Kalorie w truskawkach - właściwości, przygotowanie

Truskawki można jeść na wiele sposobów i w różnej formie. Bez względu na to czy truskawki są spożywane na surowo, w formie koktajlu czy dodatku do jogurtu są gwarancją wielu zdrowotnych właściwości. Ciekawostką jest na pewno to, że truskawki nie są dziełem przyrody, a człowieka, ponieważ jest to krzyżówka dwóch gatunków poziomek. Kalorie w truskawkach są znikome (28 kcal w 100 g produktu), dlatego jest to owoc bardzo często występujący w różnego rodzaju dietach. Istnieje kilka odmian truskawek dla przykładu truskawki deserowe, truskawki na przetwory czy truskawki do zamrażania.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Kalorie w truskawkach - właściwości

Niska zawartość kalorii w truskawkach to jednak nie koniec zalet. Truskawki mają dobroczynny wpływ na pracę serca. Jedząc truskawki w większych ilościach i w miarę regularnie można obniżyć poziom złego cholesterolu (frakcji LDL). Składniki zawarte w truskawkach są bardzo dobrym źródłem błonnika, którego spożycie zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pokarmów. Truskawki to także blokada dla cukru, oczywiście pod warunkiem, że truskawki nie będą podawane z cukrem czy bitą śmietaną. Truskawki zawierają wapń, żelazo, sód, ale również cały zbiór witamin np. witamin z grupy B.

Dlaczego warto jeść truskawki?

Truskawki stanowią bogate źródło witaminy C, która wspomaga odporność organizmu i zapobiega powstawaniu infekcji. Wystarczy zaledwie jedna filiżanka tych...

Truskawki mogą być składnikiem diety osób, które chorują na cukrzycę, ponieważ mają niski indeks glikemiczny, a także fruktozę, która nie stymuluje wydzielania insuliny. Wiemy już, że kalorii w truskawkach jest bardzo niewiele. Duża zawartość wody czyni z nich bardzo zdrowy owoc. Oczywiście wszystko w granicach rozsądku, ponieważ nawet truskawki zjedzone w zbyt dużych ilościach mogą zaszkodzić cukrzykowi. Według naukowców truskawki zawierają białka, które mogą zapobiegać nie tylko cukrzycy, ale i większości chorób serca. Zostały również przeprowadzone badania, które udowodniły, że truskawki posiadają zdolności neutralizacji wolnych rodników. Stres oksydacyjny, który występuje u każdego z nas może powodować, że organizm staje się bardziej podatny na wszelkie choroby.

Truskawki zawierają również pektyny, które pobudzają i wspomagają pracę jelit, a zawarte w nich kwasy organiczne regulują przemianę materii i oczywiście trawienie. Truskawki są żółciopędne, dlatego idealnie stymulują działanie nie tylko woreczka żółciowego, ale też wątroby. Kalorie w truskawkach mogą stanowić zachętę do umieszczenia owocu na liście zdrowych, ale i pożywnych. Inną zaletą jest to, że truskawki zawierają dużą ilość wody, więc są moczopędne. Zalecane są osobom, które mają problemy z nerkami i układem moczowym.

Kalorie w truskawkach - przygotowanie

Truskawki nie powinny znajdować się długo w wodzie, dlatego należy je opłukać jedynie pod lekkim jej strumieniem. Na końcu należy również oderwać szypułki. Truskawki są bardzo delikatnym owocem, dlatego nie należy ich przechowywać zbyt długo, najlepiej zjeść je w krótkim czasie. Truskawki mogą być podawane na różne sposoby wszystko zależy od indywidualnych potrzeb i gustów smakowych osoby, która je przygotowuje. Truskawki oczywiście najlepiej smakują na surowo bez dodatków. W takiej postaci truskawki są najmniej kaloryczne. Mogą być one głównym składnikiem koktajlu, deseru z jogurtem naturalnym. Wówczas należy pamiętać, że kalorii w truskawkach będzie znacznie więcej, ze względu na dodane składniki.

 

Należy jednak pamiętać, że przy calym dobrodziejstwie tych owoców są one dość silnymi alergenami - prowokują wydzielanie histaminy w organizmie. Po ich zjedzeniu może pojawić się pokrzywka, co jest oznaką, że wystąpiła reakcja uczuleniowa i nie powinniśmy ich spożywać.

 

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

, przewlekły stan zapalny można zwalczać, spożywając pewne owoce i warzywa, które mają właściwości przeciwzapalne. Jagody camu camu zdobywają coraz więcej

Owoce

Poziomka - niedoceniona krewna truskawki

Poziomka - niedoceniona krewna truskawki

liście na długich ogonkach. Jej owoce są okrągłe lub owalne, najczęściej czerwone, choć zdarzają się też żółte i białawe. Pojawiają się w czerwcu (...) oraz lipcu. Mają charakterystyczny, słodkawy zapach i smak. Oprócz dzikich gatunków,...

Owoce

Właścwości młodego kokosa

Właścwości młodego kokosa

Dlaczego warto jeść młode kokosy? O kokosie powiedziano już wiele. Wiemy, że ten egzotyczny orzech jest pełen właściwości odżywczych. Z kolei woda kokosowa to naturalny napój izotoniczny dla osób aktywnych fizycznie. Okazuje się jednak, że im kokos młodszy,...

Owoce

Dobroczynne działanie granatu

Dobroczynne działanie granatu

Owoc pełen składników odżywczych Owoce granatu od dawna uchodzą za wartościową przekąskę, zawierają bowiem duże ilości witamin A i C, żelaza (...) sprawia również, że owoce granatu pozytywnie wpływają na odporność, libido...

Owoce

Właściwości dżakfruta

Właściwości dżakfruta

Największy owoc na świecie Dżakfrut (jackfruit), czyli owoc drzewa bochenkowego, pochodzi z Indii. Można go też spotkać w Tajlandii, Malezji, Bangladeszu, Nepalu, ale też w Brazylii czy Australii. Uważany jest za największy owoc na świecie - średnio waży...

Owoce

Nie wyrzucaj skórki pomarańczowej. Poznaj jej właściwości

Nie wyrzucaj skórki pomarańczowej. Poznaj jej właściwości

Moc ukryta w skórce Skórka pomarańczy zawiera ponad 60 rodzajów flawonoidów i 170 różnych składników odżywczych. Jest bogata w pektyny, witaminy, minerały i błonnik. Oto kilka jej właściwości zdrowotnych, które mogą sprawić, że następnym razem zastanowisz...

Owoce

Czerwone pomarańcze - naturalny zastrzyk witaminy C

Czerwone pomarańcze - naturalny zastrzyk witaminy C

. Te owoce są prawdziwą bombą witamin i antyoksydantów. Źródło witaminy C Tak jak wszystkie cytrusy, czerwone pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C (...) w kuchni Czerwone pomarańcze świetnie smakują jedzone solo - są mniej kwaśne...

Owoce

Kiwi - charakterystyka i właściwości

Kiwi - charakterystyka i właściwości

uszkodzeń w obrębie DNA komórek. Owoce kiwi to prawdziwa bomba witaminowa. Oprócz witaminy C znajdziemy w kiwi witaminę E, a także witaminy z grupy B

Owoce

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

Niskokaloryczne warzywa i owoce Warzywa i owoce powinny być podstawą naszego menu i warto je włączać do każdego większego dania w ciągu dnia (...) wiosną i wczesnym latem. Smaczne, słodkie i małe owoce,...