Szparagi z grilla z sosem paprykowym

Szparagi z grilla są nie tylko smacznym urozmaiceniem diety, ale także cennym źródłem witamin. Zawierają sporą ilość witamin – B, C, K – oraz żelazo, potas i fosfor. Są bardzo niskokaloryczne oraz pozytywnie wpływają na nerki i wątrobę.

Składniki:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Sposób przygotowania:

 

 

Umyj szparagi i odłam od nich zdrewniałe końce. Włóż do garnka z małą ilością wrzącej wody na czas 10-15 minut i przykryj pokrywką. Miękkie szparagi połóż na grillu. Paprykę pokrój w kostkę i włóż do blendera razem z rozgniecionym ząbkiem czosnku i oliwą. Do zmiksowanego dipu dodaj sok z cytryny i przyprawy. Szparagi z sosem paprykowym możesz podać też z innymi warzywami z grilla i zapiekanymi ziemniakami.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!