Trwa ładowanie...

Wspieraj zdrowie trzustki zdrowymi produktami

Avatar placeholder
Joanna Kukier 31.12.2018 08:31
Te produkty spożywcze wspierają pracę trzustki i chronią ją przed chorobami
Te produkty spożywcze wspierają pracę trzustki i chronią ją przed chorobami (123rf.com)

Trzustka jest ważną częścią naszego organizmu. Warto więc o nią dbać. Jak to zrobić? Wystarczy zmienić dietę i wprowadzić do niej produkty, które będą wspomagać jej pracę.

1. Objawy chorej trzustki

Chora trzustka długo nie daje o sobie znać. Pierwszym objawem może być ból. Początkowo mało intensywny, ale nasilający się z czasem. Od czasu do czasu mogą wystąpić biegunki, wzdęcia, niewyjaśniona utrata masy ciała czy swędzenie skóry. Innym symptomem może być chęć zjedzenia czegoś słodkiego po bardzo obfitym posiłku. Jeśli podejrzewasz, że masz problemy z tym organem, lepiej skontaktuj się z lekarzem. Zmień też jak najszybciej swoją dietę. Zobacz, które podukty lubi twoja trzustka.

Co lubi nasza trzustka?
Co lubi nasza trzustka? [8 zdjęć]

Trzustka to narząd, który pełni w naszym organizmie szereg istotnych funkcji. Odpowiada m.in. za produkcję

zobacz galerię

2. Kurkuma i mleko

Zobacz film: "Zadbaj o trzustkę. Unikaj tych produktów"

Kurkuma to przyprawa o właściwościach przeciwzapalnych. Zmniejsza uczucie pieczenia wywołane zapaleniem trzustki. Wspomaga produkcję insuliny. Ta natomiast reguluje poziom cukru we krwi i zapobiega cukrzycy.

Do szklanki ciepłego mleka dodaj dwie łyżeczki kurkumy. Dokładnie wymieszaj i spożywaj codziennie rano.

3. Czosnek i miód

Powszechnie wiadomo, że czosnek to naturalny antybiotyk. My proponujemy połączyć go z miodem. Taka mikstura zwiększa odporność i naprawia tkanki narządów wewnętrznych w tym trzustki. Miodu powinny jednak unikać osoby, które cierpią na przewlekłe zapalenie trzustki lub mają cukrzycę.

4. Szpinak

Zawiera witaminę B, która odżywia trzustkę. W składzie znajdziemy również żelazo, które zapobiega stanom zapalnym. Co więcej, roślina ta ma właściwości przeciwnowotworowe, ponieważ jest wypełniona składnikiem o nazwie MGDG (monogalaktozylodiacyloglicerol). Aby zwiększyć jego działanie - jedz szpinak z czosnkiem i cebulą.

5. Wiśnie, winogrona, borówki

Te owoce zawierają przeciwutleniacze i alkohol perylowy. Razem zapobiegają rakowi trzustki. Są naturalnym źródłem resweratrolu, który zapobiega uszkodzeniom naczyń krwionośnych. Zmniejsza również stan zapalny. Ważne, aby spożywać te owoce surowe, wtedy nie tracą cennych właściwości.

6. Brokuły

Brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw. Podobnie jak kalafior, jarmuż czy kapusta znane są z właściwości przeciwnowotworowych. Regularne ich spożywanie uchroni twoją trzustkę przed stanem zapalnym. Brokuły wspierają nasz organizm w procesie detoksykacji.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Idealny dla czynnych i biernych palaczy. Oczyszcza płuca z toksyn.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze