Trwa ładowanie...

Uszkadzają DNA i prowadzą do raka. "Nie będą już dopuszczone do stosowania w UE"

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 18.06.2024 07:19
Unia Europejska zadecyduje. W trosce o zdrowie może wycofać takie wędliny i sery
Unia Europejska zadecyduje. W trosce o zdrowie może wycofać takie wędliny i sery (Getty Images)

Państwa członkowskie Unii poparły wniosek Komisji Europejskiej o nieodnawianie zezwolenia na osiem aromatów dymu wędzarniczego. Ten smakowity dodatek występuje w szeregu produktów spożywczych, poczynając od chipsów, na serach i wędlinach kończąc.

spis treści

1. Za dwa lata z półek znikną chipsy, a za pięć - wędliny i sery?

Aromat dymu wędzarniczego powstaje w procesie m.in. oczyszczania skondensowanego dymu, który zostaje pozbawiony m.in. takich substancji, jak aldehyd mrówkowy, fenole, metanol, aceton, kwas mrówkowy, octowy czy izobutanowy. Jest powszechnie stosowanym dodatkiem do żywności, ale już niebawem może zniknąć z wielu produktów.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał, że aromaty dymu wędzarniczego mogą być szkodliwe dla zdrowia. W związku z tym EFSA postanowił, że nie przedłuży zezwoleń na osiem rodzajów aromatów dymu wędzarniczego.

Zobacz film: "Niebezpieczne dodatki do sałatki. Kuszące, lecz trujące"

W efekcie na przestrzeni najbliższych dwóch lat Unia Europejska może zakazać stosowania kontrowersyjnego dodatku w wielu produktach spożywczych, w tym chipsach i innych słonych przekąskach, sosach, zupach i przyprawach. W ciągu pięciu lat z kolei organ może zakazać aromatyzowania sztucznym dymem wędlin i serów.

"Po okresie wycofywania te środki aromatyzujące nie będą już dopuszczone do stosowania w UE" - informuje EFSA.

2. Genotoksyczny aromat dymu wędzarniczego

Wątpliwości Urzędu związane są z wynikami badań opublikowanymi już w listopadzie 2023 r. Wskazywały one, że syntetyczny aromat dymu może być genotoksyczny, tj. uszkadzać materiał genetyczny i zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów czy chorób dziedzicznych.

Z wędlin i serów może zniknąć sztuczny aromat dymu wędzarniczego
Z wędlin i serów może zniknąć sztuczny aromat dymu wędzarniczego (Getty Images)

"Biorąc pod uwagę narażenie na dwa składniki (furan-2(5H)-on i benzeno-1,2-diol), stwierdziliśmy, że produkty budzą obawy w odniesieniu do genotoksyczności" - podał Urząd. W przypadku tego rodzaju toksyczności nie jest możliwe określenie bezpiecznej dawki, jak wyjaśnia EFSA.

Decyzja Unii Europejskiej ma zapaść pod koniec czerwca 2024 r. Nie jest to z pewnością dobra wiadomość dla branży spożywczej. Irlandia szacuje, że straty mogą opiewać na wielomilionowe kwoty.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze