Smażenie na smalcu zdrowsze niż na oleju roślinnym

Naukowcy odkryli, że podczas podgrzewania olejów roślinnych uwalniają się substancje chemiczne, które mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów oraz chorób serca. Jako zdrowszą alternatywę polecają… smalec.

1. Niebezpieczne smażenie

Badacze z Uniwersytetu De Montfort w Wielkiej Brytanii wykazali, że smażenie na olejach roślinnych jest szkodliwe dla zdrowia. Podczas ogrzewania uwalniają się toksyczne substancje chemiczne – aldehydy. Mogą one sprzyjać rozwojowi wrzodów żołądka, raka, schorzeń układu krążenia, a nawet demencji.

Naukowcy ponad 20 lat badali różne oleje. Okazało się, że ryba czy frytki usmażone na oleju słonecznikowym lub kukurydzianym zawierają ponad 200 razy więcej szkodliwych aldehydów niż dopuszczalny dzienny limit na te substancje ustalony przez Światową Organizację Zdrowia.

Zobacz film: "Najważniejsze zasady dobrego smażenia"

2. Olej olejowi nierówny

Jakie oleje są szkodliwe? Brytyjscy badacze odradzają smażenie na produktach zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe, takich jak olej słonecznikowy czy kukurydziany. Jednocześnie do smażenia polecają smalec, masło, oliwę z oliwek, a szczególnie – olej kokosowy.

Przez lata namawiano do rezygnacji ze smalcu i masła, które są bardzo kaloryczne. Najnowsze badania pokazują, że nie należy ich wykluczać z diety. Wręcz przeciwnie – odpowiednio używane mogą być korzystne dla zdrowia.

Chociaż smalec i masło są polecane do długiego smażenia w bardzo wysokiej temperaturze, należy pamiętać, że ten rodzaj obróbki termicznej nie jest wskazany. Smażenie to najmniej zdrowy sposób przygotowywania posiłków.

Naukowcy podkreślają, że – po pierwsze – należy zmniejszyć ilość smażonych dań w diecie. Po drugie – jeśli już decydujemy się na takie potrawy, do ich przygotowania najlepiej używać oleju kokosowego, masła lub smalcu. Dzięki temu unikniemy dużych ilości szkodliwych aldehydów.

Najważniejszy jest jednak umiar – zarówno tłuszcze roślinne, jak i zwierzęce mogą być częścią zdrowej diety. Należy jednak znać zasady ich stosowania.

Naukowcy z Uniwersytetu De Montfort są przekonani, że powinniśmy zmienić zalecenia dotyczące używania tłuszczy. Wyniki badania są wystarczające, by przekonywać do smażenia na smalcu czy maśle, a nie jak dotąd polecano na olejach roślinnych.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!