Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (874 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Gotowanie - techniki gotowania potraw, gotowanie jaj i ziemniaków

Gotowanie to jedna z podstawowych umiejętności dorosłego człowieka.
Gotowanie to jedna z podstawowych umiejętności dorosłego człowieka. (123rf)

Gotowanie potraw to podstawa sztuki kuchennej. Większość potraw wymaga obróbki termicznej: warzywa, ryż, makarony, zupy, pierogi czy pyzy. Podukty można zalewać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia lub wrzucić bezpośrednio do wrzątku. W zależności od produktu dobieramy inny czas przygotowania. Co należy wiedzieć o gotowaniu i w jaki sposób najlepiej przygotować ziemniaki do spożycia?

spis treści

1. Techniki gotowania potraw

W przypadku gotowania możemy wybrać trzy techniki:

  • wrzucenie produktów do zimnej wody i podgrzewanie jej aż do zagotowania,
  • wrzucenie produktów od razu do wrzątku,
  • gotowanie na parze.

Najlepszym sposobem jest gotowanie na parze, ponieważ zachowuje w warzywach wartości odżywcze i kolor. Gotowanie we wrzątku chroni nas przed tym częściowo, gdyż czas gotowania jest krótszy niż w przypadku pierwszego sposobu.

Zobacz film: "Jak gotować kaszę, by nie straciła wartości odżywczych?"

Niektóre potrawy trzeba gotować kilka godzin, innym wystarczy chwila. Pamiętaj, że im krócej gotujesz, tym mniej witamin i minerałów stracisz – dotyczy to głównie warzyw i owoców.

Przed gotowaniem zawsze myjemy warzywa, a także kroimy je na mniejsze kawałki. Po ugotowaniu, wyjmujemy je i odsączamy za pomocą specjalnej łyżki z dziurkami - tak samo robimy z pyzami i pierogami.

2. Jak ugotować jajka?

  • Upewnij się, że jajko ma temperaturę pokojową. Jeśli wyjmiesz je z lodówki, poczekaj kwadrans. Zapobiegniesz pękaniu skorupki podczas gotowania.
  • Zagotuj wodę w niewielkim rondelku. Jeśli go przykryjesz, woda szybciej się zagotuje.
  • Zmniejsz ogień, aby woda lekko bulgotała i włóż jajka. Teraz zdejmij pokrywkę.
  • Jeśli chcesz przyrządzić jajka na twardo - pozostaw je w gotującej się wodzie 10-13 minut. Jajka na miękko potrzebują tylko 4-6 minut. Nie ma jednego dokładnego czasu gotowania, gdyż zależy to od wielkości jajek. Jeśli są duże, gotuj je trochę dłużej, jeśli małe - krócej.

3. Jak ugotować ziemniaki?

  • Obierz ziemniaki.
  • Jeśli są niewielkie, od razu wrzuć je do garnka. Jeśli są dość duże - pokrój je.
  • Zalej je wodą, ale tak, aby ledwie je przykrywała.
  • Na 1 litr wody dodaj łyżeczkę soli.
  • Przykryj garnek i zacznij gotowanie.
  • Kiedy woda się zagotuje, możesz delikatnie rozszczelnić przykrycie garnka i zmniejszyć ogień. W zależności od wielkości ziemniaków i ich świeżości czas gotowania to 10-45 minut.
  • Sprawdzaj, czy ziemniaki są miękkie za pomocą widelca, jeśli rozpadają się same po nakłuciu - odcedź je.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3.1. Błędy, jakie popełniamy przy gotowaniu ziemniaków

Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw. Wielu z nas spożywa je codziennie. Lubimy je w postaci gotowanej, smażonej, pieczonej czy grillowanej. Nie cieszą się zbyt dobrą opinią, wiele osób twierdzi, że są tuczące i niezdrowe.

Ziemniaki mają jednak wiele właściwości zdrowotnych. Są lekkostrawne, zawierają dużo witaminy C i stanowią podstawę diety przy kamicy nerkowej. Aby jednak warzywo było zdrowe, musi zostać odpowiednio przygotowane.

A to jak się okazuje wcale nie jest takie proste, ponieważ popełniamy przy tym dużo błędów. Najczęściej jadamy ziemniaki w postaci gotowanej, obierając je wcześniej. Niestety w większości przypadków robimy to stanowczo zbyt grubo, zostawiając do zjedzenia jedynie niewielką część bulwy.

Ziemniaki są skarbnicą witaminy C, ale największe ilości tej witaminy znajdziemy tuż pod skórką. Jest jej tam aż o około 10 razy więcej niż w miąższu. Gdy więc obieramy ziemniaki za grubo, pozbawiamy się dobroczynnego wpływu witaminy C na nasze zdrowie.

Zamiast obierać, można je porządnie wyszorować szczoteczką. Sprawdza się to najlepiej przy młodych ziemniakach. Obierasz ziemniaki na godzinę przed ugotowaniem i zostawiasz w wodzie? A może zalewasz je wodą i wstawiasz do gotowania? To kolejne częste błędy.

Część witamin i związków mineralnych rozpuszcza się w wodzie, dlatego każdy kontakt z nią jeszcze przed gotowaniem powoduje ubytek tych substancji. Co zatem robić, by warzywo nie straciło na wartości?

Bulwy należy obierać najcieniej jak to możliwe i wkładać od razu do wrzącej wody. Dzięki temu warzywo zatrzyma większość wartości odżywczych. Czy kiedykolwiek zwracałeś uwagę na odmianę ziemniaków, jakie wkładasz do koszyka? Następnym razem przyjrzyj im się dobrze.

Każda odmiana posiada różne proporcje witamin i minerałów. Żółte (np. satina, medea, żagiel) są bogactwem beta-karotenu, natomiast odmiany białe tego składnika mają mniej.

Najwięcej witamin i minerałów zawierają oczywiście ziemniaki młode, zawierają około 16 mg witaminy C w 100 gramach. Im dłużej leżą w magazynach - tym mniej w nich wartości odżywczych.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze