Wegetariańskie krokiety

Krokiety nie zawsze muszą kojarzyć się tylko z kapustą czy mięsem. Innym sposobem na tego typu danie są krokiety wegetariańskie, których farsz stanowią warzywa. Proponujemy farsz z pieczarek, papryki i puszkowanej kukurydzy, ale kucharzy ogranicza wyłącznie wyobraźnia i kulinarne upodobania.

Składniki:

  • 2 jaja,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mąki,
  • olej do smażenia.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Składniki na farsz :

 

  • Pieczarki (500 g),
  • 2/3 papryki,
  • 1 puszka kukurydzy.

Sposób przygotowania :

Na początku zmiksuj jaja , mleko, wodę oraz mąkę. Rozgrzej olej na patelni i wlewaj masę. Usmaż naleśniki. Pokrój paprykę i pieczarki, po czym podsmaż je na rozgrzanej patelni. Do naleśników włóż farsz (podsmażoną paprykę i pieczarki, a także kukurydzę). Naleśniki złóż w kopertę i podsmaż je na patelni. Pamiętaj, by przed smażeniem obtoczyć naleśniki w jajku i bułce tartej.

Kalorie 304,7 kcal
Białko 15,5 g
Tłuszcz 10,3 g
Cholesterol 92,5 mg
Węglowodany 44,9 g
Błonnik 7,6 g
Witamina C 83,0 mg
Witamina A 363,0 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.