Spożywanie zbyt dużych ilości tłuszczów nasyconych może podnieść ryzyko chorob serca

Nowe badania pokazują, że spożywanie dużych ilości czterech głównych tłuszczów nasyconych - między innymi tych, które zawiera  masło, smalec, czerwone mięso, tłuszcz mleczny i olej palmowy, może zwiększyć ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.

Zastąpienie zaledwie 1 proc. spożywania tych tłuszczy zdrowymi tłuszczami i białkami roślinnymi może obniżyć to ryzyko o 8 procent, jak wykazują najnowsze badania.

Badania prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Bostonie, którego głównym autorem był Qi Sun, adiunkt w Zakładzie Żywienia na Uniwersytecie twierdzi, że wyniki te są zgodne z ogólnie przyjętymi zaleceniami żywnościowymi.

Sun zauważa, że ​​obecne wytyczne zalecają ludziom ograniczanie spożycia nasyconych tłuszczów o nie więcej niż jedną dziesiątą całkowitej ilości kalorii w celu utrzymania zdrowej diety, która powinna zawierać duże ilości owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, orzechów, roślin strączkowych, ryb i niskotłuszczowych produktów mlecznych i olejów roślinnych bogatych w wielonienasycone tłuszcze i jednonienasycone kwasy tłuszczowe.

Naukowiec wraz z zespołem badaczy pamiętają, że chociaż istnieją dowody naukowe stwierdzające, że poszczególne kwasy tłuszczowe wywierają wpływ na stężenie lipidów we krwi, niewiele wiemy na temat związków między konsumpcją poszczególnych kwasów tłuszczowych a ryzykiem wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.

Badania sugerują, ze choroba wieńcowa powstaje, gdy pewne czynniki powodują uszkodzenia wyściółki naczyń krwionośnych, które dostarczają krew bogatą w tlen do mięśni serca.

Czynniki te obejmują palenie tytoniu, wysoki poziom cholesterolu i niektórych rodzajów tłuszczów we krwi, wysokie ciśnienie krwi i wysoki poziom cukru we krwi.

Depozyty tłuszczowe zwane płytkami zaczynają gromadzić się w miejscu uszkodzenia. To może rozpocząć się w dzieciństwie. Prowadzi to do ograniczenia przepływu krwi i do odczuwanego bólu w klatce piersiowej.

Czynniki te powodują powstanie zakrzepów, co prowadzi do zwężenia tętnic i powstawania duszności. Jeśli zakrzep jest na tyle duży, że może całkowicie lub prawie całkowicie zablokować tętnicę wieńcową, powoduje zawał serca.

Wyniki stanowią przegląd badań, które obejmowały prawie 116 tysięcy osób i zostały wykonane w latach  1986-2010. Kobiety stanowiły około 65 procent wśród osób  badanych, natomiast mężczyźni około 35 procent.

Dane pochodzą z ankiet na temat diety i zdrowia, które uczestnicy wypełniali co 4 lata.

Badacze stwierdzili, że 5-procentowe większe spożycie długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych dzięki spożywaniu dużych ilości serów twardych, pełnego mleka, masła, wołowiny i czekolady związane było z podwyższonym **o 25 procent ryzykiem choroby wieńcowej serca**.

4 proste triki na ograniczenie tłuszczu w diecie

Tłuszcz sam w sobie nie jest niczym złym i w określonych proporcjach jest nam po prostu potrzebny. Natomiast jego nadmiar jest niekorzystny dla zdrowia...

Dalsze analizy wykazały, że zastąpienie jedynie 1 procenta dziennego spożycia czterech nasyconych kwasów tłuszczowych - kwasu laurynowego, kwasu mirystynowy, palmitynowego i kwasu stearynowego, może spowodować zmniejszenie ryzyka chorób serca o 4-8 procent.

Najsilniejsze zmniejszenie ryzyka pochodzi z zastąpienia kwasu palmitynowego - który znajduje się w oleju palmowym, tłuszczu mlecznym  i mięsach.

Jeden z badaczy, Frank Hu, profesor żywienia i epidemiologii twierdzi, że niepraktyczne jest wskazanie jakie rodzaje kwasów tłuszczowych są zdrowe, a jakie nie, ponieważ produkty zawierają wiele takich samych rodzajów tłuszczu.

Natalia Kulik, 11 miesięcy temu

Newsy

Komentarze

Pomocni lekarze

Artykuły Newsy
Newsy

Miłość do koni mogła ją zabić!

Miłość do koni mogła ją zabić!

Sport to zdrowie? Każdy z nas ma pasję. I o ile czytanie książek, zbieranie znaczków czy monet nie wiąże się z większym niebezpieczeństwem, o tyle są hobby, które mogą zagrażać zdrowiu, a nawet życiu. Z pewnością należy do nich skakanie na bungee, motocross,...

Newsy

Badania wskazują, że użytkownicy Facebooka żyją dłużej

Kontakty społeczne z przyjaciółmi na pewno są dobre dla naszego zdrowia psychicznego, dobrego samopoczucia i ogólnego stanu organizmu. Nowe badania jednak sugerują, że nawet internetowe znajomości pozytywnie wpływają na zdrowie. Więzi społeczne pozytywnie...

Newsy

Ta ryba może być kluczem do walki z dziecięcą białaczką

Kluczem do wczesnego wykrywania dziecięcej białaczki mogą okazać się tysiące małych ryb, które wkrótce mogą pływać w laboratorium Wayne State University. Nowy projekt badawczy wykorzystuje ryby z gatunku danio pręgowany do identyfikacji genetycznych...

Newsy

Czy wszystkie leki będzie można podawać przez skórę?

Naukowcy z Japonii prawdopodobnie wykonali milowy krok w sposobie dystrybucji leków w naszym organizmie. Odnaleźli drogę, jak przygotować skórę, aby była ****bardziej przepuszczalna dla leków. Skóra człowieka jest nieprzepuszczalną barierą dla środowiska,...

Newsy

Beta blokery niewskazane u osób z demencją?

Beta blokery to grupa leków, która często stosowana jest u osób, u których wystąpił epizod zawału serca. Według najnowszych badań, nie powinne być one lekami pierwszego rzutu u osób, które cierpią na demencję. Eksperymenty wykazały, że przyjmowanie leków...