Właściwości oleju z krokosza barwierskiego

Olej z krokosza barwierskiego jest zachwalany przez dietetyków oraz lekarzy, gdyż korzystnie działa na nasze serce. Za jego pomocą można smacznie i zdrowo gotować, a także przyrządzać rozmaite sałatki. W jego składzie znajdują się cenne składniki, takie jak NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a w szczególności skóry.

W składzie oleju z krokosza można również znaleźć kwas linolowy, który jest powszechnym składnikiem produktów kosmetycznych. Jednak aby bezpiecznie wykorzystać ten produkt w pielęgnacji skóry, przed jego zastosowaniem lepiej skonsultuj się z lekarzem dermatologiem.

1. Składniki oleju z krokosza barwierskiego

Olej ten pochodzi z rośliny botanicznej znanej jako Carthamus tinctorius. Posiada ona bardzo charakterystyczne, błyszczące i liczne liście w kolorze jasnożółtym lub ciemnoczerwonym.

Zobacz film: "Jedzenie na lepszą odporność"

W składzie oleju z krokosza najwięcej można znaleźć kwasu linolowego oraz cennego wielonienasyconego kwasu oleinowego,palmitynowego i stearynowego. Zawiera on również alfa-tokoferol, czyli witaminę E w swojej naturalnej postaci.

W składzie tej witaminy znajduje się szereg antyoksydantów, które zwalczają skutki działania promieniowania UV, takie jak degradacja włókien kolagenowych oraz starzenie się skóry. Olej z witaminy E pomaga również w neutralizacji wolnych rodników, które zakłócają funkcję skóry i powodują uszkodzenia jej struktury.

W przeglądzie naukowym _„Molecular Aspects of Medicine” _opublikowano badania, w których stwierdzono bardzo korzystny wpływ witaminy E na skórę, nawet w przypadku produktów, które zawierają jej niewielką ilość.

Witamina ta wzmacnia ochronę antyoksydacyjną skóry, a jej miejscowe stosowanie może nawet ograniczyć przewlekłe skutki długotrwałej ekspozycji na słońce oraz wspomaga walkę z procesami starzenia się.

Kwas linolowy to naturalny środek zmiękczający skórę. Zapobiega utracie wody z jej komórek oraz pomaga utrzymać jędrność. Wzmacnia naturalną ochronę poprzez pozostawienie na jej powierzchni bariery ochronnej oraz pomaga zachować jej odpowiednią elastyczność.

2. Jak stosować olej z krokosza?

Olej z krokosza barwierskiego nanoś na powierzchnię skóry twarzy, omijając okolice oczu. Zwracaj szczególną uwagę na obszary, które są podatne na powstawanie zmarszczek mimicznych. W celu osiągnięcia maksymalnych korzyści, na początek oczyść dokładnie skórę całej twarzy.

Nie wycieraj twarzy ręcznikiem, pozostaw skórę mokrą. Następnie zastosuj olejek z krokosza, wmasowując go kolistymi ruchami w skórę. Jeżeli twoja skóra jest tłusta bądź masz problem z trądzikiem, lepiej unikaj stosowania tego preparatu. Mógłby on przyczynić się do zaczopowania ujść mieszków włosowych, co powoduje rozwój zaskórników.

Olej z krokosza, podobnie jak olej z czarnuszki lub wiesiołka, zawiera niezwykle cenne dla twojej skóry składniki. Jego stosowanie może przynieść cerze wiele korzyści. Jeżeli jednak po nałożeniu tego preparatu zaobserwujesz objawy takie jak swędzenie, pieczenie, zaczerwienienie skóry, natychmiast przerwij jego stosowanie.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
i bądź na bieżąco!