Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Szarlotka wegańska

Avatar placeholder
30.10.2017 09:11
Szarlotka wegańska
Szarlotka wegańska (Zdjęcie autorstwa: Suzette – www.suzette.nu / CC BY 2.0)

Przepisy wegańskie pozwalają poznać nowy smak tradycyjnych potraw i wypieków. Jednym z takich pomysłów na wegański deser jest szarlotka z kaszą manną. Warto wspomnieć o walorach odżywczych kaszy, ponieważ zawiera sporą ilość błonnika, witamin i składników mineralnych.

Składniki:

  • szklanka cukru,
  • szklanka kaszki manny,
  • szklanka mąki wrocławskiej,
  • ok. 2 kg jabłek,
  • proszek do pieczenia,
  • aromat waniliowy,
  • cynamon,
  • margaryna wegańska.


Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Cukier, mąkę, kaszkę mannę oraz proszek do pieczenia (ok. 2 łyżeczki) wymieszaj razem z margaryną. Następnie obierz i zetrzyj drobno na tarce jabłka. Przy użyciu gazy wyciśnij z utartych jabłek sok. Posłódź jabłka, dodaj cynamon oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Przygotuj blaszkę, posmaruj ją tłuszczem i posyp manną. Następnie połóż pierwszą warstwę ciasta o grubości ok. 1 cm. Połóż na to utarte jabłka ok. 3 cm, znowu ciasto (ok. 1 cm), jabłka i tak na przemian. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30-45 minut.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze