Gotowanie na parze - produkty, czas gotowania

Gotowanie na parze staje się coraz bardziej popularne. Gotowanie na parze jest jednym z najzdrowszych sposobów przyrządzania jedzenia. Dzięki gotowaniu na parze można zachować maksimum witamin i składników odżywczych. Jak gotować na parze?

Przy zwyczajnym gotowaniu warzyw najszybciej niszczą się witaminy rozpuszczane w wodzie, głównie witamina C. Warzywa w procesie gotowania tracą aż 70% tej witaminy. Podobnemu zniszczeniu ulegają witaminy z grupy B. Podczas gotowania na parze nie powinno się dodawać tłuszczu ani soli, para wydobywa zawartą w produktach sól.

1. Gotowanie na parze - produkty

Metodą gotowania na parze można gotować wszystkie warzywa, nawet te liściaste, jak szpinak. Dzięki tej formie przyrządzania potraw na smaku zyskują takie warzywa, jak ziemniaki posypane ziołami, brokuły oraz kalafior.

Zobacz film: "Gotowanie na parze - czy warto?"

Gotowanie na parze nie jest polecany w przypadku pomidorów, ponieważ tracą swój smak. Do gotowania na parze należy wybierać tylko świeże warzywa.

Produkty nie mogą mieć żadnych skaz, ponieważ kawałek popsutego warzywa będzie miał intensywniejszy smak niż gdyby został ugotowany w zwykły sposób w wodzie.

Na parze można gotować wszystkie gatunki ryb i niektóre mięsa. Ryby przed gotowaniem należy skropić sokiem z cytryny. Można je gotować na parze nie wodnej, ale z bulionu lub wina z dodatkiem ziół. Ryba staje się bardzo soczysta.

Mięso do gotowania na parze powinno być pokrojone na równe porcje. Warto wybierać delikatne gatunki mięs, polecane jest mięso drobiowe i cielęce. Ryby i mięsa gotowane na parze są lekkostrawne i mniej tłuste od smażonych czy pieczonych.

Które produkty należy myć przed gotowaniem? Wyjaśniamy
Które produkty należy myć przed gotowaniem? Wyjaśniamy [5 zdjęć]

Ile razy słyszałeś, że trzeba myć mięso przed ugotowaniem lub upieczeniem? To samo robisz z jajami? A...

zobacz galerię

Dodatkiem do potraw na parze może być ryż, również ugotowany tą metodą. Para wodna wydobywa smak ryżu. Owoce morza gotuje się na parze z własnych soków.

2. Gotowanie na parze - czas gotowania

Należy pamiętać, że podczas gotowania na parze temperatura sięga nawet 120 stopni Celsjusza, w wodzie zaś 100 stopni Celsjusza. Z tego właśnie powodu potrawy gotowane na parze szybko są gotowe. Najłatwiej rozgotować warzywa.

Gotowane na parze produkty nie powinny mieć kontaktu z wodą i muszą znajdować się co najmniej 2,5 cm nad nią. Czas gotowania jest liczony od momentu włożenia koszyczka z produktami do garnka, gdy woda zaczyna wrzeć. Dokładny czas gotowania żywności zależy od jej rodzaju i ilości.

Produkty do gotowania na parze powinny być rozłożone równomiernie na cienką warstwę. Garnek powinien być tak duży, aby miał dość miejsca na parę. Pokrywa musi być dopasowana tak, aby para nie uciekła.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Woda nie może się gotować zbyt gwałtownie, ponieważ szybko się wygotuje. Woda podczas gotowania na parze powinna delikatnie szumieć. Jeśli zachodzi potrzeba, można dolać do wody wrzątek, aby nie obniżać jej temperatury.

Do gotowania na parze można użyć specjalnego garnka lub zwykłego naczynia z przykryciem na kuchence. Żywność, która ma być poddana gotowaniu na parze, powinna być umieszczona w koszyczku nad gotującą się wodą. Garnek powinien być szczelnie przykryty pokrywką.

Jeśli nie posiadasz naczynia do gotowania na parze lub parowaru, możesz do zwykłego dużego garnka wstawić naczynie żaroodporne, na którym należy postawić talerz.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy