Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (861 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Spożywanie zbyt dużych ilości tłuszczów nasyconych może podnieść ryzyko chorob serca

Avatar placeholder
28.11.2016 12:41
Spożywanie zbyt dużych ilości tłuszczów nasyconych może podnieść ryzyko chorob serca
Spożywanie zbyt dużych ilości tłuszczów nasyconych może podnieść ryzyko chorob serca

Nowe badania pokazują, że spożywanie dużych ilości czterech głównych tłuszczów nasyconych - między innymi tych, które zawiera  masło, smalec, czerwone mięso, tłuszcz mleczny i olej palmowy, może zwiększyć ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.

Zastąpienie zaledwie 1 proc. spożywania tych tłuszczy zdrowymi tłuszczami i białkami roślinnymi może obniżyć to ryzyko o 8 procent, jak wykazują najnowsze badania.

Badania prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Bostonie, którego głównym autorem był Qi Sun, adiunkt w Zakładzie Żywienia na Uniwersytecie twierdzi, że wyniki te są zgodne z ogólnie przyjętymi zaleceniami żywnościowymi.

Sun zauważa, że ​​obecne wytyczne zalecają ludziom ograniczanie spożycia nasyconych tłuszczów o nie więcej niż jedną dziesiątą całkowitej ilości kalorii w celu utrzymania zdrowej diety, która powinna zawierać duże ilości owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, orzechów, roślin strączkowych, ryb i niskotłuszczowych produktów mlecznych i olejów roślinnych bogatych w wielonienasycone tłuszcze i jednonienasycone kwasy tłuszczowe.

Zobacz film: ""Wasze Zdrowie" - odc. 1"
Spożywanie zdrowych tłuszczów zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby niedokrwienne serca
Spożywanie zdrowych tłuszczów zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby niedokrwienne serca (123rf)

Naukowiec wraz z zespołem badaczy pamiętają, że chociaż istnieją dowody naukowe stwierdzające, że poszczególne kwasy tłuszczowe wywierają wpływ na stężenie lipidów we krwi, niewiele wiemy na temat związków między konsumpcją poszczególnych kwasów tłuszczowych a ryzykiem wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.

Badania sugerują, ze choroba wieńcowa powstaje, gdy pewne czynniki powodują uszkodzenia wyściółki naczyń krwionośnych, które dostarczają krew bogatą w tlen do mięśni serca.

Czynniki te obejmują palenie tytoniu, wysoki poziom cholesterolu i niektórych rodzajów tłuszczów we krwi, wysokie ciśnienie krwi i wysoki poziom cukru we krwi.

Depozyty tłuszczowe zwane płytkami zaczynają gromadzić się w miejscu uszkodzenia. To może rozpocząć się w dzieciństwie. Prowadzi to do ograniczenia przepływu krwi i do odczuwanego bólu w klatce piersiowej.

ZOBACZ TAKŻE

Dobre tłuszcze dla zdrowia serca

Czynniki te powodują powstanie zakrzepów, co prowadzi do zwężenia tętnic i powstawania duszności. Jeśli zakrzep jest na tyle duży, że może całkowicie lub prawie całkowicie zablokować tętnicę wieńcową, powoduje zawał serca.

Wyniki stanowią przegląd badań, które obejmowały prawie 116 tysięcy osób i zostały wykonane w latach  1986-2010. Kobiety stanowiły około 65 procent wśród osób  badanych, natomiast mężczyźni około 35 procent.

Dane pochodzą z ankiet na temat diety i zdrowia, które uczestnicy wypełniali co 4 lata.

Badacze stwierdzili, że 5-procentowe większe spożycie długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych dzięki spożywaniu dużych ilości serów twardych, pełnego mleka, masła, wołowiny i czekolady związane było z podwyższonym **o 25 procent ryzykiem choroby wieńcowej serca**.

Dalsze analizy wykazały, że zastąpienie jedynie 1 procenta dziennego spożycia czterech nasyconych kwasów tłuszczowych - kwasu laurynowego, kwasu mirystynowy, palmitynowego i kwasu stearynowego, może spowodować zmniejszenie ryzyka chorób serca o 4-8 procent.

Najsilniejsze zmniejszenie ryzyka pochodzi z zastąpienia kwasu palmitynowego - który znajduje się w oleju palmowym, tłuszczu mlecznym  i mięsach.

Jeden z badaczy, Frank Hu, profesor żywienia i epidemiologii twierdzi, że niepraktyczne jest wskazanie jakie rodzaje kwasów tłuszczowych są zdrowe, a jakie nie, ponieważ produkty zawierają wiele takich samych rodzajów tłuszczu.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze