Kalorie w truskawkach - właściwości, przygotowanie

Kalorie w truskawkach są znikome (28 kcal w 100 g produktu), dlatego jest to owoc bardzo często występujący w różnego rodzaju dietach. Truskawki można jeść na wiele sposobów i w różnej formie. Bez względu na to czy truskawki są spożywane na surowo, w formie koktajlu czy dodatku do jogurtu są gwarancją wielu zdrowotnych właściwości. Ciekawostką jest na pewno to, że truskawki nie są dziełem przyrody, a człowieka, ponieważ jest to krzyżówka dwóch gatunków poziomek.

spis treści

Zobacz film: "Sprytny trik na obieranie truksk"

1. Kalorie w truskawkach - właściwości truskawek

Nieliczne kalorie w truskawkach to jednak nie koniec zalet tych owoców. Truskawki mają dobroczynny wpływ na pracę serca. Jedząc truskawki w większych ilościach i w miarę regularnie można obniżyć poziom złego cholesterolu (frakcji LDL). Składniki zawarte w truskawkach są bardzo dobrym źródłem błonnika, którego spożycie zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pokarmów.

Truskawki to także blokada dla cukru, oczywiście pod warunkiem, że nie będą podawane z cukrem czy bitą śmietaną. Truskawki zawierają wapń, żelazo, sód, ale również cały zbiór witamin np. witamin z grupy B.

Dlaczego warto jeść truskawki?
Dlaczego warto jeść truskawki? [10 zdjęć]

Truskawki stanowią bogate źródło witaminy C, która wspomaga odporność organizmu i zapobiega powstawaniu...

zobacz galerię

Truskawki mogą być składnikiem diety osób, które chorują na cukrzycę, ponieważ mają niski indeks glikemiczny, a także fruktozę, która nie stymuluje wydzielania insuliny.

Wiemy już, że kalorie w truskawkach są bardzo niewielkie. Duża zawartość wody czyni z nich bardzo zdrowy owoc. Oczywiście wszystko w granicach rozsądku, ponieważ nawet truskawki zjedzone w zbyt dużych ilościach mogą zaszkodzić cukrzykowi.

Według naukowców truskawki zawierają białka, które mogą zapobiegać nie tylko cukrzycy, ale i większości chorób serca. Zostały również przeprowadzone badania, które udowodniły, że truskawki posiadają zdolności neutralizacji wolnych rodników. Stres oksydacyjny, który występuje u każdego z nas może powodować, że organizm staje się bardziej podatny na wszelkie choroby.

To też warto wiedzieć

Truskawki zawierają również pektyny, które pobudzają i wspomagają pracę jelit, a zawarte w nich kwasy organiczne regulują przemianę materii i oczywiście trawienie. Truskawki są żółciopędne, dlatego idealnie stymulują działanie nie tylko woreczka żółciowego, ale też wątroby.

Kalorie w truskawkach mogą stanowić zachętę do umieszczenia owocu na liście zdrowych, ale i pożywnych. Inną zaletą jest to, że truskawki zawierają dużą ilość wody, więc są moczopędne. Zalecane są osobom, które mają problemy z nerkami i układem moczowym.

2. Kalorie w truskawkach - przygotowanie truskawek

Truskawki nie powinny znajdować się długo w wodzie, dlatego należy je opłukać jedynie pod lekkim jej strumieniem. Na końcu należy również oderwać szypułki. Truskawki są bardzo delikatnym owocem, dlatego nie należy ich przechowywać zbyt długo, najlepiej zjeść je w krótkim czasie. Truskawki mogą być podawane na różne sposoby. Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb i gustów smakowych osoby, która je przygotowuje.

Zobacz też:

Oczywiście truskawki najlepiej smakują na surowo bez dodatków. W takiej postaci truskawki są najmniej kaloryczne. Mogą być one głównym składnikiem koktajlu, deseru z jogurtem naturalnym. Wówczas należy pamiętać, że kalorii w truskawkach będzie znacznie więcej, ze względu na dodane składniki.

Kalorie w truskawkach są niewielkie, ale należy pamiętać, że przy calym dobrodziejstwie tych owoców truskawki są dość silnymi alergenami - prowokują wydzielanie histaminy w organizmie. Po ich zjedzeniu może pojawić się pokrzywka, co jest oznaką, że wystąpiła reakcja uczuleniowa i nie powinniśmy ich spożywać.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy