Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Tłuszcz zabija komórki!

Składniki odżywcze dostarczane przez pokarm są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak ich nadmiar może wywrzeć negatywne skutki na zdrowie. Ostatnio udowodniono, że tłuszcz i cukier są odpowiedzialne nie tylko za przybieranie na wadze, ale także za degradację niektórych komórek, w związku z ich toksycznym działaniem.

Rola RNA w niszczeniu komórek

Naukowcy z Uniwersytetu Washington zidentyfikowali trzy elementy, pomagające komórkom przepełnionym tłuszczem zapoczątkować własną degradację. Molekuły doprowadzające komórki do niszczenia to nie proteiny, jak wcześniej sądzono, ale krótkie pasma kwasów rybonukleinowych RNA. Odkrycie to było zaskakujące dla badaczy – kwasy RNA uczestniczą w tworzeniu protein, dlatego nie uważano ich za czynniki degradujące. Okazało się, że przy występowaniu tych typów kwasu RNA, komórki umierają w odpowiedzi na stres metaboliczny związany z działaniem nadmiernych ilości tłuszczu. Jeśli w komórce nie ma tych kwasów, degradacja nie następuje. Mimo że degradacja komórek jest naturalnym procesem, który chroni zdrowe komórki przed działaniem uszkodzonych, proces ten czasem może się wymknąć spod kontroli. W przypadku, gdy degradacja zniszczonych komórek nie będzie możliwa, będą się one powielać, co może doprowadzić nawet do rozwoju nowotworów. Z drugiej strony, zbyt wysoki poziom degradacji komórek będący skutkiem nadmiaru metabolitów, takich jak cukier i tłuszcz, może pogorszyć funkcjonowanie tkanek. Nadmierna śmierć komórek jest charakterystyczna dla popularnych chorób metabolicznych, takich jak cukrzyca, otyłość czy choroby serca, dlatego zrozumienie całego procesu może okazać się kluczowe w leczeniu tych schorzeń.

Walka z chorobami metabolicznymi

W klasycznym eksperymencie genetycznym naukowcy z Washingtonu zidentyfikowali obszar genetyczny, który pozwala komórkom przeżyć pomimo wysokiego stężenia tłuszczu i cukru. Mimo tego, że wspomniany obszar koduje proteiny, wykazano, że związki te nie biorą udziału w degradacji komórek. Obszar, w którym nie dochodziło do śmierci komórek to ten, w którym cząsteczki RNA są selektywnie eliminowane. Trzy cząsteczki RNA łączą się, aby doprowadzić do degradacji komórek zarówno w związku z nadmiarem metabolitów, jak i wskutek naturalnego uszkodzenia.

Odkrycie mechanizmu niszczenia komórek jest nieocenione w walce z chorobami metabolicznymi. Zachęcanie pacjentów do zredukowania ilości tłuszczu i cukru w diecie może okazać się efektywną strategią leczenia tych chorób. Jeśli takie działanie okaże się niewystarczające, trzeba będzie znaleźć inne sposoby zwalczania degradacji komórek w związku z nadmiarem tłuszczu w mięśniach, sercu, wątrobie, trzustce i innych organach. Rozwiązanie to będzie wymagało manipulacji molekułami RNA. Naukowcom udało się już zmodyfikować genetycznie mysz tak, aby komórki jej ciała nie zawierały wspomnianych wcześniej trzech specyficznych cząsteczek RNA, co może oznaczać, że będzie ona odporna na niszczenie komórek powodowane cukrzycą. Badacze mają nadzieję, że podobne rozwiązanie będzie można zastosować w walce z tą chorobą u ludzi.

Natalia Świtalska,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze - najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Tłuszcze
Tłuszcze

Tran - obowiązkowy produkt w domowej apteczce

Artykuł sponsorowany Nie od dziś wiadomo, że tran to niezwykły specyfik mający pozytywny wpływ na ludzki organizm. To skarbnica naturalnych witamin i niezwykle ważnych substancji odżywczych. Kiedyś nielubiany przez wielu za swój nieprzyjemny smak i...

Tłuszcze

Właściwości tranu

(...) dzięki któremu dostarczamy do organizmu cenne tłuszcze i witaminy - powinniśmy więc wszyscy po niego...

