kroimy je na mniejsze kawałki, co skraca czas gotowania. Po ugotowaniu, wyjmujemy i odsączamy je za pomocą specjalnej łyżki z dziurkami – tak samo robimy z pyzami i pierogami.

2. Gotowanie - jaj i ziemniaków

Jak ugotować jaja?

  • Krok 1. Najpierw upewnij się, że jajko ma temperaturę pokojową. Jeśli wyjmiesz je z lodówki, poczekaj kwadrans. Zapobiegniesz pękaniu skorupki podczas gotowania.
  • Krok 2. Zagotuj wodę w niewielkim rondelku. Jeśli go przykryjesz, woda szybciej się zagotuje. Posolenie wody także przyspieszy gotowanie.
  • Krok 3. Zmniejsz ogień, aby woda lekko bulgotała i włóż jajka. Teraz zdejmij pokrywkę.
  • Krok 4. Jeśli chcesz przyrządzić jajka na twardo – pozostaw je w gotującej się wodzie 10-13 minut. Jajka na miękko potrzebują tylko 4-6 minut. Nie ma jednego dokładnego czasu gotowania, gdyż zależy to od wielkości jajek. Jeśli są duże, gotuj je trochę dłużej, jeśli małe – krócej.

Jak ugotować ziemniaki?

  • Krok 1. Obierz ziemniaki.
  • Krok 2. Jeśli są niewielkie, od razu wrzuć je do garnka. Jeśli są dość duże – pokrój je.
  • Krok 3. Zalej je wodą, ale tak, aby ledwie je przykrywała.
  • Krok 4. Na 1 litr wody dodaj łyżeczkę soli.
  • Krok 5. Przykryj garnek i zacznij gotowanie.
  • Krok 6. Kiedy woda się zagotuje, możesz delikatnie rozszczelnić przykrycie garnka i zmniejszyć ogień. W zależności od wielkości ziemniaków i ich świeżości (świeże gotują się szybciej) czas gotowania to 10-45 minut.
  • Krok 7. Sprawdzaj, czy ziemniaki są miękkie za pomocą widelca – jeśli rozpadają się same po nakłuciu – wyłącz je i odcedź.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Gotowanie potraw to podstawa, dzięki której możemy rozwijać swoje talenty kulinarne. Następnym krokiem może być smażenie czy blanszowanie, które są także bardzo przydatne. Jednak bez gotowania nie osiągniemy sukcesu w kuchni.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!