Szarlotka wegańska

Przepisy wegańskie pozwalają poznać nowy smak tradycyjnych potraw i wypieków. Jednym z takich pomysłów na wegański deser jest szarlotka z kaszą manną. Warto wspomnieć o walorach odżywczych kaszy, ponieważ zawiera sporą ilość błonnika, witamin i składników mineralnych.

Składniki:

  • szklanka cukru,
  • szklanka kaszki manny,
  • szklanka mąki wrocławskiej,
  • ok. 2 kg jabłek,
  • proszek do pieczenia,
  • aromat waniliowy,
  • cynamon,
  • margaryna wegańska.


Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Sposób przygotowania:

Cukier, mąkę, kaszkę mannę oraz proszek do pieczenia (ok. 2 łyżeczki) wymieszaj razem z margaryną. Następnie obierz i zetrzyj drobno na tarce jabłka. Przy użyciu gazy wyciśnij z utartych jabłek sok. Posłódź jabłka, dodaj cynamon oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Przygotuj blaszkę, posmaruj ją tłuszczem i posyp manną. Następnie połóż pierwszą warstwę ciasta o grubości ok. 1 cm. Połóż na to utarte jabłka ok. 3 cm, znowu ciasto (ok. 1 cm), jabłka i tak na przemian. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30-45 minut.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!