Toksykolog ostrzega Polaków. "To najgorszy sposób przechowywania grzybów"

Sezon na grzybobranie w pełni. Sanepid apeluje, by zachować ostrożność i nie zrywać podejrzanych okazów. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że o tym, czy przysmaki z lasu będą bezpieczne, decyduje nie tylko ich gatunek, lecz także sposób, w jaki są przechowywane.

Nie tylko gatunek grzyba ma znaczenie, ale i jego przechowywanieNie tylko gatunek grzyba ma znaczenie, ale i jego przechowywanie
Źródło zdjęć: © Getty Images 
Magdalena Pietras

Plastikowa pułapka

Jak podkreślił Kazimierz Nóżka, znany leśnik z Nadleśnictwa Baligród, wielu grzybiarzy wciąż popełnia ten sam błąd. Zbierają grzyby do plastikowych reklamówek. - Grzyby w takiej plastikowej torbie, szczególnie przy wysokim temperaturach, po prostu się kiszą, co nie służy ani grzybom, ani osobie, która będzie je jadła – ostrzegał ekspert na łamach WP abcZdrowie.

Ponadto, grzyby zawierają dużo wody i bardzo szybko się psują. W szczelnej siatce nie mają dostępu do powietrza, a panująca w środku wilgoć i ciepło tworzą idealne warunki dla rozwoju bakterii.

Nie grzyby, lecz toksyny bakteryjne

Toksykolog lek. Andrzej Antończyk wyjaśnił, że wiele osób trafia do szpitala nie z powodu zatrucia samymi grzybami, lecz potrawami przygotowanymi z zepsutych okazów, które trzymają w reklamówce.

- To najgorszy sposób przechowywania grzybów, który sprzyja ich psuciu. Grzyby zaczynają psuć się już w momencie zerwania. Część chorych, którzy trafiają do szpitala po ich zjedzeniu, nie są zatruci grzybami, a jedzeniem, które powstało właśnie z zepsutych grzybów. Są to pacjenci z nieżytem żołądkowo-jelitowym, czyli zapaleniem błony śluzowej żołądka i jelit wywołanym przez toksyny bakteryjne – tłumaczył w rozmowie z WP abcZdrowie.

Objawy przypominają zatrucie pokarmowe: bóle brzucha, wymioty, biegunka, gorączka. W cięższych przypadkach może dojść do odwodnienia i hospitalizacji.

Jak dobrze przechowywać grzyby?

Najlepszym pojemnikiem na leśne okazy, według Kazimierza Nóżki, jest koszyk wiklinowy. Wiklina pozwala na swobodny przepływ powietrza i zapobiega procesowi gnilnemu.

Po powrocie do domu grzyby należy jak najszybciej oczyścić i obrobić: gotować, suszyć lub mrozić. Nie powinno się ich przechowywać w lodówce dłużej niż 24 godziny.

Jakich grzybów lepiej nie suszyć?

Nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia – niektóre po tym procesie mogą stać się toksyczne lub stracić swoje walory smakowe. Przede wszystkim nie powinno się suszyć maślaków, zwłaszcza tych z niezdjętą, śluzowatą skórką. Wysuszona warstwa śluzu może zawierać związki, które w kontakcie z tlenem ulegają przemianom chemicznym i stają się drażniące dla układu pokarmowego.

Ostrożność warto zachować również przy gołąbkach – niektóre gatunki po wysuszeniu tracą rozpoznawalne cechy, co zwiększa ryzyko pomyłki z odmianami niejadalnymi. Podgrzybki, prawdziwki i koźlarze to natomiast grzyby idealne do suszenia – zachowują aromat i są bezpieczne.

Szanuj las i swoje zdrowie

Kazimierz Nóżka zwraca też uwagę na inne błędy często popełniane przez grzybiarzy. Wśród nich wymienia zbieranie zbyt młodych grzybów. - Gdy grzyb dopiero rośnie, trudniej też go rozróżnić, więc i łatwiej o pomyłkę - dodał leśnik.

Na "czarnej liście" leśnika znajdują się też: niszczenie grzybni oraz zostawianie śmieci w lesie. - Dużo osób niszczy także grzyby robaczywe i niejadalne oraz - ze smutkiem muszę stwierdzić - po prostu zaśmieca las, zostawiając w nim to, z czym do niego przybyli - mówił ekspert.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. WP abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału