Gotowanie potraw

Gotowanie potraw to podstawa sztuki kuchennej. Większość potraw to dania gotowane: gotujemy warzywa, ryż, makarony, zupy, pierogi czy pyzy. Ich obróbka cieplna to temperatura nieco poniżej 100 stopni Celsjusza. Są różne sposoby na gotowanie: możemy gotować klasycznie – zalewając produkty zimną wodą i gotując je, lub skracając czas gotowania – wrzucając je od razu do wrzącej wody. W zależności od naszych celów, stosujemy też różny czas gotowania poszczególnych potraw. Wykorzystując tę technikę przygotowywania potraw, trzeba pamiętać, aby ich nie rozgotowywać, gdyż tracą wtedy składniki odżywcze.

Polecane wideo:

Techniki gotowania potraw

W przypadku gotowania możemy wybrać trzy techniki:

  • wrzucenie produktów do zimnej wody i podgrzewanie jej aż do zagotowania,
  • gotowanie od razu we wrzątku (czyli najpierw zagotowuje się wodę, a potem wrzuca do niej produkty),
  • gotowanie na parze.

Najlepszym sposobem gotowania potraw jest gotowanie na parze. Warzywa nie utracą wartości odżywczych i koloru. Gotowanie we wrzątku chroni nas przed tym częściowo, gdyż czas gotowania jest krótszy niż w przypadku pierwszego sposobu. Ważny jest też czas gotowania potraw. Niektóre trzeba gotować (po zagotowaniu) kilka godzin, innym wystarczy chwila po zagotowaniu wody. Pamiętaj, że im krócej gotujesz, tym mniej witamin i minerałów stracisz – dotyczy to jednak głównie warzyw i owoców. Przed gotowaniem zawsze myjemy warzywa, a także kroimy je na mniejsze kawałki, co skraca czas gotowania. Po ugotowaniu, wyjmujemy i odsączamy je za pomocą specjalnej łyżki z dziurkami – tak samo robimy z pyzami i pierogami.

Gotowanie jaj i ziemniaków

Jak ugotować jaja?

  • Krok 1. Najpierw upewnij się, że jajko ma temperaturę pokojową. Jeśli wyjmiesz je z lodówki, poczekaj kwadrans. Zapobiegniesz pękaniu skorupki podczas gotowania.
  • Krok 2. Zagotuj wodę w niewielkim rondelku. Jeśli go przykryjesz, woda szybciej się zagotuje. Posolenie wody także przyspieszy gotowanie.
  • Krok 3. Zmniejsz ogień, aby woda lekko bulgotała i włóż jajka. Teraz zdejmij pokrywkę.
  • Krok 4. Jeśli chcesz przyrządzić jajka na twardo – pozostaw je w gotującej się wodzie 10-13 minut. Jajka na miękko potrzebują tylko 4-6 minut. Nie ma jednego dokładnego czasu gotowania, gdyż zależy to od wielkości jajek. Jeśli są duże, gotuj je trochę dłużej, jeśli małe – krócej.

Jak ugotować ziemniaki?

  • Krok 1. Obierz ziemniaki.
  • Krok 2. Jeśli są niewielkie, od razu wrzuć je do garnka. Jeśli są dość duże – pokrój je.
  • Krok 3. Zalej je wodą, ale tak, aby ledwie je przykrywała.
  • Krok 4. Na 1 litr wody dodaj łyżeczkę soli.
  • Krok 5. Przykryj garnek i zacznij gotowanie.
  • Krok 6. Kiedy woda się zagotuje, możesz delikatnie rozszczelnić przykrycie garnka i zmniejszyć ogień. W zależności od wielkości ziemniaków i ich świeżości (świeże gotują się szybciej) czas gotowania to 10-45 minut.
  • Krok 7. Sprawdzaj, czy ziemniaki są miękkie za pomocą widelca – jeśli rozpadają się same po nakłuciu – wyłącz je i odcedź.

Gotowanie potraw to podstawa, dzięki której możemy rozwijać swoje talenty kulinarne. Następnym krokiem może być smażenie czy blanszowanie, które są także bardzo przydatne. Jednak bez gotowania nie osiągniemy sukcesu w kuchni.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Techniki gotowania
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Techniki gotowania
Techniki gotowania

5 najbardziej toksycznych przyborów kuchennych

5 najbardziej toksycznych przyborów kuchennych

Powłoki nieprzywieralne Coraz więcej osób przykłada wagę do zdrowego odżywiania się, dlatego warto upewnić się, czy przyrządy, w których gotujemy (...) . Podczas gotowania szkodliwe substancje przedostają się z miedzianych...

Techniki gotowania

Peklowanie

się bakterie. Ta technika gotowania wykorzystuje takie przyprawy jak pieprz, ziele angielskie, gorczyca i liście laurowe, dzięki którym solanka peklująca nabiera potrzebnego smaku. Saletra jest dodawana w celu uzyskania...

Techniki gotowania

Smażenie potraw

Smażenie potraw to jedna z najpopularniejszych, choć niezbyt zdrowych, metod przygotowywania posiłków. Smażyć można mięso, ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Smażenie polega na ogrzewaniu potrawy w tłuszczu. Wyróżnia się dwa rodzaje smażenia: w niewielkiej...

Techniki gotowania

Blanszowanie

Blanszowanie to rodzaj szybkiej, cieplnej obróbki żywności, a konkretnie warzyw i owoców. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Blanszowanie polega na tym, że wrzucamy warzywa na...

Techniki gotowania

Garnirowanie potraw

Garnirowanie to ozdabianie potraw dekoracjami wykonanymi z warzyw i owoców. Ojczyzną garnirowania jest Azja, a mistrzami w tej dziedzinie są: Chińczycy, Tajowie i Japończycy. Zwyczaj dekorowania potraw sięga VII wieku, a więc czasów panowania w Chinach...

Techniki gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

różne sposoby przyrządzania - smażenie, gotowanie i smażenie w mieszance oliwy z oliwek extra vergine i wody (to tradycyjna technika wykorzystywana (...) Naukowcy twierdzą, że smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie....

Techniki gotowania

Kuchenne niezbędniki

się nam różnorodny sprzęt kuchenny, mający ułatwić nam gotowanie. Dzisiejszy świat daje ci więc możliwość zaopatrzenia się we wszystkie potrzebne (...) o każdej porze roku. Możesz piec w nim kurczaka, robić potrawki lub zupy, a także...

Techniki gotowania

Karmelizowanie

cząsteczek cukru. Uzyskiwane efekty zależą przede wszystkim od rodzaju cukru, temperatury ogrzewania i czasu karmelizowania. Ta technika gotowania stosowana jest do nadawania smaku i koloru napojom piwnym, kawie, a także...