To nie jajka są niezdrowe. Znacznie gorszy jest popularny dodatek
Przez lata uważano, że jajka podnoszą poziomu cholesterolu i zwiększają ryzyko chorób serca. Nowe badania naukowców z Uniwersytetu Australii Południowej obalają ten mit. Okazuje się, że to wcale nie cholesterol z jajek jest głównym winowajcą wzrostu poziomu LDL, czyli tzw. "złego" cholesterolu.
W tym artykule:
Stosowali 3 różne diety
W badaniu klinicznym wzięło udział 61 dorosłych osób. Każdy uczestnik przez pięć tygodni stosował trzy różne diety:
bogatą w cholesterol, ale ubogą w tłuszcze nasycone (zawierającą 2 jajka dziennie),
ubogą w cholesterol, ale bogatą w tłuszcze nasycone (bez jajek),
oraz dietę kontrolną (bogatą zarówno w cholesterol, jak i tłuszcze nasycone - z 1 jajkiem tygodniowo).
Wyniki opublikowane w czasopiśmie "the American Journal of Clinical Nutrition" wykazały, że tylko dieta z dwoma jajkami dziennie i niską zawartością tłuszczów nasyconych obniżyła poziom LDL. Dieta bez jajek, ale z dużą ilością tłuszczów nasyconych, nie przyniosła poprawy. Co więcej, spożycie tłuszczów nasyconych silnie korelowało ze wzrostem LDL, natomiast cholesterol pokarmowy nie miał na to istotnego wpływu.
Jajka nie takie złe
Badanie potwierdza, że kluczowe dla zdrowia serca nie jest eliminowanie jajek z diety, ale ograniczenie tłuszczów nasyconych, szczególnie tych obecnych w tłustym mięsie i produktach przetworzonych.
- Jajka zawierają sporo cholesterolu, ale bardzo mało tłuszczów nasyconych. Nasze wyniki pokazują, że sam cholesterol z jajek nie wpływa negatywnie na profil lipidowy - mówi prof. Jon Buckley, autor badania. - Tak więc jeśli chodzi o ciepłe śniadanie, to nie jajka powinny cię martwić - to dokładka bekonu czy kiełbasa na boku mogą bardziej zaszkodzić twojemu sercu - dodaje ekspert.
Autorzy ponadto podkreślają, że jajka to też źródło cennych składników jak luteina, zeaksantyna i cholina, które mogą mieć działanie wspierające metabolizm lipidów i pracę mózgu.
- Jajko to kapsuła witaminowa. Ponieważ ma z niego powstać kurczak, to jajko musi być skondensowanym źródłem wszystkich składników odżywczych, białek, tłuszczów, węglowodanów i witamin, składników mineralnych – mówiła w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyczka Agnieszka Piskała-Topczewska. - Jako produkt odżywczy jest majstersztykiem żywieniowym.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- The American Journal of Clinical Nutrition
- Science Daily
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.