Tuńczyk z awokado

Ta prosta sałatka z pewnością będzie idealna na drugie śniadanie. Tuńczyk, który jest głównym składnikiem sałatki, zawiera duże ilości witamin A i D. Dzięki nim lepiej funkcjonuje narząd wzroku i poprawia się stan naszych kości. Tuńczyk jest również bogaty w tran, który z kolei spowalnia proces zanikania komórek mózgowych.

Składniki:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Awokado z tuńczykiem

Pyszna sałatka, której głównym składnikiem jest awokado i tuńczyk. Dodatek jogurtu i majonezu podkreśla smak.

Przygotowanie:

Umyj rybę i usmaż, rozgniatając w trakcie smażenia mięso, po czym odstaw do przygotowanej miski. Awokado obierz ze skórki i pokrój w niewielką kostkę. Skrop kawałki owocu cytryną i wrzuć do naczynia z tuńczykiem. W małej miseczce połącz majonez i jogurt w proporcji 3:1 i wymieszaj. Sos wlej do miski ze składnikami, po czym dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.

Komentarz:

Regularne spożywanie tuńczyka obniża też poziom cholesterolu we krwi. Awokado natomiast może i jest tłuste, ale z pewnością także zdrowe! Tak jak rybi tłuszcz, wpływa korzystnie na nasz wzrok i choroby oczu. Awokado trzeba dobrze doprawić, gdyż samo w sobie nie jest wykwintne. Jednak awokado w sałatce na pewno zasmakuje każdemu.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 396,8 kcal
Białka 20,5 g
Tłuszcze 32,2 g
Cholesterol 66,2 mg
Węglowodany 10,4 g
Błonnik 3,3 g
Witamina C 9,4 mg
Witamina A 30,2 µg
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Ryby
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Ryby
Ryby

Zapiekana ryba

Zapiekana ryba

Danie z zapiekanej w ryżu i fasolce ryby sprawdzi się w każdej sytuacji i stworzy wyśmienite danie główne wieczoru.

Ryby

Ryba w przyprawie

Ryba w przyprawie

Ryba jest smaczna sama w sobie. Ale jeśli doprawimy ją na przykład curry, będzie jeszcze lepsza!

Ryby

Rybne paluszki

Rybne paluszki

Paluszki rybne to świetna przekąska oraz wartościowa, bogata w wiele składników odżywczych potrawa.

Ryby

Tuńczyk w sałatce

Tuńczyk w sałatce

Pyszna sałatka z tuńczyka i warzyw jest idealna jako przystawka lub danie główne. Smak ryby podkreśla charakter całego przepisu, a warzywa dopełniają jego wartości odżywczej.

Ryby

Danie rybne w winie

Danie rybne w winie

Ryba w winie to idealny pomysł na wykwintną kolację oraz zdrowy sposób na wprowadzenie ryby do codziennej diety.

Ryby

Łosoś zapiekany w papryce

Łosoś zapiekany w papryce

Danie klasyczne - łosoś zapiekany w przyprawach, wśród których charakter nadaje przede wszystkim papryka.

Ryby

Rybne pulpety

Rybne pulpety

Pulpety z halibuta są pożywnym, wyśmienitym daniem dla wszystkich, którzy potrzebują białka i mają ochotę na nietuzinkową potrawę.

Ryby

Awokado z tuńczykiem

Awokado z tuńczykiem

Pyszna sałatka, której głównym składnikiem jest awokado i tuńczyk. Dodatek jogurtu i majonezu podkreśla smak.

Ryby

Warzywna potrawka z łososiem

Wszelkie potrawy, które zawierają ryby są idealnym rozwiązaniem dla osób, które marzą o zdrowym odżywianiu. Łosoś jest jedną z najcenniejszych ryb (...) solą i pieprzem oraz posyp bazylią. Umyj filety z łososia i osusz papierowym ręcznikiem....

Ryby

Ryba w winie

i pokrój na większe kawałki. W przygotowanym naczyniu wymieszaj mąkę, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Obtocz obficie w mieszance kawałki ryby