Smalec z borsuka – właściwości, działanie, zastosowanie
Smalec z borsuka to produkt, który jest wykorzystywany przez medycynę naturalną do leczenia wielu dolegliwości, szczególnie tych związanych z nieżytem górnych dróg oddechowych. Można go stosować zewnętrznie do nacierania klatki piersiowej, a także podawać doustnie w niewielkich ilościach. Na co działa?
1. Co to jest smalec z borsuka?
Smalec z borsuka to produkt naturalny pozyskiwany z tłuszczu drapieżnego ssaka z rodziny łasicowatych. W medycynie ludowej wykorzystuje się go w leczeniu wielu chorób. Jak go rozpoznać? Nie jest biały, a słomkowy. W lodówce szybko gęstnieje, a w pokojowej temperaturze robi się lejący.
Warto o tym pamiętać, poszukując sadła z borsuka. Dlaczego? Po pierwsze bardzo łatwo można paść ofiarą oszustów, którzy sprzedają produkty będące sadłem z borsuka jedynie z nazwy (można kupić zarówno produkt ziołowy, jak i smalec z psa).
Po drugie borsuczy smalec należy kupować wyłącznie z legalnych, wiarygodnych źródeł. W innym razie może okazać się, że kupnem produktów wspiera się kłusowników, którzy nie przestrzegają okresu ochronnego zwierząt.
W Polsce na borsuki można polować od 1 września do 30 listopada, z wyłączeniem terenów, a na terenach obwodów łowieckich, na których występuje głuszec (to gatunek dużego ptaka z rodziny kurowatych). Tam jest to dozwolone przez cały rok.
2. Smalec z borsuka – właściwości lecznicze
Smalec z borsuka ma właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, rozgrzewające, ale i wzmacniające odporność. Ma korzystny wpływ na problemy z oddychaniem, pomaga w udrożnieniu dróg oddechowych. Zawarte w nim substancje stymulują układ odpornościowy, wzmacniają siły witalne.
Produkt poprawia krążenie, działa także ochronnie na wątrobę w okresie antybiotykoterapii, stosowania innych leków czy chemioterapii, usprawnia pracę układu trawiennego. Tłuszcz borsuczy, stosowany zewnętrznie, przyspiesza gojenie ran. Działa tonizująco i bezpiecznie wpływa na funkcję rozrodczą u mężczyzn.
Tłuszcz borsuka w swoim składzie zawiera:
- witaminy: A, betakaroten, z grupy B (B2, B5, B5, B12, kwas foliowy, PP, K, E), witamina E, witamina D,
- minerały,
- nienasycone kwasy tłuszczowe (np. Omega-3 i Omega-6), z których powstają prostaglandyny, substancje wpływające na rozszerzanie naczyń krwionośnych.
3. Wskazania do stosowania smalcu z borsuka
Tłuszcz borsuka tradycyjnie zalecany jest w przypadku:
- ostrego i przewlekłego zapalenia oskrzeli, gruźlicy płuc, zapalenia płuc, innych zakażeń układu oddechowego, grypy i przeziębienia, czyli kaszlu różnego pochodzenia i rodzaju; przyspiesza pozbycie się plwociny, łagodzi kaszel,
- zaostrzenia objawów astmy,
- alergii,
- wrzodów żołądka i dwunastnicy,
- hemoroidów i żylaków,
- obniżonego poziomu hemoglobiny,
- chorób układu pokarmowego,
- obniżenia libido, jest stosowany w leczeniu impotencji,
- radykalnych zmian hormonalnych u kobiet (perimenopauza, menopauza),
- zapalenia gruczołu krokowego,
- zwyrodnienia stawów, zapalenia stawów, artrozy (to choroba zwyrodnieniowa, która atakuje stawy, niszcząc chrząstki stawowe), dny moczanowej (rodzaj zapalenia stawów spowodowany nadmiernym stężeniem kwasu moczowego we krwi), bólu kręgosłupa.
Sadło z borsuka – opinie lekarzy
Nie ma dowodów naukowych, które by potwierdzały właściwości lecznicze smalcu z borsuka, ale i nie stwierdzono występowania skutków ubocznych podczas terapii z jego zastosowaniem (także u dzieci).
4. Jak stosować smalec z borsuka?
Jak stosować smalec z borsuka? Produkt można stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Zależy to zarówno od rodzaju i lokalizacji dolegliwości, jak i formuły preparatu. To bowiem nie tylko czysty smalec, ale i kapsułki, balsamy, kremy, maści. Produkt jest częścią niektórych leków złożonych i suplementów diety.
W postaci naturalnej tłuszcz z borsuka można wykorzystać do:
- Nacierania i masażu pleców i klatki piersiowej, szyi, karku, czoła i skroni. Można go połączyć z olejkami eterycznymi (olejek sosnowy, olejek z drzewa herbacianego, olejek z oregano). Wystarczy niewielka ilość produktu.
- Spożywanie go z gorącym mlekiem. Jak podawać dziecku smalec z borsuka? Najlepiej z mlekiem i miodem, który złagodzi jego nieprzyjemny smak i zapach (osoby wrażliwe może doprowadzić do wymiotów).
Osoba dorosła może zażywać łyżkę stołową smalcu 3 razy dziennie (przed śniadaniem, przed obiadem i przed snem). Można także stosować kapsułki: 2-3 razy dziennie przed posiłkiem. Każda kuracja powinna trwać miesiąc. Dobrze ją powtarzać co jakiś czas (np. dwa razy w roku).
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.