Gotowanie na parze - gotowanie produktów, jak smacznie gotować

Gotowanie na parze staje się coraz bardziej popularne. Gotowanie to jest jednym z najzdrowszych sposobów przyrządzania jedzenia. Dzięki gotowaniu na parze można zachować maksimum witamin i składników odżywczych. Przy zwyczajnym gotowaniu warzyw najszybciej niszczą się witaminy rozpuszczane w wodzie, głównie witamina C. Warzywa w procesie gotowania tracą aż 70% tej witaminy. Podobnemu zniszczeniu ulegają witaminy z grupy B. Podczas gotowania na parze nie powinno się dodawać tłuszczu ani soli, para wydobywa zawartą w produktach sól. Jak gotować na parze?

Polecane wideo:

Gotowanie na parze - produkty

Metodą gotowania na parze można gotować wszystkie warzywa, nawet te liściaste, jak szpinak. Dzięki tej formie przyrządzania potraw na smaku zyskują takie warzywa, jak ziemniaki posypane ziołami, brokuły oraz kalafior. Ten sposób gotowania nie jest polecany w przypadku pomidorów, ponieważ tracą swój smak. Do gotowania na parze należy wybierać tylko świeże warzywa. Produkty nie mogą mieć żadnych skaz, ponieważ kawałek popsutego warzywa będzie miał intensywniejszy smak niż gdyby został ugotowany w zwykły sposób w wodzie.

Na parze można gotować wszystkie gatunki ryb i niektóre mięsa. Ryby przed gotowaniem należy skropić sokiem z cytryny. Można je gotować na parze nie wodnej, ale z bulionu lub wina z dodatkiem ziół. Ryba staje się bardzo soczysta. Mięso do gotowania na parze powinno być pokrojone na równe porcje. Warto wybierać delikatne gatunki mięs, polecane jest mięso drobiowe i cielęce. Ryby i mięsa gotowane na parze są lekkostrawne i mniej tłuste od smażonych czy pieczonych. Dodatkiem do potraw na parze może być ryż, również ugotowany tą metodą. Para wodna wydobywa smak ryżu. Owoce morza gotuje się na parze z własnych soków.

Gotowanie na parze - jak smacznie gotować ?

Należy pamiętać, że podczas gotowania na parze temperatura sięga nawet 120 stopni Celsjusza, w wodzie zaś 100 stopni Celsjusza. Z tego właśnie powodu potrawy gotowane na parze szybko są gotowe. Najłatwiej rozgotować warzywa. Gotowane produkty nie powinny mieć kontaktu z wodą i muszą znajdować się co najmniej 2,5 cm nad nią. Czas gotowania jest liczony od momentu włożenia koszyczka z produktami do garnka, gdy woda zaczyna wrzeć. Dokładny czas gotowania żywności zależy od jej rodzaju i ilości.

Produkty do gotowania na parze powinny być rozłożone równomiernie na cienką warstwę. Garnek powinien być tak duży, aby miał dość miejsca na parę. Pokrywa musi być dopasowana tak, aby para nie uciekła. Woda nie może się gotować zbyt gwałtownie, ponieważ szybko się wygotuje. Woda powinna delikatnie szumieć. Jeśli zachodzi potrzeba, można dolać do wody wrzątek, aby nie obniżać jej temperatury.

Do gotowania na parze można użyć specjalnego garnka lub zwykłego naczynia z przykryciem na kuchence. Żywność, która ma być poddana gotowaniu na parze, powinna być umieszczona w koszyczku nad gotującą się wodą. Garnek powinien być szczelnie przykryty pokrywką. Jeśli nie posiadasz naczynia do gotowania na parze lub parowaru, możesz do zwykłego dużego garnka wstawić naczynie żaroodporne, na którym należy postawić talerz.

Komentarze (11)
~Malinka
~Malinka ponad rok temu

To są właśnie pierarniki 3w1 z tej serii combi steam. Mój znajomy który jest chemikiem opowiadal mi jak to działa. Sucha para wypełnia piekarnik nie pozwalajac uwalniac sie wilgoci z potraw a co za tym idzie wszystkie cenne składniki zostaja w potrawach.

