GMO - zalety, wady

GMO to skrót pochodzący od wyrażenia Genetycznie Modyfikowane Organizmy. Żywność modyfikowana genetycznie, inaczej żywność GMO, różni się od tradycyjnej żywności najczęściej wydłużonym okresem trwałości lub odpornością na pasożyty. Właściwości żywności GMO wynikają z faktu wprowadzenia do nich określonych genów z innych roślin. Geny, czyli fragmenty łańcucha DNA, wprowadzone do organizmu roślinnego lub zwierzęcego modyfikują cechy gatunkowe.

W Polsce na sklepowych półkach możemy spotkać produkty zawierające genetycznie modyfikowaną soję, kukurydzę, rzepak. Coraz częściej na produktach, które nie są zmodyfikowane genetycznie, widnieją napisy: No GMO lub GMO Free.

GMO - zalety

Najważniejsze zalety żywności modyfikowanej genetycznie:

  • Genetycznie modyfikowana żywność przed wprowadzeniem na rynek jest szczegółowo i dokładnie badana pod kątem bezpieczeństwa dla ludzi i zwierząt.
  • Rośliny GMO mogą być uprawiane na terenach, gdzie występują nieprzyjazne warunki klimatyczne, takie jak: mróz, wysoka temperatura, susze, nadmiar promieniowania słonecznego.
  • Modyfikacje genetyczne umożliwiają uzyskanie wysokich plonów zbóż przy gorszych warunkach glebowych.
  • Rośliny GMO przyczyniają się do zmniejszenia zużycia pestycydów, ponieważ nie muszą być spryskiwane chemikaliami przeciwko szkodnikom i chwastom.
  • Żywność GMO często posiada lepsze walory smakowe bądź zapachowe od tradycyjnej żywności.
  • Żywność modyfikowana genetycznie dłużej pozostaje świeża, co ma duże znaczenie w jej transporcie oraz składowaniu.
  • Żywność modyfikowana genetycznie ma udoskonalony skład chemiczny, dzięki czemu niektóre GMO działają jak leki – „złoty ryż” ma zwiększoną ilość witaminy A prawie dwudziestokrotnie.

GMO - wady

Organizmy modyfikowane genetycznie to rośliny i zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich materiale genetycznym, uzyskują nowe cechy. Wybrane geny bakterii, wirusów, roślin i zwierząt wprowadzane są do innych roślin, np. soi, rzepaku, kukurydzy czy ryżu, w celu uzyskania u nich nowych cech. Owe modyfikacje genetyczne mają na celu zwiększenie odporności warzyw, owoców i zbóż na różne choroby roślin, chwasty, niekorzystne czynniki klimatyczne itd.

Superżywność - 10 najzdrowszych produktów

Brokuły zawierają bardzo dużą dawkę antyoksydantów oraz ważny dla zdrowia błonnik, witaminę C i beta-karoten. Co więcej, związki chemiczne, takie jak sulforafany,...

Żywność modyfikowana genetycznie ma wielu przeciwników. Prawie połowa Polaków twierdzi, że jest w stanie zapłacić więcej za rośliny ekologiczne pochodzące z produkcji ekologicznej. Żywność GMO może przynieść niepożądane działania w organizmie człowieka. Badania potwierdziły silne działania alergizujące niektórych produktów GMO. Nie wiadomo też, jaki skutek może przynieść spożywanie przez długi okres organizmów transgenicznych, zarówno zwierzęcych, jak i roślinnych.

Obecnie prowadzone badania wykazują, że produkty GMO nie przynoszą uszczerbku na zdrowiu, ale nie wiadomo, jak może zareagować organizm, jeśli w diecie pojawi się kilka produktów genetycznie zmodyfikowanych.

Żywność GMO niesie ze sobą też inne ryzyko. Specjaliści mówią o powstaniu tzw. superchwastów. W trakcie wytwarzania roślin GMO, do ich komórek wprowadza się fragmenty DNA, które zwiększają ich odporność na chwasty czy szkodniki. Rośliny GMO mogą przekazywać owe geny blisko rosnącym, dzikim roślinom, także chwastom. Powstałe w ten sposób „superchwasty” trudno będzie wytępić, a do ich zwalczenia potrzeba będzie większej ilości toksycznych środków chemicznych.

Inne wady GMO to zaburzenie równowagi w przyrodzie. Mianowicie, wraz z ekspansywnym rozwojem GMO, mogą zaniknąć niektóre gatunki roślin. Ciągnie to za sobą istotne i realne ryzyko, że wraz z tym wymrze wiele gatunków zwierząt. GMO nie jest rozwiązaniem dla problemów rolnictwa i głodu na świecie.

Inżynieria genetyczna jest technologią wysoce skomercjalizowaną i narzuconą przez wielkie korporacje. Udowodniono także, że problem głodu nie jest spowodowany brakiem żywności, lecz – jak twierdzi FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa) – niewłaściwą jej dystrybucją.

Dołącz do dyskusji na forum w wątku "Co sądzicie o GMO?".

