Smażenie na smalcu zdrowsze niż na oleju roślinnym

Naukowcy odkryli, że podczas podgrzewania olejów roślinnych uwalniają się substancje chemiczne, które mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów oraz chorób serca. Jako zdrowszą alternatywę polecają… smalec.

Niebezpieczne smażenie

Badacze z Uniwersytetu De Montfort w Wielkiej Brytanii wykazali, że smażenie na olejach roślinnych jest szkodliwe dla zdrowia. Podczas ogrzewania uwalniają się toksyczne substancje chemiczne – aldehydy. Mogą one sprzyjać rozwojowi wrzodów żołądka, raka, schorzeń układu krążenia, a nawet demencji.

Najważniejsze zasady dobrego smażenia

Naukowcy ponad 20 lat badali różne oleje. Okazało się, że ryba czy frytki usmażone na oleju słonecznikowym lub kukurydzianym zawierają ponad 200 razy więcej szkodliwych aldehydów niż dopuszczalny dzienny limit na te substancje ustalony przez Światową Organizację Zdrowia.

Olej olejowi nierówny

Jakie oleje są szkodliwe? Brytyjscy badacze odradzają smażenie na produktach zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe, takich jak olej słonecznikowy czy kukurydziany. Jednocześnie do smażenia polecają smalec, masło, oliwę z oliwek, a szczególnie – olej kokosowy.

Przez lata namawiano do rezygnacji ze smalcu i masła, które są bardzo kaloryczne. Najnowsze badania pokazują, że nie należy ich wykluczać z diety. Wręcz przeciwnie – odpowiednio używane mogą być korzystne dla zdrowia.

Chociaż smalec i masło są polecane do długiego smażenia w bardzo wysokiej temperaturze, należy pamiętać, że ten rodzaj obróbki termicznej nie jest wskazany. Smażenie to najmniej zdrowy sposób przygotowywania posiłków.

Naukowcy podkreślają, że – po pierwsze – należy zmniejszyć ilość smażonych dań w diecie. Po drugie – jeśli już decydujemy się na takie potrawy, do ich przygotowania najlepiej używać oleju kokosowego, masła lub smalcu. Dzięki temu unikniemy dużych ilości szkodliwych aldehydów.

Najważniejszy jest jednak umiar – zarówno tłuszcze roślinne, jak i zwierzęce mogą być częścią zdrowej diety. Należy jednak znać zasady ich stosowania.

Naukowcy z Uniwersytetu De Montfort są przekonani, że powinniśmy zmienić zalecenia dotyczące używania tłuszczy. Wyniki badania są wystarczające, by przekonywać do smażenia na smalcu czy maśle, a nie jak dotąd polecano na olejach roślinnych.

Komentarze (163)
~gość
~gość 6 miesięcy temu

@~Jan: ale zależy jaki olej z oliwy. Ten z butelek nie jest do smażenia a jedynie do podsmażenia delikatnie czosnku aby zrobić sos pomidorowy i do sałatek . Olej z oliwek do smażenia jest przede wszystkim w puszkach jest on rzadszy. 10 lat byłam we Włoszech i Włosi normalnie to przekazywali, który olej z oliwek jest do smażenia, a który do sałatek i lekkiego podsmażenia

Odpowiedz
~aaa
~aaa ponad rok temu

Do smażenia schabowych i paczkow wyłącznie smalec wytopiony ze sloninki pochodzącej ze świnki z własnej hodowli natomiast na placki ziemniaczane nic innego tylko olej rzepakowy tłoczony z rzepaku uprawianego na własnym polu. Smak niebiański i przynajmniej wiadomo " na czym smazone"

Odpowiedz
~Azika
~Azika ponad rok temu

Witam, zawsze mówiło się o szkodliwości smalcu, a teraz okazuje się ,że najzdrowiej smażyć na smalcu bądź maśle. Lepiej wiedzieć późno niż wcale , że zmienia sie spojrzenie na dany temat. Oby naprawde było zdrowiej.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Techniki gotowania
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Techniki gotowania
Techniki gotowania

Peklowanie

się bakterie. Ta technika gotowania wykorzystuje takie przyprawy jak pieprz, ziele angielskie, gorczyca i liście laurowe, dzięki którym solanka peklująca nabiera potrzebnego smaku. Saletra jest dodawana w celu uzyskania...

Techniki gotowania

Smażenie potraw

Smażenie potraw to jedna z najpopularniejszych, choć niezbyt zdrowych, metod przygotowywania posiłków. Smażyć można mięso, ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Smażenie polega na ogrzewaniu potrawy w tłuszczu. Wyróżnia się dwa rodzaje smażenia: w niewielkiej...

Techniki gotowania

Blanszowanie

Blanszowanie to rodzaj szybkiej, cieplnej obróbki żywności, a konkretnie warzyw i owoców. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Blanszowanie polega na tym, że wrzucamy warzywa na...

Techniki gotowania

Garnirowanie potraw

Garnirowanie to ozdabianie potraw dekoracjami wykonanymi z warzyw i owoców. Ojczyzną garnirowania jest Azja, a mistrzami w tej dziedzinie są: Chińczycy, Tajowie i Japończycy. Zwyczaj dekorowania potraw sięga VII wieku, a więc czasów panowania w Chinach...

Techniki gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

różne sposoby przyrządzania - smażenie, gotowanie i smażenie w mieszance oliwy z oliwek extra vergine i wody (to tradycyjna technika wykorzystywana (...) Naukowcy twierdzą, że smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie....

Techniki gotowania

Kuchenne niezbędniki

się nam różnorodny sprzęt kuchenny, mający ułatwić nam gotowanie. Dzisiejszy świat daje ci więc możliwość zaopatrzenia się we wszystkie potrzebne (...) o każdej porze roku. Możesz piec w nim kurczaka, robić potrawki lub zupy, a także...

Techniki gotowania

Karmelizowanie

cząsteczek cukru. Uzyskiwane efekty zależą przede wszystkim od rodzaju cukru, temperatury ogrzewania i czasu karmelizowania. Ta technika gotowania stosowana jest do nadawania smaku i koloru napojom piwnym, kawie, a także...

Techniki gotowania

Jak odchudzić wielkanocne menu?

Jak odchudzić wielkanocne menu?

tradycyjnego z podrobami (plaster może dostarczać 150 kalorii i prawie 10-12 gramów tłuszczu). Możemy przygotować mięso, wybierając zdrowsze techniki obróbki (...) termicznej, czyli: pieczenie w folii lub naczyniu żaroodpornym bez...