Witamina B17 - czym jest amigdalina, gdzie występuje, działanie

Witamina B17, znana także jako amigdalina, to naturalny związek chemiczny, który występuje w nasionach wielu roślin i ich owoców. To właśnie jej przypisujemy gorzki smak pestek owoców wiśni, śliwki, czereśni, moreli i brzoskwini. Po raz pierwszy została wyodrębniona w XIX wieku i od razu zyskała popularność dzięki możliwemu działaniu antynowotworowemu. Czym jest witamina B17, i czy rzeczywiście może być rewolucją w onkologii?

Witamina B17 - czym jest amigdalina?

Witamina B17 jest glikozydem należącym do związków pochodzenia roślinnego. To właśnie za jej sparwą podczas jedzenia owocu przy pestce wyczuwamy charakterystyczny posmak. Zbyt duże spożycie tej substancji może jednak doprowadzić do zatrucia organizmu, ponieważ witamina B17 rozkłada się w organizmie na inną substancję – cyjanowodór.

Polecane wideo:

 

Witamina B17 - gdzie występuje?

Do jej największych źródeł witaminy B17 zalicza się pestki moreli, wiśni, śliwek, brzoskwiń i pigwy, ale także warzywa strączkowe, takie jak bób, fasola, ciecierzyca, soczewica. Bogatym źródłem są także owoce jagodowe, jeżyny, aronia oraz nasiona lnu, sezam, pędy bambusa i brązowy ryż. Najwięcej jednak amigdaliny znajdziemy w gorzkich migdałach, orzechach makadamia i nerkowca. To właśnie te produkty włączone do diety mają uchronić nas od chorób nowotworowych, ponieważ najważniejszym zadaniem witaminy B17 jest walka z komórkami rakowymi.

Entuzjaści leczenia amigdaliną uważają, że zmiana diety oraz zmniejszanie w niej ilości spożywanych warzyw strączkowych, pestek, nasion i ziaren spowodowały niedobory witaminy B17 w naszych organizmach, a co za tym idzie – naturalnego leku na raka. Czy jednak miłośnicy medycyny naturalnej mają rację, a witamina B17 rzeczywiście może stać się lekiem na choroby onkologiczne?

Pełne witamin produkty, których nie jadasz

Marmite to produkt popularny w Wielkiej Brytanii, gdzie wykorzystywany jest powszechnie jako smarowidło do pieczywa. Warto wiedzieć, że stanowi on produkt...

Witamina B17 - działanie

W organizmie każdego z nas Witamina B17 rozkłada się dokładnie w ten sam sposób. Liczne reakcje powodują, że rozkłada się na kwas pruski, czyli cyjanowodór, glukozę i aldehyd benzoesowy. To właśnie cyjanowodór i aldehyd mają negatywnie wpływać na nasze organizmy i prowadzić do groźnych zatruć. Inaczej uważają zwolennicy onkologicznego leczenia witaminą B17. Według nich amigdalina w taki sposób rozkłada się tylko w komórkach nowotworowych i nie wpływa na zdrowe komórki. Dzięki zawartości enzymu o nazwie beta-glukozydaza cyjanowodór wnika w komórki chore i wraz z aldehydem niszczy je od środka. Wpływa więc nie tylko na obecność komórek nowotworowych, ale także zapobiega powstawaniu przerzutów dzięki skróceniu czasu życia komórki chorej. Zwolennicy naturalnej walki z nowotworami uważają, że antyrakowe działanie witaminy B17 znane było już 5 tysięcy lat temu w starożytnym Egipcie, a informacje o stosowaniu gorzkich migdałów pojawiały się w zapiskach Chińczyków sprzed 4,5 tysiąca lat. Według doktora Krebsa, odkrywcy witaminy B17, amigdalina nie tylko leczy, ale działa też profilaktycznie. Już zjedzenie jednego owocu z pestkami dziennie wspomaga profilaktykę antynowotworową.

Jednak i ten argument został obalony przez lekarzy. Według nich, komórki nowotworowe zawierają bardzo mało owego enzymu. Z tego powodu składniki amigdaliny nie wchłaniają się w dużych ilościach z układu pokarmowego, a tylko śladowe ich ilości przechodzą do komórek nowotworowych i nie są w stanie ich zniszczyć. Do tej pory nie udało się w naukowy sposób potwierdzić antynowotworowego działania witaminy B17. Jedno jest pewne, każdy kto chciałby spróbować alternatywnej metody leczenia amigdaliną powinien skonsultować to z lekarzem. Witamina B17 znacznie obniża ciśnienie krwi, co może stać się groźne dla osób cierpiących na choroby krążenia. W dodatku na rynku mnóstwo jest oszustów, którzy oferując „czystą” amigdalinę, w rzeczywistości naciągają niczego nieświadomych, pełnych nadziei pacjentów. Najpewniejszym sposobem na dostarczenie organizmowu witaminy B17 jest kupowanie gorzkich pestek moreli, mielenie ich, a następnie dodawanie do codziennych posiłków.