Beata Kłoczko, Joanna Krocz, 2 tygodnie temu

Żywność ekologiczna

Komentarze (9)
~Wstyd mi za posłów
~Wstyd mi za posłów 7 miesięcy temu

Przez chwilę będzie fajnie, jak żywność GMO będzie bardziej trwała i dłużej świeża, ale później powstaną super odporne grzyby GMO/ pasożyty GMO / bakterie GMO itd. Krótkowzroczna perspektywa. Zabijająca nas i naturalne rośliny. GMO to wciąż rosnąca ilość NOWOTWORÓW U LUDZI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie znam rodziny, w której nie ma osoby chorej na nowotwór w Polsce !!!

Odpowiedz
~ana
~ana 7 miesięcy temu

GMO TO ŚMIERĆ - Prof. dr hab. Jan Narkiewicz - Jodko i Monsanto – Historia Zniewolenia Ludzkości POCZYTAJCIE O GMO I MONSANTO BROŃCIE SIĘ PRZED GMO BO TO KONIEC UPRAW RAKI I CHOROBY ROŚLINY GMO TO SZTUCZNA CHEMIA POWODUJACA CHOROBY I NOWOTWORY

Odpowiedz
~anonim
~anonim ponad rok temu

@~Incognito: Jesteś pewny/a? Nie tak dawno na świecie 'nie istniały' uczulenia. Przybywa ich coraz więcej, bo organizm nie jest w stanie się tak szybko zaadaptować, jak ludzie z różnych regionów zaczęli pochłaniać wszystko, ze wszystkich. Ludzie wyginą, zanim wyewoluują - ewolucja to setki tysięcy lat, a nie hop-siup. Igranie z naturą to wymarcie.

Odpowiedz
~xar
~xar ponad rok temu

GMO-to trucizna wytwarzana przez Monsanto dla zdominowania światowej produkcji żywności. Według badań GMO prowadzi do ciężkich uszkodzeń wątroby, nerek, zaburzeń hormonalnych i niezwykłego rozrostu guzów nowotworowych; niektóre z nich są wielkości ludzkiej głowy. Z Jadwigą Łopatą, propagatorką tradycyjnego rolnictwa, założycielką Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi rozmawia Paweł Stachnik.

Odpowiedz
~Incognito
~Incognito ponad rok temu

"Udowodniono także, że problem głodu nie jest spowodowany brakiem żywności, lecz – jak twierdzi FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa) – niewłaściwą jej dystrybucją." Powiedzieli jeszcze bardziej skomercjalizowani ludzie... Jak tak dalej pójdzie to zatrzymamy się w rozwoju. Organizmy ludzkie po jakimś czasie przyzwyczają się do GMO - w końcu to ewolucja.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Żywność ekologiczna
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Żywność ekologiczna
Żywność ekologiczna

Czy jedzenie organiczne jest warte swojej ceny?

Czy jedzenie organiczne jest warte swojej ceny?

Żywność organiczna Czym jest żywność organiczna? To żywność wytworzona bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów, zwykle droższa od tej, którą (...) pod bieżącą wodą, nawet te zakupione w sklepie ze...

Żywność ekologiczna

Żywność funkcjonalna a odporność

Żywność funkcjonalna a odporność

Żywność funkcjonalna na odporność Produkty, którymi się żywimy mają duży wpływ na naszą odporność, a co za tym idzie - rownież na nasze zdrowie.

Żywność ekologiczna

Przeznaczenie żywności funkcjonalnej

Przeznaczenie żywności funkcjonalnej

Żywność funkcjonalna Żywność funkcjonalna cieszy się w ostatnim czasie ogromna popularnością i wiele osób zaczyna zwracać uwagę na jej funkcje i działanie.

Żywność ekologiczna

Czym jest moringa?

Czym jest moringa?

. W sklepach ze zdrową żywnością oraz przez internet można kupić suplementy diety w formie kapsułek zawierające ekstrakt z liści. Moringa dostępna

Żywność ekologiczna

Najzdrowsze (i najstarsze) rośliny świata

Najzdrowsze (i najstarsze) rośliny świata

Figi Figowiec to najstarsze drzewo uprawne. Rośnie przede wszystkim w Azji oraz w basenie Morza Śródziemnego. Owoce tego drzewa ceni się przede wszystkim ze względu na ich szczególny smak, ale i cenne dla organizmu wartości odżywcze. (http://fitness.wp.pl/19238,figi-dietetyczna-przekaska...

Żywność ekologiczna

Żywność funkcjonalna - charakterystyka, wymagania, skład

Zdrowa żywność funkcjonalna zdobywa coraz większe rzesze zwolenników. W wyniku jej spożywania poprawia się jakość codziennej diety. Jednak co kryje (...) się za tym enigmatycznym pojęciem? Żywność funkcjonalna, oprócz...

Żywność ekologiczna

Czy wiesz, kim jest LOHAS?

Czy wiesz, kim jest LOHAS?

zdrowo i ekologicznie każdego dnia. Kiedy wybiera się na zakupy, sprawdza, czy żywność na półkach sklepowych jest wykonana ze zdrowych składników (...) , które nas otaczają, jak produkowana jest żywność,...