Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Tuńczyk z awokado

Avatar placeholder
15.03.2017 17:47
Tuńczyk z awokado
Tuńczyk z awokado

Ta prosta sałatka z pewnością będzie idealna na drugie śniadanie. Tuńczyk, który jest głównym składnikiem sałatki, zawiera duże ilości witamin A i D. Dzięki nim lepiej funkcjonuje narząd wzroku i poprawia się stan naszych kości. Tuńczyk jest również bogaty w tran, który z kolei spowalnia proces zanikania komórek mózgowych.

Składniki:

Przygotowanie:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Umyj rybę i usmaż, rozgniatając w trakcie smażenia mięso, po czym odstaw do przygotowanej miski. Awokado obierz ze skórki i pokrój w niewielką kostkę. Skrop kawałki owocu cytryną i wrzuć do naczynia z tuńczykiem. W małej miseczce połącz majonez i jogurt w proporcji 3:1 i wymieszaj. Sos wlej do miski ze składnikami, po czym dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.

Komentarz:

Regularne spożywanie tuńczyka obniża też poziom cholesterolu we krwi. Awokado natomiast może i jest tłuste, ale z pewnością także zdrowe! Tak jak rybi tłuszcz, wpływa korzystnie na nasz wzrok i choroby oczu. Awokado trzeba dobrze doprawić, gdyż samo w sobie nie jest wykwintne. Jednak awokado w sałatce na pewno zasmakuje każdemu.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie396,8 kcal
Białka20,5 g
Tłuszcze32,2 g
Cholesterol66,2 mg
Węglowodany10,4 g
Błonnik3,3 g
Witamina C9,4 mg
Witamina A30,2 µg
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze