Sałatka z makaronem

Dania dla wegetarian nie muszą bynajmniej składać się wyłącznie z surowych warzyw. Dobrym na to przykładem jest sałatka z makaronem, zawierająca gotowane warzywa, które można sobie wybrać zgodnie z upodobaniami. Do sałatki dodaje się sos czosnkowy, więc jest to potrawa dla osób lubiących intensywne smaki. Nie zapominajmy, że czosnek to naturalny antybiotyk, który pomaga walczyć z jesienno-zimowymi przeziębieniami.

Składniki:

  • gotowane warzywa (np. brokuły),
  • makaron,
  • sól.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Składniki na sos czosnkowy:

  • jogurt naturalny lub śmietana,
  • majonez,
  • czosnek,
  • zioła, np. oregano i bazylia.

Sposób przygotowania:

Jej przygotowanie jest proste. Wystarczy ugotować makaron pióra oraz brokuły i po odcedzeniu wsypać je do miski. Brokuły trzeba lekko pognieść i wymieszać z sosem czosnkowym. Do smaku należy dodać soli.

Kalorie 521,6 kcal
Białko 18,4 g
Tłuszcz 8,1 g
Cholesterol 43,9 mg
Węglowodany 98,7 g
Błonnik 7,7 g
Witamina C 95,8 mg
Witamina A 1078,5 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!