Soja a menopauza

Soja łagodzi dolegliwości związane z menopauzą, ponieważ zawiera fitoestrogeny, które mają działanie zbliżone do żeńskich hormonów płciowych – estrogenów. Preparaty zawierające te naturalne związki w znacznym stopniu łagodzą objawy menopauzy, m.in. redukują uderzenia gorąca, regulują zaburzenia snu i zmniejszają nocną potliwość.  Ich stosowanie jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Można również zdecydować się na większe spożycie tego warzywa w diecie, np. w postaci kotletów czy mleczka sojowego.

 

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi
Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi [9 zdjęć]

Uwielbiana przez wegetarian i wegan soja świetnie zastępuje białko pochodzenia zwierzęcego. Obniża poziom...

zobacz galerię

1. Soja kontra menopauza

Nie wszystkie kobiety w okresie menopauzy mogą lub chcą stosować hormonalną terapię zastępczą (HTZ). Takim pacjentkom jako ekwiwalent terapii poleca się przyjmowanie fitoestrogenów – związków otrzymywanych głównie z soi, ale również z innych roślin, np. z ostrokrzewu czy czerwonej koniczyny. Fitoestrogeny to związki pochodzenia roślinnego, które ze względu na podobieństwo budowy do estrogenów, wiążą się z ich receptorami. Zależnie od tkanki, na którą działają, zachowują się jak kobiece estrogeny albo wykazują funkcję antagonistyczną. Fitoestrogeny sojowe regulują gospodarkę hormonalną w organizmie kobiety, działając dwukierunkowo: zastępują hormony żeńskie w przypadku ich braku lub odwrotnie – obniżają ich stężenie, gdy jest ich za dużo.

Badania prowadzone w Japonii wykazują, że Azjatki jedzące dużo soi przechodzą menopauzę dość łagodnie.  To zasługa m.in. genisteiny, która zaliczana jest do fitohormonów. Ze względu na znaczny spadek estrogenów w organizmie kobiety w okresie przekwitania, przyjmowanie fitoestrogenów sojowych jest jak najbardziej wskazane. Niski poziom estrogenów we krwi sprzyja bowiem rozwojowi osteoporozy – choroby osłabiającej kości i powodującej poważne złamania.

 

2. Właściwości fitoestrogenów soi

Menopauzie towarzyszą liczne dolegliwości, takie jak napady gorąca, nocne pocenie się, uczucie zmęczenia, drażliwość, bóle głowy. Soja łagodzi te uciążliwe symptomy. Rezultat ten można osiągnąć spożywajac 20 g protein sojowych dziennie. Warzywo przyczynia się również do zmniejszenia poziomu cholesterolu we krwi, zapobiegając rozwojowi chorób układu krążenia.

Fitoestrogeny mają wpływ na wiele procesów endokrynnych. Okazuje się, że mają właściwości:

  • antynowotworowe,
  • przeciwzapalne,
  • antywirusowe,
  • bakteriostatyczne,
  • przeciwgrzybicze.

Fitoestrogeny można podzielić na trzy grupy:

  • izoflawony – występują w ziarnach soi i innych roślinach strączkowych,
  • lignany – występują w olejach z nasion i w oleju lnianym,
  • kumestany – występują w nasionach słonecznika, kiełkach fasoli, czerwonej koniczynie.

Weszłaś już w okres menopauzy? Podziel się swoimi doświadczeniami z naszymi forumowiczami

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.