Soki antybakteryjne - bogactwo zdrowia

Pomimo dużego wyboru preparatów farmakologicznych, coraz częściej sięgamy po produkty pochodzenia naturalnego. Wiele roślin wykazuje właściwości antybakteryjne i może pomóc w walce z nawracającymi infekcjami.

Soki o działaniu przeciwbakteryjnym

W tradycyjnej medycynie ludowej soki od setek lat wykorzystuje się do leczenia chorób bakteryjnych, takich jak infekcje układu moczowego, zapalenie gardła, zatok, zapalenie oskrzeli czy płuc. Wysoką aktywność wykazuje sok z żurawiny. To krzewinka występująca na terenach bagiennych i podmokłych Ameryki Północnej, Europy oraz Syberii. Owoce żurawiny mają intensywnie czerwony kolor i charaktersytyczny cierpki smak. Roślina od wieków stanowi nie tylko ważny składnik diety, ale również wykorzystywana jest jako surowiec leczniczy do walki ze schorzeniami dróg moczowych, śluzówki jamy ustnej, a także przy przeziębieniach czy anginie.

Polecane wideo:

Sok żurawinowy bogaty jest w substancje aktywne:

  • antocyjany (cyjanidyna, peonidyna) – nadające barwę owocom,
  • flawonoidy (kwercetyna, kamferol, mirycytyna), które wykazują silne działanie przeciwzapalne oraz przeciwutleniające,
  • kwasy organiczne (kwas benzoesowy, cytrynowy, jabłkowy, chinowy, szikimowy).

Przeprowadzone badania wykazały, że sok żurawinowy zabija gronkowce, które często powodują zakażenia dróg oddechowych, skóry oraz układu moczowego.

Jeśli chcemy w naturalny sposób pozbyć się nawracających zakażeń i wzmocnić odporność, możemy sięgnąć po sok z goi. Roślina, zwana też kolcowojem, występuje na terenie Tybetu, Mongolii, Indii oraz Chin. Owoce goi to jaskrawoczerwone jagody o słodko-kwaśnym smaku. Sok otrzymywany z nich jest bogatym źródłem karotenoidów (np. zeaksantyny), które korzystnie wpływają na wzrok i ostrość widzenia. Ponadto obecne są w nim flawonoidy oraz polisacharydy. Sok z owoców goi wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, a także przeciwdziała rozwojowi gronkowców oraz E. coli, które często powodują zakażenia pęcherza oraz zatrucia pokarmowe.

Soki o właściwościach leczniczych

Rokitnik, czyli rosyjski ananas, występuje w Azji i Europie (również w Polsce, głównie na wybrzeżu). Owoce rośliny są bardzo aromatyczne o cierpko-kwaśnym smaku. Dopiero po przemarznięciu stają się słodsze. W medycynie ludowej owoce rokitnika są stosowane przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, przeziębieniach oraz chorobach skóry. Sok z rokitnika stanowi cenne źródło flawonoidów, beta-karotenu oraz kwasów organicznych. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne wobec gronkowca i bakterii E. coli.

Dla zdrowia i dobrej kondycji warto sięgnąć też po noni - morwę indyjską.

To krzew pochodzący z południowo-wschodniej Azji, a powszechnie uprawiany w Indiach, Ameryce Południowej i na Karaibach. Owoce rośliny mają soczysty, biały miąższ, ale niezbyt przyjemny smak i zapach. Noni od wieków była stosowana jako roślina lecznicza, często określana mianem „aspiryny przeszłości”. Sok z owoców może służyć jako płyn do płukania gardła (w celu złagodzenia bólu i stanu zapalnego) oraz w leczeniu schorzeń układu pokarmowego. Obecnie ma zastosowanie w leczeniu i zapobieganiu infekcji żołądka i jelit. Wykazuje też stosunkowo silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Soki warzywne i owocowe - rodzaje, właściwości
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Soki warzywne i owocowe - rodzaje, właściwości
Ciąża i dziecko

Dlaczego warto pić sok ananasowy?

Dlaczego warto pić sok ananasowy?

Szklanka zdrowia Świeży sok z ananasów to idealny napój dla wszystkich, którzy chcą zadbać o zdrowie. Co prawda szklanka ma 140 kcal, ale dostarcza (...) z zapaleniem stawów i innymi schorzeniami reumatologicznymi.Dla zdrowia...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Superprodukty - poznaj produkty spożywcze najcenniejsze dla zdrowia

Superprodukty - poznaj produkty spożywcze najcenniejsze dla zdrowia

Bogactwo składników odżywczych w produktach spożywczych Zdrowe produkty pokarmowe mogą się między sobą różnić zawartością białka, błonnika, witamin (...) zapalne, które stanowią nieodłączny element chorób takich jak alzheimer, parkinson...

Zdrowe odżywianie

Feta - składniki odżywcze

Feta - składniki odżywcze

) to ok. 74 kcal, 6 g tłuszczu, 1,2 g węglowodanów, 4 g białka, 1 g cukru. Feta to również bogactwo witaminy B2, B6, B12 oraz składników mineralnych (...) znajdziemy również białko zwane alfa-laktoalbuminą,** które poprzez możliwość...

Owoce

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

sadowniczej mówi się o niej coraz więcej. Jagoda pełna zdrowia W Polsce jagoda kamczacka nie jest dobrze znana. Choć jest łatwa w uprawie, nie cieszy (...) bogactwo substancji o działaniu antyutleniającym takich jak:...

Warzywa

Sok z marchwi - pij na zdrowie!

Sok z marchwi - pij na zdrowie!

Bogactwo witamin i składników mineralnych To jeden z najzdrowszych soków - w dodatku jest pyszny i można go łączyć na wiele sposobów z innymi (...) , co znajduje się na etykiecie produktu. Zawsze trzymaj się zasady - im mniej, tym lepiej....

Piękny uśmiech

10 sprawdzonych sposobów na białe zęby

10 sprawdzonych sposobów na białe zęby

odbarwiające to: kawa, herbata oraz ciemne napoje gazowane i soki. Takie przebarwienia powstają powoli i z wiekiem są bardziej widoczne.Zastanów (...) powodujące przebarwienia Głęboki kolor jagód, porzeczki czy buraków sugeruje ich...

Ciąża i dziecko

Niezwykłe właściwości pigwy

Niezwykłe właściwości pigwy

Pigwa dla zdrowia i urody W okresie zwiększonej zachorowalności na grypę wiele osób sięga po pigwę. Nic dziwnego, jest bogata w witaminę C, co czyni (...) się w skórce. Dzięki swoim antybakteryjnym właściwościom działają...

Kawa

Właściwości kawy

Właściwości kawy

Nowe badania wykazały, że prawdopodobieństwo wystąpienia gronkowca w jamie nosowo-gardłowej znacznie zmniejsza się dzięki piciu gorącej herbaty i kawy, które wykazują właściwości antybakteryjne.

Jak wzmocnić odporność?

Co umieścić na zimowym talerzu, aby zaaklimatyzować organizm?

Co umieścić na zimowym talerzu, aby zaaklimatyzować organizm?

Co jeść zimą? Zima to trudny czas dla zdrowia. To w tym okresie nasz organizm jest mało odporny, przez co szczególnie jesteśmy narażeni na różne (...) , które ze względu na bogactwo witamin, składników mineralnych, mikroelementów...