Jak zawsze są dwie strony medalu. Przeciwnicy uznawania amigdaliny za skuteczny lek na raka zarzucają entuzjastom uprawianie szarlatanerii i dawanie chorym ludziom złudnej nadziei na wyleczenie raka i wyzdrowienie. Z kolei miłośnicy zarzucają lekarzom wspieranie farmaceutycznych koncernów, które chcą jedynie zarobić na ludzkim zdrowiu i życiu. Kto ma rację? Dopóki nie zostaną wykonane dokładne badania witaminy B17, a jej antynowotworowe działanie nie zostanie potwierdzone w 100 proc., trudno jest mówić o przełomie w leczeniu osób chorych na raka. Niewątpliwie przed podjęciem decyzji o rozpoczęciu stosowania witaminy B17 konieczna jest onkologiczna konsultacja lekarska, szczególnie jeśli jesteśmy w trakcie chemioterapii.

Komentarze (32)
~ROMAF
~ROMAF 4 miesiące temu

No wlasnie owoce buczyny!!!!!!! Ja wiem ze maja najwiecej amigdaliny. Mialam kilkanascie lat jak probowalam pestek buczyny i smakowaly mi bardzo, ale moja sp.babcia mowila ze moge zjesc kilka nie wiecej bo sa trujace. Ciekawe czy wogole ktos sie zajal badaniem tego orzeszka bukowego???? A w Polsce jest wyjatkowo duzo bukow.

Odpowiedz
~Monika
~Monika ponad rok temu

NCI nie poleca amigdaliny z Meksyku ponieważ jest ona bardzo skuteczna ! Swojego czasu był zamach na dr Krebsa wiele razy chcieli też zamknąć labolatorium w Meksyku. Globalelitelabs nie ma w kapsułce pełnej 500 mg do tego dopisz ludziom chorym koszta przesyłki cło podatek koszty odprawy celnej. Ja kupuję tu http://amigdalina-b17.otwarte24.pl/ wcześniej kupowałam u takiego Pana ale nie ma on już tej z meksyku i przesłał mi inną więc zmieniłam źródło. Jest wiele ofert w sieci i wiele oszustów ale jest też możliwość zamówienie paczki ze sprawdzeniem odbioru.

Odpowiedz
~Healer
~Healer ponad rok temu

To jest informacja o chrakterze niekomercyjnym. Wiele osób pyta jak dostać i gdzie zamówić. Podziel sie dalej jesli masz kogos, kto szuka ratunku a tradycyjna medycyna zawodzi. Witamina B17 500 mg (Amygdalina) - wyciag z pestek moreli gorzkiej - cudowny srodek na wiekszosc przypadkow raka. Product of USA (nie z Meksyku), (NCI - Narodowy Instytut Raka NIE POLECA produktów made in Mexico) wytworzony z pestek kalifornijskich moreli gorzkich. Mozna zamawiac bezposrednio z Europy i z Polski na stronie producenta. www.globalelitelabs.com

Odpowiedz
~Migdałek.
~Migdałek. ponad rok temu

Problem w tym, że badania, które zostały by uznane przez środowisko lekarskie, mogą wykonać akurat te koncerny, którym zależy na zdyskredytowaniu amigdaliny. A jeśli zrobi je ktoś, komu NIE zależy na kasie, a na leczeniu, to zostanie potraktowany jak szarlatan, bo koncerny na tym stracą miliardy.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Witaminy z grupy B
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B

Właściwości witaminy B12

Witaminy i minerały są niezbędne do wzmocnienia i zachowania zdrowia. Witamina B12 należy do grupy witamin B. Tak jak inne witaminy z tej grupy (...)...

Witaminy z grupy B

Niedobór witaminy B

dolegliwościami. Na co wpływają witaminy z grupy B i jak ich niedobór może wpływać na nasze samopoczucie? Co świadczy o niedoborze witamin z grupy B? Witaminy...

Witaminy z grupy B

Poziom witaminy B12

przyczyn utraty włosów warto także wykonać badanie krwi z oznaczeniem poziomu witaminy B12. Niedobór tej witaminy jest główną przyczyną niedokrwistości (...) złośliwej, która doprowadza do utraty włosów. Witamina...

Witaminy z grupy B

Witamina B5 (kwas pantotenowy)

z grupy B. Bardzo szybko ulega zniszczeniu pod wpływem promieni słonecznych. Witamina B5 jest bardzo rozpowszechniona zarówno w organizmach roślinnych (...) Witamina B5, czyli kwas pantotenowy,...

Witaminy z grupy B

Rola witaminy B12

Wątroba, nerki, serce, mięso - to bogate kopalnie witaminy B12. U noworodków jej zapasy wystarczają na rok, u dorosłych dłużej, bo na 2-5 (...) lat. Witamina B12 ma olbrzymie znaczenie, ponieważ wpływa na wiele procesów...

Witaminy z grupy B

Zespół Korsakowa

witamin z grupy B. Nazywana również tiaminą, witamina B1 odgrywa znaczącą rolę w przyswajaniu pokarmów i transformacji glukozy w energię dla mózgu (...) , co z kolei sprawia, że organizmowi nie są dostarczane...

Witaminy z grupy B

Witamina B15

Przysmak z dyni to kwas pangamowy, który uczestniczy w przemianach związków zawierających grupę aminową i przyspiesza utlenianie glukozy w komórkach (...) i słonecznika oraz mięso wołowe. Właściwości witaminy B15 Kwas...