2 z 7Okinawa – japońska wyspa długowieczności
Dobre zdrowie i długowieczność w dużej mierze zależą od zbilansowanej, zdrowej diety. Im więcej jest w niej nieprzetworzonych pokarmów roślinnych, tym lepiej. To, co naturalne, jest dla naszego organizmu najlepsze. Prawidłowy jadłospis powinien zawierać różnorodne składniki, np. warzywa, ryby czy produkty pełnoziarniste.
Wiedzą o tym mieszkańcy japońskiej wyspy Okinawa, którzy najczęściej sięgają po ryż, ryby i warzywa. Kolejnym punktem ich przepisu na długie życie jest Hara Hachi Bu, czyli ograniczanie kalorii – ale tylko wtedy, gdy czujemy się najedzeni w ok. 80 proc. Dieta Japończyków składa się w większości z roślin. Tylko 20 proc. to ryby i mięso wieprzowe pochodzące z naturalnych hodowli.
Mieszkańcy Okinawy dużą wagę przykładają też do codziennej aktywności fizycznej – Tai Chi, spacerów czy prac działkowych.