Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Wędliny pachnące dymem

 Agnieszka Gotówka
09.12.2016 20:32
Wędliny w wędzarni
Wędliny w wędzarni (123RF)

Aromat dymu wędzarniczego to jeden ze środków aromatyzujących, którego zadaniem jest nadanie wędlinom i kiełbasom charakterystycznego zapachu.

A zatem jest to substancja chemiczna, a tych świadomi konsumenci bardzo się obawiają. I słusznie, zważywszy na to, że wiele się dzisiaj mówi o ich szkodliwości. Czy jednak wędliny aromatyzowane dymem mają negatywny wpływ na organizm? A może o wiele gorsze jest wędzenie tradycyjne?

1. Co to jest aromat dymu wędzarniczego?

Preparatów zastępujących naturalny aromat powstający w procesie wędzenia jest bardzo dużo. Mogą być one produkowane na bazie wody lub oleju. Dostępne są również w postaci suchej.

Produkcję koncentratu dymnego w 1960 roku opatentował dr Cliff Hollenbeck. Kolejne lata przyniosły wiele analiz tego wynalazku, które sugerowały, że dym wędzarniczy ma cechy aromatyzujące i koloryzujące, jak również działa bakteriobójczo.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Aromaty używane w przemyśle żywnościowym stosuje się na zewnątrz lub wewnątrz produktu. Nanosi się je w specjalnych komorach wędzarniczych lub w urządzeniach do tego przeznaczonych na terenie zakładu produkcyjnego za pomocą ultradźwięków, z wykorzystaniem termorozpylania lub dysz pneumatycznych bądź hydraulicznych.

123RF: Aromat dymu wędzarniczego
123RF: Aromat dymu wędzarniczego

Preparaty dymu wędzarniczego zostały przebadane pod kątem bezpieczeństwa i wpływu na organizm człowieka. Można spotkać publikacje naukowe, z których wynika, że sztuczne aromaty stosowane w przemyśle wędliniarskim są mniej groźne dla zdrowia niż tradycyjne wędzenie.

Aromat dymu wędzarniczego można znaleźć nie tylko w mięsie, wędlinach i w kiełbasie. Stosuje się go również w celu nadania odpowiedniej barwy i smaku takim produktom jak: sery wędzone, konserwy, marynaty, sosy szaszłykowe, hamburgery.

2. Aromat sztuczny lepszy niż naturalny?

Na wędzonej w sposób tradycyjny wędlinie gromadzi się sadza, a ta od kilkudziesięciu już lat znajduje się na liście czynników rakotwórczych. Już w XIX wieku angielski lekarz Percivall Pott zauważył, że u kominiarzy częściej niż u ludzi wykonujących inne zawody diagnozowany jest rak skóry. Specjalista dowodził, że jest to następstwo odkładnia się sadzy w fałdach skórnych.

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) nr 835/2011 z dnia 19 sierpnia 2012 roku, ustalającym najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w produktach spożywczych, w jednym kilogramie wędzonego mięsa i przetworów mięsnych nie może się znaleźć się więcej niż 2 mikrogramy benzo(a)pirenu. Wartość ta dotyczy również mięsa ryb wędzonych.

Czy zatem dym wędzarniczy jest leszy od naturalnego wędzenia nad tradycyjnymi paleniskami? Kij ma dwa końce. Skład chemiczny dymu wędzarniczego jest bardzo złożony i uzależniony od wielu elementów. I co najważniejsze, jest niezwykle opłacalny dla przedsiębiorcy. Wymaga mniejszego nakładu pracy, środków i czasu, a przy tym wędzony produkt nie zmniejsza swojej masy.

W skład dymu wędzarniczego wchodzą substancje, tj.:

  • aldehyd mrówkowy (ma wpływ na przedłużenie trwałości wędlin i kiełbas, podnosi wartości smakowe produktów mięsnych),
  • fenole (pozwalają na zwolnienie procesów autolitycznych, działają bakteriobójczo),
  • kwasy, m.in.: mrówkowy, octowy, izobutanowy
  • metanol,
  • aceton.

Wiele z tych substancji, jeśli spożywane są w nadmiarze, mogą niekorzystnie oddziaływać na organizm. Trudno jednak znaleźć informacje, które świadczyłyby o tym, że sam aromat dymu wędzarniczego jest szkodliwy dla człowieka.

Źle na zdrowie wpływają również substancje toksyczne zawarte w wyrobach wędzonych metodą tradycyjną, zwłaszcza jeśli czynione jest to w sposób nieprofesjonalny, amatorski.

A zatem jedynym wyjściem z tej sytuacji jest zachowanie umiaru. Smak wędzonej kiełbasy jest niezapomniany, ale kierować się w tym wypadku trzeba zdrowym rozsądkiem.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze