Soki antybakteryjne - bogactwo zdrowia

Pomimo dużego wyboru preparatów farmakologicznych, coraz częściej sięgamy po produkty pochodzenia naturalnego. Wiele roślin wykazuje właściwości antybakteryjne i może pomóc w walce z nawracającymi infekcjami.

Soki o działaniu przeciwbakteryjnym

W tradycyjnej medycynie ludowej soki od setek lat wykorzystuje się do leczenia chorób bakteryjnych, takich jak infekcje układu moczowego, zapalenie gardła, zatok, zapalenie oskrzeli czy płuc. Wysoką aktywność wykazuje sok z żurawiny. To krzewinka występująca na terenach bagiennych i podmokłych Ameryki Północnej, Europy oraz Syberii. Owoce żurawiny mają intensywnie czerwony kolor i charaktersytyczny cierpki smak. Roślina od wieków stanowi nie tylko ważny składnik diety, ale również wykorzystywana jest jako surowiec leczniczy do walki ze schorzeniami dróg moczowych, śluzówki jamy ustnej, a także przy przeziębieniach czy anginie.

Polecane wideo:

Sok żurawinowy bogaty jest w substancje aktywne:

  • antocyjany (cyjanidyna, peonidyna) – nadające barwę owocom,
  • flawonoidy (kwercetyna, kamferol, mirycytyna), które wykazują silne działanie przeciwzapalne oraz przeciwutleniające,
  • kwasy organiczne (kwas benzoesowy, cytrynowy, jabłkowy, chinowy, szikimowy).

Przeprowadzone badania wykazały, że sok żurawinowy zabija gronkowce, które często powodują zakażenia dróg oddechowych, skóry oraz układu moczowego.

Jeśli chcemy w naturalny sposób pozbyć się nawracających zakażeń i wzmocnić odporność, możemy sięgnąć po sok z goi. Roślina, zwana też kolcowojem, występuje na terenie Tybetu, Mongolii, Indii oraz Chin. Owoce goi to jaskrawoczerwone jagody o słodko-kwaśnym smaku. Sok otrzymywany z nich jest bogatym źródłem karotenoidów (np. zeaksantyny), które korzystnie wpływają na wzrok i ostrość widzenia. Ponadto obecne są w nim flawonoidy oraz polisacharydy. Sok z owoców goi wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, a także przeciwdziała rozwojowi gronkowców oraz E. coli, które często powodują zakażenia pęcherza oraz zatrucia pokarmowe.

Soki o właściwościach leczniczych

Rokitnik, czyli rosyjski ananas, występuje w Azji i Europie (również w Polsce, głównie na wybrzeżu). Owoce rośliny są bardzo aromatyczne o cierpko-kwaśnym smaku. Dopiero po przemarznięciu stają się słodsze. W medycynie ludowej owoce rokitnika są stosowane przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, przeziębieniach oraz chorobach skóry. Sok z rokitnika stanowi cenne źródło flawonoidów, beta-karotenu oraz kwasów organicznych. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne wobec gronkowca i bakterii E. coli.

Dla zdrowia i dobrej kondycji warto sięgnąć też po noni - morwę indyjską.

To krzew pochodzący z południowo-wschodniej Azji, a powszechnie uprawiany w Indiach, Ameryce Południowej i na Karaibach. Owoce rośliny mają soczysty, biały miąższ, ale niezbyt przyjemny smak i zapach. Noni od wieków była stosowana jako roślina lecznicza, często określana mianem „aspiryny przeszłości”. Sok z owoców może służyć jako płyn do płukania gardła (w celu złagodzenia bólu i stanu zapalnego) oraz w leczeniu schorzeń układu pokarmowego. Obecnie ma zastosowanie w leczeniu i zapobieganiu infekcji żołądka i jelit. Wykazuje też stosunkowo silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Mgr Aneta Kościołek, ponad rok temu

Soki warzywne

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Soki warzywne i owocowe - rodzaje, właściwości
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Soki warzywne i owocowe - rodzaje, właściwości
Ciąża i dziecko

Dlaczego warto pić sok ananasowy?

Dlaczego warto pić sok ananasowy?

Szklanka zdrowia Świeży sok z ananasów to idealny napój dla wszystkich, którzy chcą zadbać o zdrowie. Co prawda szklanka ma 140 kcal, ale dostarcza (...) z zapaleniem stawów i innymi schorzeniami reumatologicznymi. Dla zdrowia...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Superprodukty - poznaj produkty spożywcze najcenniejsze dla zdrowia

Superprodukty - poznaj produkty spożywcze najcenniejsze dla zdrowia

Bogactwo składników odżywczych w produktach spożywczych Zdrowe produkty pokarmowe mogą się między sobą różnić zawartością białka, błonnika, witamin (...) zapalne, które stanowią nieodłączny element chorób takich jak alzheimer, parkinson...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Sok z marchwi - pij na zdrowie!

Sok z marchwi - pij na zdrowie!

Bogactwo witamin i składników mineralnych To jeden z najzdrowszych soków - w dodatku jest pyszny i można go łączyć na wiele sposobów z innymi (...) - im mniej, tym lepiej. W wielu supermarketach znajdziesz również jednodniowe soki...

Zdrowe odżywianie

Feta - składniki odżywcze

Feta - składniki odżywcze

) to ok. 74 kcal, 6 g tłuszczu, 1,2 g węglowodanów, 4 g białka, 1 g cukru. Feta to również bogactwo witaminy B2, B6, B12 oraz składników mineralnych (...) znajdziemy również białko zwane alfa-laktoalbuminą,** które poprzez możliwość...

Owoce

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

sadowniczej mówi się o niej coraz więcej. Jagoda pełna zdrowia W Polsce jagoda kamczacka nie jest dobrze znana. Choć jest łatwa w uprawie, nie cieszy (...) bogactwo substancji o działaniu antyutleniającym takich jak:...

Piękny uśmiech

10 sprawdzonych sposobów na białe zęby

10 sprawdzonych sposobów na białe zęby

działanie odbarwiające to: kawa, herbata oraz ciemne napoje gazowane i soki. Takie przebarwienia powstają powoli i z wiekiem są bardziej widoczne (...) . Inne produkty powodujące przebarwienia Głęboki kolor jagód, porzeczki czy buraków...

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Cała prawda o łososiu

Cała prawda o łososiu Odtwórz wideo

Łosoś - bogactwo zdrowych składników Łosoś jest jedną z najchętniej spożywanych ryb na świecie. Wiele osób uważa, że jego jedzenie przyczynia (...) się do poprawy zdrowia. Zawiera przecież mnóstwo witamin, białka i niezwykle...