Tłuszcze

Kwasy tłuszczowe

Tłuszcz kojarzy nam się z czymś, czego należy unikać. Wydaje się niezdrowy, a do tego tuczący. Jednak nie każdy. Tłuszcze są ... . Tłuszcze powinny stanowić nie więcej niż 25-30% dziennego zapotrzebowania energetycznego, a nienasycone kwasy tłuszczowe 6 ... w olejach: kukurydzianym, słonecznikowym, sezamowym, sojowym, z wiesiołka, ogórecznika i kiełków pszenicy. Natomiast tłuszcze ... . Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych występuje rzadko. Zdarza się u osób, które wolą tłuszcze zwierzęce lub u tych,...

Tłuszcze

Cholesterol w organizmie

Cholesterol w organizmie

(...) odpowiednią dietę antycholesterolową, na pewno uda się obniżyć ilość spożywanego cholesterolu. Tłuszcze roślinne mają pozytywny wpływ na strukturę cholesterolu. Bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają stężenie frakcji LDL. Tłuszcze roślinne w...

Tłuszcze

Dobre tłuszcze

(...) termoregulacji, a przede wszystkim dostarczają energii. Czas dowiedzieć się, jak odróżniać te dobre od tych złych, które tłuszcze można spożywać bez obawy, a których lepiej jest unikać. Spis treści Tłuszcze nasycone i nienasycone Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje białek, węglowodanów i tłuszczów. Białka budują tkanki, a węglowodany i tłuszcze dostarczają energii. Ponadto tłuszcze chronią przed zimnem, ponieważ tkanka tłuszczowa przeciwdziała ucieczce ciepła z organizmu. Tłuszcze są...

Tłuszcze

Właściwości tłuszczów

(...) Tłuszcze są potrzebnym człowiekowi składnikiem odżywczym. W ich dostarczaniu należy jednak zachować umiar i zdrowy rozsądek. Tłuszcze w umiarkowanych ilościach są niezbędnym składnikiem pokarmowym ludzi. Są one głównym źródłem glicerolu i kwasów ... na pracę mózgu. Witaminy A, E, D, K są rozpuszczalne w tłuszczach. Bez tłuszczu nie mogłyby być przyswojone przez organizm. Tłuszcze ... . Tłuszcz poprawia płodność. Właściwości tłuszczów dotyczące płodności wiążą się z ich występowaniem. Tłuszcze budują błony...

Tłuszcze

Czy margaryna jest zdrowa?

Czy margaryna jest zdrowa?

Margaryna to alternatywa dla masła. W swoim składzie margaryna zawiera tłuszcze roślinne, niekiedy zmieszane z mlekiem lub wodą, polepszacze smaku, lecytynę oraz substancje barwiące. W niektórych margarynach mleko może stanowić do 25% całej zawartości. Ze względu na to, że margarynę produkuje się z olejów roślinnych, zawiera ona mniej szkodliwych dla zdrowia nasyconych kwasów ... na to, że margaryna zawiera tłuszcze roślinne, jest bezpieczniejsza niż masło. Ponadto, margaryna dostarcza stałej dawki...

Tłuszcze

Właściwości oliwy z oliwek

Właściwości oliwy z oliwek

Oliwka – wiecznie zielone drzewo rosnące w basenie Morza Śródziemnomorskiego. Wydaje owoce, których smak zna prawie każdy z nas. Świeże owoce można spożywać na surowo lub jako zakonserwowane w postaci solonej, marynowanej, nadziewanej kaparami,...

Tłuszcze

Dieta niskotłuszczowa

Dieta niskotłuszczowa

Dieta niskotłuszczowa opiera się na spożywaniu pokarmów zdrowych i ubogich w tłuszcz zwierzęcy. Tłuszcze są niezbędne ... codziennie powinniśmy spożywać około 30% energii pochodzącej z tłuszczu. Spis treści Podział tłuszczów Wyróżniamy tłuszcze roślinne i zwierzęce. Tłuszcze pochodzące z produktów zwierzęcych, a także tzw. tłuszcze trans powstające w wyniku różnych procesów z tłuszczów roślinnych są potocznie nazywane jako złe. Niestety, to właśnie te tłuszcze spożywamy najchętniej. Do produktów...

Tłuszcze

Zmniejsz ilość tłuszczów w diecie dziecka!

Specjaliści odradzają dietę niskotłuszczową w przypadku dzieci, ale są zgodni, że rodzice powinni kontrolować ilość tłuszczów w jadłospisie swoich pociech. Nadmiar tłuszczów i cukru rafinowanego w diecie przyczynia się bowiem do problemów z nadwagą i...