Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Tłuszcz zabija komórki!

Składniki odżywcze dostarczane przez pokarm są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak ich nadmiar może wywrzeć negatywne skutki na zdrowie. Ostatnio udowodniono, że tłuszcz i cukier są odpowiedzialne nie tylko za przybieranie na wadze, ale także za degradację niektórych komórek, w związku z ich toksycznym działaniem.

Rola RNA w niszczeniu komórek

Naukowcy z Uniwersytetu Washington zidentyfikowali trzy elementy, pomagające komórkom przepełnionym tłuszczem zapoczątkować własną degradację. Molekuły doprowadzające komórki do niszczenia to nie proteiny, jak wcześniej sądzono, ale krótkie pasma kwasów rybonukleinowych RNA. Odkrycie to było zaskakujące dla badaczy – kwasy RNA uczestniczą w tworzeniu protein, dlatego nie uważano ich za czynniki degradujące. Okazało się, że przy występowaniu tych typów kwasu RNA, komórki umierają w odpowiedzi na stres metaboliczny związany z działaniem nadmiernych ilości tłuszczu. Jeśli w komórce nie ma tych kwasów, degradacja nie następuje. Mimo że degradacja komórek jest naturalnym procesem, który chroni zdrowe komórki przed działaniem uszkodzonych, proces ten czasem może się wymknąć spod kontroli. W przypadku, gdy degradacja zniszczonych komórek nie będzie możliwa, będą się one powielać, co może doprowadzić nawet do rozwoju nowotworów. Z drugiej strony, zbyt wysoki poziom degradacji komórek będący skutkiem nadmiaru metabolitów, takich jak cukier i tłuszcz, może pogorszyć funkcjonowanie tkanek. Nadmierna śmierć komórek jest charakterystyczna dla popularnych chorób metabolicznych, takich jak cukrzyca, otyłość czy choroby serca, dlatego zrozumienie całego procesu może okazać się kluczowe w leczeniu tych schorzeń.

Walka z chorobami metabolicznymi

W klasycznym eksperymencie genetycznym naukowcy z Washingtonu zidentyfikowali obszar genetyczny, który pozwala komórkom przeżyć pomimo wysokiego stężenia tłuszczu i cukru. Mimo tego, że wspomniany obszar koduje proteiny, wykazano, że związki te nie biorą udziału w degradacji komórek. Obszar, w którym nie dochodziło do śmierci komórek to ten, w którym cząsteczki RNA są selektywnie eliminowane. Trzy cząsteczki RNA łączą się, aby doprowadzić do degradacji komórek zarówno w związku z nadmiarem metabolitów, jak i wskutek naturalnego uszkodzenia.

Odkrycie mechanizmu niszczenia komórek jest nieocenione w walce z chorobami metabolicznymi. Zachęcanie pacjentów do zredukowania ilości tłuszczu i cukru w diecie może okazać się efektywną strategią leczenia tych chorób. Jeśli takie działanie okaże się niewystarczające, trzeba będzie znaleźć inne sposoby zwalczania degradacji komórek w związku z nadmiarem tłuszczu w mięśniach, sercu, wątrobie, trzustce i innych organach. Rozwiązanie to będzie wymagało manipulacji molekułami RNA. Naukowcom udało się już zmodyfikować genetycznie mysz tak, aby komórki jej ciała nie zawierały wspomnianych wcześniej trzech specyficznych cząsteczek RNA, co może oznaczać, że będzie ona odporna na niszczenie komórek powodowane cukrzycą. Badacze mają nadzieję, że podobne rozwiązanie będzie można zastosować w walce z tą chorobą u ludzi.

Natalia Świtalska,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze - najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

kontuzje?

~maxika • ostatni post 19 godzin temu

11
Artykuły Tłuszcze
Tłuszcze

Tran - obowiązkowy produkt w domowej apteczce

Artykuł sponsorowany Nie od dziś wiadomo, że tran to niezwykły specyfik mający pozytywny wpływ na ludzki organizm. To skarbnica naturalnych witamin i niezwykle ważnych substancji odżywczych. Kiedyś nielubiany przez wielu za swój nieprzyjemny smak i...

Tłuszcze

Stresujesz się? Jedz dużo ryb!

Powszechnie wiadomo, że dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejsza ryzyko wystąpienia arytmii serca oraz zapobiega skurczom naczyń wieńcowych. Udowodniono także, że spożywanie produktów bogatych w te kwasy zmniejsza stężenie cholesteroluoraz...

Tłuszcze

Tłuszcze trans

Inaczej niż tłuszcze cis, tłuszcze trans są w dużym stopniu sztuczne, a w naturze występują w niewielkich ilościach w mięsie oraz nabiale. Do niedawna tłuszcze trans były powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym, ale ostatnio znalazły się na czarnej liście ... w oferowanych daniach, a specjaliści od żywienia ostrzegają przed zagrożeniami związanymi z dietą bogatą w te tłuszcze. Właściwości tłuszczów trans Tłuszcze trans powstają w chemicznym procesie znanym jako częściowe uwodornienie. Powstały w ten sposób...

Tłuszcze

Masło czy margaryna?

(...) Pod względem odżywczym obydwa tłuszcze są bardzo podobne – w łyżeczce masła lub margaryny znajduje się około 4 gramów tłuszczu ... się w niej dużo tłuszczów trans. Tłuszcze te podnoszą poziom „złego” cholesterolu i obniżają poziom „dobrego”, który stanowi ochronę przed gromadzeniem się tłuszczu w naczyniach krwionośnych. Tłuszcze trans uchodzą za groźniejsze dla organizmu niż tłuszcze nasycone. Obecnie coraz bardziej popularne są lekkie margaryny o minimalnej lub zerowej zawartości...

Tłuszcze

Zmniejsz ilość tłuszczów w diecie dziecka!

Specjaliści odradzają dietę niskotłuszczową w przypadku dzieci, ale są zgodni, że rodzice powinni kontrolować ilość tłuszczów w jadłospisie swoich pociech. Nadmiar tłuszczów i cukru rafinowanego w diecie przyczynia się bowiem do problemów z nadwagą i...

Tłuszcze

Kwasy omega-6

Kwasy tłuszczowe omega-6 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Występują w żywności pochodzenia roślinnego (orzechy, słonecznik, sezam). Niedobór kwasów omega-6 objawia się stanem zapalnym skóry, zmniejszeniem odporności oraz schorzeniami...

Tłuszcze

Zapotrzebowanie na tłuszcz

Tłuszcze to inaczej lipidy. Nazwa pochodzi od greckiego słowa „lipos” – „tłuszcz”. Są grupą związków organicznych o różnorodnej budowie, ale mają wspólną cechę: są nierozpuszczalne w wodzie. W organizmie człowieka tłuszcze ... ważnych związków nierozpuszczalnych w wodzie, np. niektórych witamin. Tłuszcze w diecie Pojęcie „tłuszcz” oznacza ... w organizmie Tłuszcz pełni w organizmie wiele funkcji warunkujących zdrowie. Tłuszcze dostarczane z pożywieniem stanowią...

Tłuszcze

Tłuszcze zwierzęce

Tłuszcze zwierzęce obecne w diecie stanowią ważny składnik odżywczy. Służą bowiem nie tylko jako źródło energii, ale również cholesterolu, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, K, a także nasyconych kwasów tłuszczowych. Nadmiar tłuszczu w diecie jest przyczyną miażdżycy oraz otyłości, która niekorzystnie wpływa na zdrowie. Właściwości tłuszczów zwierzęcych Tłuszcze zwierzęce są ... , płci, wieku oraz stanu fizjologicznego, np. ciąża, choroby. Tłuszcze powinny dostarczać 25-30% energii, z czego...

Tłuszcze

Dobry cholesterol

Dobry cholesterol to substancja produkowana i wykorzystywana przez organizm, która pomaga nam zachować na długo zdrowie i witalność. Organizm to jedno źródło, dostarczające około 75% cholesterolu. Drugie źródło związane jest z codziennym menu człowieka,...