Toksykolog ostrzega Polaków. "To najgorszy sposób przechowywania grzybów"

Sezon na grzybobranie w pełni. Sanepid apeluje, by zachować ostrożność i nie zrywać podejrzanych okazów. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że o tym, czy przysmaki z lasu będą bezpieczne, decyduje nie tylko ich gatunek, lecz także sposób, w jaki są przechowywane.

Nie tylko gatunek grzyba ma znaczenie, ale i jego przechowywanieNie tylko gatunek grzyba ma znaczenie, ale i jego przechowywanie
Źródło zdjęć: © Getty Images 
Magdalena Pietras

Plastikowa pułapka

Jak podkreślił Kazimierz Nóżka, znany leśnik z Nadleśnictwa Baligród, wielu grzybiarzy wciąż popełnia ten sam błąd. Zbierają grzyby do plastikowych reklamówek. - Grzyby w takiej plastikowej torbie, szczególnie przy wysokim temperaturach, po prostu się kiszą, co nie służy ani grzybom, ani osobie, która będzie je jadła – ostrzegał ekspert na łamach WP abcZdrowie.

Ponadto, grzyby zawierają dużo wody i bardzo szybko się psują. W szczelnej siatce nie mają dostępu do powietrza, a panująca w środku wilgoć i ciepło tworzą idealne warunki dla rozwoju bakterii.

Nie grzyby, lecz toksyny bakteryjne

Toksykolog lek. Andrzej Antończyk wyjaśnił, że wiele osób trafia do szpitala nie z powodu zatrucia samymi grzybami, lecz potrawami przygotowanymi z zepsutych okazów, które trzymają w reklamówce.

- To najgorszy sposób przechowywania grzybów, który sprzyja ich psuciu. Grzyby zaczynają psuć się już w momencie zerwania. Część chorych, którzy trafiają do szpitala po ich zjedzeniu, nie są zatruci grzybami, a jedzeniem, które powstało właśnie z zepsutych grzybów. Są to pacjenci z nieżytem żołądkowo-jelitowym, czyli zapaleniem błony śluzowej żołądka i jelit wywołanym przez toksyny bakteryjne – tłumaczył w rozmowie z WP abcZdrowie.

Objawy przypominają zatrucie pokarmowe: bóle brzucha, wymioty, biegunka, gorączka. W cięższych przypadkach może dojść do odwodnienia i hospitalizacji.

Jak dobrze przechowywać grzyby?

Najlepszym pojemnikiem na leśne okazy, według Kazimierza Nóżki, jest koszyk wiklinowy. Wiklina pozwala na swobodny przepływ powietrza i zapobiega procesowi gnilnemu.

Po powrocie do domu grzyby należy jak najszybciej oczyścić i obrobić: gotować, suszyć lub mrozić. Nie powinno się ich przechowywać w lodówce dłużej niż 24 godziny.

Jakich grzybów lepiej nie suszyć?

Nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia – niektóre po tym procesie mogą stać się toksyczne lub stracić swoje walory smakowe. Przede wszystkim nie powinno się suszyć maślaków, zwłaszcza tych z niezdjętą, śluzowatą skórką. Wysuszona warstwa śluzu może zawierać związki, które w kontakcie z tlenem ulegają przemianom chemicznym i stają się drażniące dla układu pokarmowego.

Ostrożność warto zachować również przy gołąbkach – niektóre gatunki po wysuszeniu tracą rozpoznawalne cechy, co zwiększa ryzyko pomyłki z odmianami niejadalnymi. Podgrzybki, prawdziwki i koźlarze to natomiast grzyby idealne do suszenia – zachowują aromat i są bezpieczne.

Szanuj las i swoje zdrowie

Kazimierz Nóżka zwraca też uwagę na inne błędy często popełniane przez grzybiarzy. Wśród nich wymienia zbieranie zbyt młodych grzybów. - Gdy grzyb dopiero rośnie, trudniej też go rozróżnić, więc i łatwiej o pomyłkę - dodał leśnik.

Na "czarnej liście" leśnika znajdują się też: niszczenie grzybni oraz zostawianie śmieci w lesie. - Dużo osób niszczy także grzyby robaczywe i niejadalne oraz - ze smutkiem muszę stwierdzić - po prostu zaśmieca las, zostawiając w nim to, z czym do niego przybyli - mówił ekspert.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. WP abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?