Trwa ładowanie...

Witaminy i minerały w roślinach

Avatar placeholder
10.01.2020 12:16
Witaminy i minerały w roślinach
Witaminy i minerały w roślinach

Witaminy muszą być uzupełniane z zewnątrz. Przygotowując posiłek, oceńmy jego jakość odżywczą. Witaminy odpowiadają za układ immunologicznynaszego organizmu. Ich niedobór skutkuje spadkiem odporności, a przez to większą podatnością na wirusy i infekcje. Sole mineralne wpływają regulująco na wiele procesów zachodzących w naszych komórkach. W momencie gdy zmniejsza się ich ilość, w naszym organizmie może dochodzić do poważnych zakłóceń w pracy różnych narządów. Co zrobić, by uniknąć takich komplikacji? Możną przyjmować naturalne witaminy i suplementy witamin oraz soli mineralnych.

spis treści

1. Co to są sole mineralne?

Są to sole występujące w naturze. W organizmie człowieka pełnią rolę budulcową i regulacyjną. Istnieje piętnaście pierwiastków zaliczanych do soli mineralnych. Niektóre z nich to: chlorek sodu, potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, miedź, mangan, jod. Sole mineralne są usuwane z organizmu w moczu i kale. Należy uzupełnić ich ilość w pożywieniu. Pokarm, w którym nie ma soli mineralnych jest bardziej szkodliwy niż zupełny brak pokarmu. Rola, którą pełnią sole mineralne w organizmie jest ogromna. Pełnią funkcje budulcowe kości, zębów, skóry i włosów. Stanowią skład hemoglobiny, mioglobiny, tyroksyny, witaminy B12, ATP, ADP oraz enzymów. Regulują gospodarkę wodno – elektrolitową. Pomagają utrzymać równowagę kwasowo – zasadową.

2. Witaminy

Wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Są dostarczane w pożywieniu. Choć wyjątkiem jest witamina D, która może być również produkowana przez promienie słoneczne. Witaminy dzielą się na rozpuszczalne w tłuszczach i w wodzie. Do najważniejszych ich funkcji zalicza się funkcje regulacyjną.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

3. Rośliny zawierające witaminy i sole mineralne

Aronia czarnoowocowa

W postaci dzikiej występuje na wschodnich wybrzeżach Północnej Ameryki. Jej owoce wyglądają jak czarne jagody. W smaku są lekko słodkawe, a w środku maja soczysty miąższ. Ich skórka jest delikatna i pokryta niedużym meszkiem. Owoce aronii zawierają dużo soli mineralnych: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo oraz witaminy: C i P. Sok z czarnej aronii poleca się podczas leczenia nadciśnienia krwi, żylaków odbytu, kataru żołądka.

Pokrzywa zwyczajna

Ma wysoką, czterokanciastą łodygę, pokrytą parzącymi włoskami. Jednak to liść jest wykorzystywany w zielarstwie. Pokrzywa zawiera witaminy C, K, B oraz kwas pantotenowy, olejek eteryczny, histaminę. Jest też źródłem soli mineralnych: żelaza, magnezu, wapnia, manganu i krzemu. Napar z liści pokrzywy stosuje się przy dolegliwościach zapalenia dróg moczowych. Pokrzywa spowalnia rozwój prostaty, cukrzycy. Roślina ta poprawia przemianę materii, likwiduje zaparcia. Wykorzystywana jest do pielęgnacji skóry i włosów, a także w dziale kosmetologicznym do produkcji kremów i maseczek.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze