Witaminy dla cukrzyków

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, charakteryzującą się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi. Nadmiar glukozy we krwi uszkadza komórki, zwłaszcza nerwowe, i naczynia krwionośne oraz generuje powstawanie dużej ilości wolnych rodników. Dlatego diabetycy powinni zwracać szczególną uwagę na zawartość w diecie witamin o działaniu antyoksydacyjnym, czyli C, A i E.

1. Witaminy antyoksydacyjne

Do witamin wykazujących działanie antyoksydacyjne oraz zwalczające wolne rodniki należą witamina C oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A i E.

Witamina C w dużych ilościach znajduje się w czarnej porzeczce, czerwonej papryce. Witamina C w organizmie warunkuje prawidłowy wygląd skóry oraz stan naczyń krwionośnych, których ściany zostały uszkodzone w wyniku dużego stężenia glukozy we krwi. Wpływa też na zmniejszenie stężenia cholesterolu w surowicy krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Ponadto witamina C wspomaga walkę z drobnoustrojami (bakteriami i grzybami), które bardzo często powodują zakażenia skóry i dróg moczowo-płciowych.

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

Z kolei witamina A w największych ilościach znajduje się w wątrobie zwierząt, maśle, mleku oraz tranie. W produktach roślinnych występuje pod postacią beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A, czyli retinol. Witamina A odpowiada za prawidłowy stan nabłonków i skóry oraz warunkuje prawidłowe procesy widzenia, które u osób z cukrzycą zostają zaburzone. Podobnie jak witamina C, wzmacnia odporność organizmu oraz wpływa korzystnie na procesy rozrodcze. Jest niezbędna do produkcji plemników oraz implantacji zarodka w macicy.

Witamina E w dużych ilościach znajduje się w oleju słonecznikowym, oliwie z oliwek, orzechach oraz słoneczniku, nasionach lnu. Korzystnie wpływa na stan skóry, dlatego nazywana jest witaminą młodości. Wykazuje wyjątkowe zdolności do usuwania wolnych rodników. Niedobór witaminy E prowadzi do zwiększonej agregacji płytek krwi, przyczyniając się do wystąpienia zakrzepów w naczyniach i zawałów mięśnia sercowego oraz udaru mózgu.

2. Preparaty witaminowe dla diabetyków

W związku z tym, iż osoby chorujące na cukrzycę nie mogą spożywać w dużych ilościach warzyw oraz owoców, bardzo często cierpią na niedobory witamin i soli mineralnych. W aptekach jest wiele preparatów witaminowych, jednakże nie wszystkie mogą być zażywane przez diabetyków. Podczas zakupu należy wybierać te, które są opatrzone etykietą „przeznaczone dla diabetyków” lub „nie zawiera glukozy”. Preparaty farmakologiczne bowiem stają się dodatkowym źródłem cukru. Poza tym witaminy A i E bardzo łatwo jest przedawkować, co prowadzi do uszkodzenia wątroby, objawów ze strony układu nerwowego – bólów i zawrotów głowy, drgawek. Dlatego nie należy przyjmować wielu preparatów jednocześnie. Ponadto kuracja witaminowa nie powinna trwać dłużej niż 3 miesiące, ponieważ organizm zaczyna się rozleniwiać i nie chce wchłaniać witamin obecnych w żywności. Naturalne witaminy wykazują większą aktywność oraz przyswajalność.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!