3 z 6Szerszenie - co o nich wiemy?
W Polsce szerszenie występują praktycznie na terenie całego kraju. Ich gniazda z reguły znajdują się w miarę blisko skupisk ludzi. Ich pożywieniem są inne owady, soki niektórych drzew oraz owoce. Podobnie jak pszczoły i osy, są wabione przez słodką woń.
Szerszenie są powszechnie uważane za groźniejsze od pszczół czy os. Jad zawiera jednak tylko trochę większą dawkę substancji toksycznych. Boimy się szerszeni, ponieważ ich użądlenia są bardziej bolesne (mają większe żądła). Do tego dochodzi większe pieczenie rany, powodowane przez acetylocholinę zawartą w jadzie.
Badania naukowców wykazały, że szerszeń w trakcie użądlenia wstrzykuje około 0,2 mg swojego jadu. Dawka śmiertelna dla człowieka to od 10 do 90 mg w stosunku do kilograma ciała. Z obliczeń zatem wynika, że potrzeba byłoby około kilkuset użądleń, aby doprowadzić do śmierci przeciętnego człowieka. Inaczej jest oczywiście, jeżeli osoba jest uczulona na jad. Wówczas do śmierci może doprowadzić nawet kilka użądleń.
Zobacz także: Rodzina jest dla Ciebie ważna? Wypełnij naszą ankietę i podpowiedz, co możemy zrobić, aby być jeszcze lepsi!