To mięso niszczy serce i wątrobę. Polacy się nim zajadają

Wieprzowina od lat króluje na polskich stołach. Choć przez wielu jest ceniona za smak, może zaszkodzić zdrowiu. Uważać powinni zwłaszcza seniorzy, m.in. ze względu na serce i wątrobę.

Dieta oparta na wieprzowinie może prowadzić do problemów z sercemDieta oparta na wieprzowinie może prowadzić do problemów z sercem
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Ryzyko rośnie o 18 proc.

Według danych Polskiego Instytutu Ekonomicznego przeciętny Polak spożywa aż 56 kg wieprzowiny rocznie, co sprawia, że jesteśmy czwartym miejscu w Unii Europejskiej pod względem konsumpcji tego mięsa. Jednocześnie Polska jest jednym z największych producentów wieprzowiny w regionie, co powoduje, że to mięso jest bardzo łatwo dostępne.

Chociaż wieprzowina dostarcza cennych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy z grupy B czy żelazo, lekarze i naukowcy zwracają uwagę na poważne minusy takiej diety.

Naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego wykazali, że każde dodatkowe 50 gramów przetworzonego mięsa dziennie, na przykład bekonu czy szynki, zwiększa ryzyko choroby wieńcowej serca o 18 proc.. Wyniki tych badań, opublikowane w "Critical Reviews in Food Science and Nutrition", opierają się na analizie danych ponad 1,4 miliona osób obserwowanych przez 30 lat.

Nadmiar wieprzowiny szkodzi zdrowiu
Nadmiar wieprzowiny szkodzi zdrowiu © Getty Images

Z chorobą wieńcową nie ma żartów, bo może ona prowadzić m.in. do zawału serca. Jest więc poważnym zagrożeniem dla zdrowia, zwłaszcza dla seniorów, którzy są bardziej narażeni na powikłania z powodu częstszego występowania miażdżycy i nadciśnienia w starszym wieku.

Tymczasem to właśnie choroby układu krążenia najskuteczniej skracają życie Polaków. Potwierdzają to dane GUS, z których wyraźnie wynika, że to nadal główna przyczyna zgonów (odpowiadają za ok. 36 proc. zgonów).

Od serca po wątrobę

Nadmiar wieprzowiny to prawdziwa bomba tłuszczów nasyconych i cholesterolu, które przyczyniają się do odkładania blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych. To z kolei może prowadzić nie tylko do zawałów serca, ale też udarów mózgu. Dodatkowo szkodzą konserwanty i sól, powszechnie stosowane w przetworzonych produktach mięsnych.

- Jedząc przetworzone czerwone mięso w nadmiarze, szkodzimy własnemu zdrowiu, zwiększając ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i nowotworowych - podkreślał w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny Kamil Paprotny.

Zaznaczał, że dieta, w której dominuje mięso przetworzone, może sprzyjać m.in. rakowi żołądka wskutek nadużywania soli, ale też stwarzać podwyższone ryzyko raka jelita grubego (chodzi o zbyt małą ilością błonnika w postaci warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych).

Nie można również zapominać o ryzyku związanym z wirusowym zapaleniem wątroby typu E. W krajach Unii Europejskiej najczęstszą przyczyną tej infekcji jest kontakt z zakażoną wieprzowiną (spożywanie w stanie surowym lub niedogotowanej). Szczególnie narażone są osoby starsze, z osłabioną odpornością oraz kobiety w ciąży. Jednym z poważnych powikłań WZW typu E jest niewydolność wątroby.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej wskazuje, że nie ma potrzeby całkowitej rezygnacji z czerwonego mięsa. Zaleca się spożywanie go 1–2 razy w tygodniu, w ilości nieprzekraczającej 500 gramów. Jako alternatywę warto wybierać białe mięso, takie jak drób czy cielęcina, a także ryby czy produkty roślinne (np. groch, fasola, ciecierzyca).

Źródła

  1. Polsat News
  2. WP abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Długie siedzenie szkodzi naczyniom. Zimowy napój pomaga w zapobieganiu zmianom
Długie siedzenie szkodzi naczyniom. Zimowy napój pomaga w zapobieganiu zmianom
Rak coraz częściej staje się chorobą przewlekłą. To sukces medycyny, ale też wyzwania dla systemu
Rak coraz częściej staje się chorobą przewlekłą. To sukces medycyny, ale też wyzwania dla systemu
Błagała o cesarskie cięcie. Dziś jej synek jest niepełnosprawny, a rodzice walczą o sprawiedliwość
Błagała o cesarskie cięcie. Dziś jej synek jest niepełnosprawny, a rodzice walczą o sprawiedliwość
Chudną przez Ozempic. Potem pojawiają się skutki uboczne. Specjaliści apelują ws. oznaczeń
Chudną przez Ozempic. Potem pojawiają się skutki uboczne. Specjaliści apelują ws. oznaczeń
Zwiększa ryzyko nowotworów. Wpływa na procesy zapalne i uszkadza DNA komórek
Zwiększa ryzyko nowotworów. Wpływa na procesy zapalne i uszkadza DNA komórek
Szpital w Bielsku-Białej zamknięty. Doszło tam do tragedii
Szpital w Bielsku-Białej zamknięty. Doszło tam do tragedii
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie
Prosty sposób na dłuższe życie. Ten nawyk chroni przed chorobami serca i przedwczesną śmiercią
Prosty sposób na dłuższe życie. Ten nawyk chroni przed chorobami serca i przedwczesną śmiercią