2 z 6Produkty z witaminami B6 i B12
Homocysteina buduje tkanki organizmu tylko w obecności witamin B6 i B12. Właśnie dlatego nasza dieta powinna być wzbogacona o produkty, które są ich źródłem.
Sięgajmy po kaszę gryczaną, drób, wieprzowinę, ziemniaki, paprykę, szpinak czy wątróbkę. Są bogactwem witaminy B6. Zalecane dzienne spożycie wynosi dla mężczyzn 1,3 mg – 1,7 mg, a dla kobiet 1,3 mg – 1,5 mg.
Gdzie znajdziemy witaminę B12? W mięsie, rybach, jajkach i w wędlinach. Jej największe ilości zawierają szczupak, wątróbka oraz nerki. Nie strońmy też od śledzi, pstrągów, makreli czy króliczego mięsa. Według specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dziennie powinniśmy przyjmować 2,4 mg witaminy B12.
Warto jednak pamiętać, że witaminy ulegają przekształceniom pod wpływem obróbki termicznej. Gotowanie i smażenie produktów zmniejsza więc ich cenne wartości.
Sprawdź też: Te dzieci zasłużyły na miano superbohaterów!