Odpowiedz
~Aleksandra
~Aleksandra ponad rok temu

Według mnie piekarniki parowe te 3w1 to teraz rewelacyjne rozwiazania w kuchni. Nie dość ze zdrowo przygotowane produkty to jeszcze można wiele z nich przygotowac jednoczesnie a nawet przetrzymać w piekarniku przy zachowaniu temperatury potrawy kiedy np domownicy wracaja do domu o roznych godzinach. Dla wszystkich gospodyń domowych to odromny plus :)

Odpowiedz
~Motorhead
~Motorhead ponad rok temu

Ian, taki piekarnik parowy to bardzo dobre rozwiązanie dla osób, które lubią się zdrowo odżywiać. U nas w domu mamy taki, znajomi, którzy do nas przychodzili nie sądzili nawet, że takie piekarniki istnieją. Dania z niego obie zachwalali. Jeśli ktoś ma możliwość kupna takiego sprzętu to nawet nie zastanawiał bym się na jego miejscu. Zwłaszcza, że w dzisiejszych czasach wiadomo jak jest ze zdrową żywnością. No właśnie : )

Odpowiedz
~Ian
~Ian ponad rok temu

Ja osobiście mam garnek do gotowania na parze i często korzystam, niestety jest on lekko mały dla naszej 4-osobowej rodziny. Niedługo będzie remont kuchni, wymiana kilku sprzętów bo to wszystko stare, jeszcze po teściowej. Mam chrapkę na piekarnik parowy Electroluxa, w nim bym robiła większość potraw, ponieważ zdrowo się odżywiamy, to bardzo by ułatwił życie. Gotowanie na parze, pieczenie z parą, itp itd.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Techniki gotowania
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Techniki gotowania
Techniki gotowania

5 najbardziej toksycznych przyborów kuchennych

5 najbardziej toksycznych przyborów kuchennych

Powłoki nieprzywieralne Coraz więcej osób przykłada wagę do zdrowego odżywiania się, dlatego warto upewnić się, czy przyrządy, w których gotujemy (...) . Podczas gotowania szkodliwe substancje przedostają się z miedzianych...

Techniki gotowania

Peklowanie

się bakterie. Ta technika gotowania wykorzystuje takie przyprawy jak pieprz, ziele angielskie, gorczyca i liście laurowe, dzięki którym solanka peklująca nabiera potrzebnego smaku. Saletra jest dodawana w celu uzyskania...

Techniki gotowania

Smażenie potraw

Smażenie potraw to jedna z najpopularniejszych, choć niezbyt zdrowych, metod przygotowywania posiłków. Smażyć można mięso, ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Smażenie polega na ogrzewaniu potrawy w tłuszczu. Wyróżnia się dwa rodzaje smażenia: w niewielkiej...

Techniki gotowania

Blanszowanie

Blanszowanie to rodzaj szybkiej, cieplnej obróbki żywności, a konkretnie warzyw i owoców. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Blanszowanie polega na tym, że wrzucamy warzywa na...

Techniki gotowania

Garnirowanie potraw

Garnirowanie to ozdabianie potraw dekoracjami wykonanymi z warzyw i owoców. Ojczyzną garnirowania jest Azja, a mistrzami w tej dziedzinie są: Chińczycy, Tajowie i Japończycy. Zwyczaj dekorowania potraw sięga VII wieku, a więc czasów panowania w Chinach...

Techniki gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

różne sposoby przyrządzania - smażenie, gotowanie i smażenie w mieszance oliwy z oliwek extra vergine i wody (to tradycyjna technika wykorzystywana (...) Naukowcy twierdzą, że smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie....

Techniki gotowania

Kuchenne niezbędniki

się nam różnorodny sprzęt kuchenny, mający ułatwić nam gotowanie. Dzisiejszy świat daje ci więc możliwość zaopatrzenia się we wszystkie potrzebne (...) o każdej porze roku. Możesz piec w nim kurczaka, robić potrawki lub zupy, a także...

Techniki gotowania

Karmelizowanie

cząsteczek cukru. Uzyskiwane efekty zależą przede wszystkim od rodzaju cukru, temperatury ogrzewania i czasu karmelizowania. Ta technika gotowania stosowana jest do nadawania smaku i koloru napojom piwnym, kawie, a także...