Stały element diety kardiochirurga. Wspiera zdrowie zimą

Jedni nie wyobrażają sobie bez nich śniadania, inni unikają jak ognia. Jajka od lat wzbudzają kontrowersje i są spornym elementem w dyskusjach o zdrowym żywieniu. Dr Jeremy London, amerykański kardiochirurg z ponad 25-letnim doświadczeniem zawodowym, wyraził się jasno o roli jajek w diecie.

Dr Jeremy London zachęca do jedzenia jajekDr Jeremy London zachęca do jedzenia jajek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock / drjeremylondon.com
Magdalena Pietras

Źródło cennych składników

Dr London jest nie tylko doświadczonym lekarzem, ale też zaangażowanym promotorem zdrowego stylu życia. W wielu nagraniach dostępnych w sieci dzieli się zasadami, które sam wprowadził życie. Jednym z popularniejszych jest wideo, gdzie przyznaje, że często je jajka i robi to celowo oraz świadomie. Wyjaśnił, dlaczego się na to zdecydował.

- Jedno jajko dostarcza wysokiej jakości białka, choliny wspierającej pracę mózgu, witaminy D dla odporności, witaminy B12 dla energii i metabolizmu oraz przeciwutleniaczy, takich jak luteina i zeaksantyna, korzystnych dla oczu - tłumaczy dr London.

Jajka będą więc idealnym uzupełnieniem diety w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje oraz ogólne osłabienie wynikające z braku słońca i pogorszenia pogody. Dr London patrzy jednak też znacznie dalej.

- Jem jajka, ponieważ są bogate w składniki odżywcze i stanowią wydajne "paliwo" sprzyjające długowieczności, zwłaszcza jako element ogólnie zbilansowanej diety opartej na nieprzetworzonej żywności - dodaje lekarz.

Cholesterol nie taki straszny

Ekspert zauważa też, że jajka od lat owiane są złą sławą. Mają zwiększać poziom cholesterolu we krwi, a w konsekwencji przyczyniać się do chorób serca.

Tymczasem dr Jeremy London zaznacza, że sprawa jest bardziej złożona, niż mogłoby się wydawać. Duże jajko zawiera co prawda ok. 180 mg cholesterolu, ale organizm reaguje inaczej na ten pochodzący z zewnątrz (z produktów takich jak np. jajka), inaczej zaś na ten produkowany w organizmie. Gdy wraz z pożywieniem dostarczamy więcej cholesterolu, wątroba zwykle zmniejsza jego własną produkcję. U większości osób (ok. 70 proc. populacji) jedzenie jajek powoduje niewielkie lub żadne zmiany poziomu cholesterolu we krwi. Organizm jest w stanie utrzymać równowagę.

Lekarz zaznacza też, że istnieje mniejsza grupa tzw. hiperresponderów, u których cholesterol z diety może wyraźnie podnosić LDL i cholesterol całkowity. Dotyczy to najczęściej osób z określonymi predyspozycjami genetycznymi (np. wariant APOE4) czy zaburzeniami metabolicznymi.

W praktyce oznacza to, że dla większości zdrowych ludzi jajka jedzone z umiarem nie stanowią zagrożenia dla zdrowia serca. Jednak w przypadku podwyższonych lipidów lub wysokiego ryzyka sercowo-naczyniowego warto skonsultować ilość spożywanych jajek z lekarzem lub dietetykiem.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Pomagają sercu i poprawiają trawienie. Sięgaj po nie codziennie
Pomagają sercu i poprawiają trawienie. Sięgaj po nie codziennie
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc