Sposoby na obniżenie poziomu homocysteiny we krwi

Nie wyobrażasz sobie dnia bez mleka, białego sera albo masła? Jesteś w grupie zwiększonego ryzyka wystąpienia miażdżycy. I nie chodzi tutaj o cholesterol.

Homocysteina to aminokwas, który powstaje w procesie trawienia białek. W następnym kroku zmienia się on w inne związki chemiczne odpowiedzialne za budowę tkanek naszego organizmu. Jest to jednak możliwe tylko w obecności witamin B6 i B12 oraz kwasu foliowego. Co się dzieje, gdy tych składników zabraknie? Homocysteina pozostaje we krwi.

W nadmiarze aminokwas ten działa podobnie do cholesterolu. Wywołując stany zapalne, uszkadza naczynia krwionośne. Negatywnie wpływa też na tętnice wieńcowe. Rezultatem jest odkładanie się lipidów i cholesterolu LDL zwanego "złym". Następuje zwężenie się naczyń, co hamuje przepływ krwi.

W najgorszym wypadku blaszka pęka, a w jej miejscu powstaje skrzeplina. Stąd już krótka droga do udaru niedokrwiennego bądź zawału serca.

Na szczęście istnieją sposoby na obniżenie poziomu homocysteiny we kwi.

Sprawdź, jakie.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

Zobacz też: Jak rozpoznać zawał serca?

Nadmiar homocysteiny we krwi jest groźnyNadmiar homocysteiny we krwi jest groźny
Źródło zdjęć: © Nadmiar homocysteiny we krwi jest groźny [123rf]
Magdalena Bury

/ 4Produkty z witaminami B6 i B12

Homocysteina buduje tkanki organizmu tylko w obecności witamin B6 i B12. Właśnie dlatego nasza dieta powinna być wzbogacona o produkty, które są ich źródłem.

Sięgajmy po kaszę gryczaną, drób, wieprzowinę, ziemniaki, paprykę, szpinak czy wątróbkę. Są bogactwem witaminy B6. Zalecane dzienne spożycie wynosi dla mężczyzn 1,3 mg – 1,7 mg, a dla kobiet 1,3 mg – 1,5 mg.

Gdzie znajdziemy witaminę B12? W mięsie, rybach, jajkach i w wędlinach. Jej największe ilości zawierają szczupak, wątróbka oraz nerki. Nie strońmy też od śledzi, pstrągów, makreli czy króliczego mięsa. Według specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dziennie powinniśmy przyjmować 2,4 mg witaminy B12.

Warto jednak pamiętać, że witaminy ulegają przekształceniom pod wpływem obróbki termicznej. Gotowanie i smażenie produktów zmniejsza więc ich cenne wartości.

/ 4Ograniczenie używek

Kawa, alkohol i papierosy wpływają na stężenie homocysteiny
Kawa, alkohol i papierosy wpływają na stężenie homocysteiny © Kawa, alkohol i papierosy wpływają na stężenie homocysteiny [123rf]

Codziennie pijesz kawę? Poziom homocysteiny w twoim organizmie jest o 20 proc. wyższy niż u osób, które ją omijają. Do czarnego naparu kroisz sobie ciastko? Podwyższony poziom cukru także wpływa na stężenie homocysteiny.

Podobnie działa alkohol. Pity regularnie może podnieść poziom aminokwasu nawet o 50 proc. Negatywny wpływ ma też palenie papierosów. Zawarte w dymie tytoniowym tlenek i dwusiarczek węgla niszczą bowiem witaminę B6.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

/ 4Cenny kwas foliowy

Homocysteina współpracuje też z kwasem foliowym, czyli witaminą B9. Znajdziemy ją w pomarańczach, warzywach strączkowych, awokado, migdałach oraz w jarzynach o zielonych liściach. Bogatym źródłem są produkty zbożowe i owoce.

Kwas foliowy, podobnie jak wcześniej wymieniane witaminy, ulega niszczeniu. Negatywny wpływ ma wysoka temperatura i promienie słoneczne. Podczas gotowania aż 70 proc. cennych wartości wyparowuje.

Właśnie dlatego produkty z witaminą B9 warto jeść na surowo.

/ 4Aktywność fizyczna

Aktywność fizyczna obniża poziom homocysteiny
Aktywność fizyczna obniża poziom homocysteiny © Aktywność fizyczna obniża poziom homocysteiny [123rf]

Na stężenie homocysteiny nie wpływa jednak tylko zbilansowana dieta. Ważna jest również regularna aktywność fizyczna. Już trzy treningi na sali fitness w tygodniu bądź długie spacery co drugi dzień obniżą poziom tego groźnego aminokwasu.

Pamiętajmy jednak, by po wyczerpującym treningu nie sięgać po odżywki białkowe. Nabiał w nadmiarze nie jest naszym sprzymierzeńcem.

Sprawdź również: Plaga współczesnych kobiet. “Wstajesz z łóżka jak umarlak z grobu. Jest ci zimno, masz pustkę w głowie”

Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej