Uzdrawiające świąteczne przyprawy

Przyprawy korzenne to nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia. Chętnie dodajemy je do ciast, dań wytrawnych, napojów i drinków. Lubimy ich rozgrzewający zapach i specyficzny smak, ale warto również docenić ich właściwości lecznicze. Świąteczne przyprawy – cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, anyż – wspomagają trawienie i dobrze wpływają na nasze zdrowie.

Cynamon

Aromat cynamonu kojarzy się z okresem jesienno-zimowym, kiedy chętnie korzystamy z niego w kuchni. Cynamon na właściwości rozgrzewające, poprawia krążenie krwi oraz usprawnia proces trawienia, zwłaszcza po tłustych i ciężkich potrawach. Właśnie z tego powodu nie należy żałować tej przyprawy w świątecznych daniach.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Magiczne właściwości cynamonu

Starożytni Rzymianie uważali go za bezcenny skarb. Cenili go Chińczycy i Egipcjanie. Był bohaterem mitów, a według pradawnych wierzeń noszenie go przy...

Aromatyczny cynamon sprawdza się też w zapobieganiu przeziębieniom i sezonowym infekcjom. Świetnie spisuje się zwłaszcza przy kaszlu, katarze i bólu gardła, ponieważ przyspiesza procesy zdrowienia. Rozrzedza wydzielinę, redukuje kaszel i zmniejsza problemy z oddychaniem.

Gałka muszkatołowa

Jeśli w święta przygotowujesz sosy na bazie śmietany i sera, dania z jaj i kremowe desery, dosyp do nich trochę gałki muszkatołowej. Przyprawa ta pomaga w trawieniu bogatych w smak (ale też kalorie) potraw, których nie brakuje na bożonarodzeniowym stole. Gałka muszkatołowa korzystnie wpływa na układ pokarmowy: zmniejsza wzdęcia, pomaga przy biegunkach, nudnościach, wymiotach. Przyprawę tę możesz dodać do pierników, ajerkoniaku, grzanego wina, a także do dań z kapusty, szpinaku, fasoli i brokułów. Gałka muszkatołowa ma charakterystyczny aromat, lekko słodki i orzechowy. Wspaniale współgra z innymi korzennymi przyprawami, dlatego nie powinno jej zabraknąć w trakcie świąt. Jest też znanym afrodyzjakiem!

Goździki

Przed świętami przygotowujesz ozdoby z pomarańczy z wbitymi goździkami? Czas dodać tę niezwykłą przyprawę również do dań, wypieków i napojów. Ciepły, bogaty aromat goździków pasuje zarówno do wytrawnych przepisów, jak i słodkości. Goździków często używa się do pieczeni wieprzowych, dziczyzny i marynat. Zmielone są częścią mieszanki przypraw do pierników, a całe warto dorzucić do grzańca lub świątecznego kompotu.

Goździki mają dobry wpływ także na nasze zdrowie. Świetnie sprawdzają się przy dolegliwościach trawiennych (jak wzdęcia, nudności), pomagają oczyścić zatoki z zalegającej wydzieliny i są znanym środkiem likwidującym ból zębów.

Anyż

Gwiazdki anyżu nie tylko pięknie prezentują się jako ozdoba w świątecznych dekoracjach i stroikach, ale także dodają charakterystycznego aromatu potrawom. Można stosować je zmielone lub dodawać w całości. Idealnie współgrają z daniami z mięsa i drobiu, ale równie dobrze smakują w słodkich ciasteczkach.

Anyż jest źródłem antyoksydantów, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Działa ponadto rozkurczowo i wzmaga produkcję soków żołądkowych, co pozytywnie wpływa na procesy trawienne. Olejek eteryczny pozyskiwany z anyżu stosuje się przy leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych.

Cynamon, anyż, goździki i gałka muszkatołowa to przyprawy o wielu prozdrowotnych właściwościach. Ich korzenny aromat kojarzy się z okresem świątecznym, dlatego właśnie teraz częściej wykorzystujemy je podczas gotowania i pieczenia. Warto wiedzieć, że nie tylko poprawiają smak i zapach naszych potraw, ale również pozytywnie wpływają na organizm.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Zioła, które obniżają ciśnienie

Zioła, które obniżają ciśnienie

diastoliczne zostało obniżone. Zioła to samo zdrowie! Powyższe przykłady ziół i przypraw są dowodem na to, że zmiana nawyków żywieniowych (...) składająca się z dużej ilości warzyw i owoców oraz mniejszej...

Zioła i przyprawy

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

Zioła - podstawa domowego ogródka Zioła to jedne z najłatwiejszych do hodowania roślin w domu. Nie potrzebują wiele miejsca, a świeże są znakomitym (...) dodatkiem do sałatek, soków, zup i innych potraw. Poza tym posiadanie...

Zioła i przyprawy

Zdrowotne właściwości musztardy

Zdrowotne właściwości musztardy

przyprawy - najlepsza dla ciebie może okazać się musztarda stołowa - pasuje do sałatek, kanapek, mięs i sosu winegret. Delikatniejsza jest musztarda

Zioła i przyprawy

Ocet balsamiczny - sekret zdrowia i urody

Ocet balsamiczny - sekret zdrowia i urody

Brunatne złoto Wykorzystywany przez mistrzów kuchni całego świata ocet balsamiczny, w rejonie Morza Śródziemnego znany jest od tysięcy lat. Jego owianą tajemnicą recepturę przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie, a jako produkt ekskluzywny gościł...

Zioła i przyprawy

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Właściwości cynamonu O tym, że cynamon rewelacyjnie działa na nasze zdrowie, wiedzieli już starożytni Grecy. Współcześnie jest hitem wśród przypraw (...) i korzennego aromatu. Za co cenimy tę przyprawę? Cynamon pozytywnie...

Zioła i przyprawy

Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

glukozy we krwi. To jedna z najlepszych przypraw na utratę wagi, dlatego powinna znaleźć się w menu każdej odchudzającej się osoby. Eksperci radzą (...) Pieprz czarny to podstawowa przyprawa w każdej kuchni. Jeśli dotąd...

Zioła i przyprawy

Szałwia - zioło o wielu leczniczych właściwościach

Szałwia - zioło o wielu leczniczych właściwościach

Lecznicza roślina Nazwa tego zioła pochodzi od łacińskiego słowa salvere, czyli leczyć lub ratować. Szałwia w pełni zasługuje na to określenie (...) wypić ją po posiłku, aby pobudzić produkcję soków trawiennych. Zioło...

Zioła i przyprawy

Przyprawy na wzmocnienie odporności

Przyprawy na wzmocnienie odporności

. W kuchennych szafkach kryją się też inne produkty o leczniczych właściwościach - przyprawy. Dodają smaku i aromatu potrawom, a przy okazji dobrze (...) wpływają na kondycję i stan organizmu. Jakie przyprawy warto...

Zioła i przyprawy

Nieocenione właściwości rozmarynu

Nieocenione właściwości rozmarynu

odkryto, że roślina ta jest doskonałą przyprawą w kuchni, a ponadto wykazuje wiele właściwości leczniczych. Niepozorna krzewinka potrafi zneutralizować (...) nawet toksyczne, rakotwórcze substancje! Dlaczego warto dodawać go do potraw? Rozmaryn...

Zioła i przyprawy

Zioła, które warto hodować w domu

Zioła, które warto hodować w domu

Zioła, które warto wyhodować w domu Nie potrzebujesz ogrodu, aby móc korzystać z dobroczynnych właściwości ziół. Wystarczy postawić doniczki (...) z roślinami na balkonie lub nawet w kuchni i od czasu do czasu je podlewać....