Takie są skutki picia soków z kiszonek. Nie każdemu służą

Soki z kiszonek to prawdziwe bomby witaminowe i probiotyczne, bogate dodatkowo w antyoksydanty. Wprowadzenie ich do diety na stałe może znacząco wpłynąć na kondycję organizmu, a nawet złagodzić objawy istniejących już schorzeń. Wyjaśniamy, dlaczego warto je pić i na co zwracać uwagę, zanim po nie sięgniemy.

Takie są skutki picia soków z kiszonek. Nie każdemu służąTakie są skutki picia soków z kiszonek. Nie każdemu służą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Zaborowska

Szał na soki z kiszonek

W ostatnich latach fermentowane produkty przeżywają renesans, a soki z kiszonek zyskują na popularności. Ich regularne spożywanie może stanowić naturalne wsparcie dla zdrowia, szczególnie u seniorów narażonych na niedobory witamin, spadek odporności oraz problemy trawienne.

Przykładowo, sok z kiszonej kapusty jest skarbnicą witamin C, E, K oraz tych z grupy B. Dostarcza też potasu, wapnia, cynku i naturalnych probiotyków. Dzięki procesowi fermentacji wspiera mikroflorę jelitową, co przekłada się na lepszą odporność organizmu.

Z kolei sok z kiszonych buraków obfituje w potas, magnez, foliany i antocyjany. Zgodnie z informacjami Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, buraki są źródłem witamin z grupy B (w tym B6 i B9), kwasu foliowego oraz błonnika. Dodatkowo zawierają betalainy, flawonoidy i azotany, które pomagają obniżyć ciśnienie krwi i poprawić wydolność fizyczną.

Nawyki, które ratują jelita

Sok z kiszonych buraków można przygotować samodzielnie
Sok z kiszonych buraków można przygotować samodzielnie © Adobe Stock

Oba soki są niskokaloryczne, mają około 20-50 kcal na 100 ml, i bogate w przeciwutleniacze chroniące komórki przed stresem oksydacyjnym. Naturalne probiotyki i błonnik wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, regulując pracę jelit i sprzyjając rozwojowi korzystnej mikroflory.

Badania przeprowadzone przez Sandberg Nielsen E.S. i współpracowników w 2018 roku wykazały, że niepasteryzowana kiszona kapusta może łagodzić objawy zespołu jelita drażliwego (IBS). To kolejny argument za włączeniem kiszonek do codziennej diety.

Kto nie powinien pić soków z kiszonek?

Warto jednak pamiętać, że soki z kiszonych warzyw nie są odpowiednie dla każdego. Sok z kapusty zawiera dużo sodu, więc nie jest zalecany osobom z nadciśnieniem tętniczym, chorobami nerek ani stosującym dietę niskosodową. Sok z buraków, ze względu na wysoką zawartość szczawianów, nie jest wskazany przy dnie moczanowej, kamicy nerkowej oraz niskim ciśnieniu krwi.

Osoby z cukrzycą powinny zachować ostrożność ze względu na naturalne cukry proste obecne w soku z buraków. Najlepiej spożywać te napoje rano na czczo lub przed śniadaniem, zaczynając od niewielkich ilości (50-100 ml). Wybierajmy soki z naturalnej fermentacji, bez dodatku cukru i konserwantów, najlepiej domowe lub ze sklepów ze zdrową żywnością.

Po otwarciu soki należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni. Choć mogą one wspomagać zdrowie, nie zastąpią profesjonalnego leczenia. Dlatego przed wprowadzeniem ich do diety warto skonsultować się z lekarzem.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu