Trwa ładowanie...

Wspieraj zdrowie trzustki zdrowymi produktami

Trzustka jest ważną częścią naszego organizmu. Warto więc o nią dbać. Jak to zrobić? Wystarczy zmienić dietę i wprowadzić do niej produkty, które będą wspomagać jej pracę.

Zobacz film: "Zadbaj o trzustkę. Unikaj tych produktów"

1. Objawy chorej trzustki

Chora trzustka długo nie daje o sobie znać. Pierwszym objawem może być ból. Początkowo mało intensywny, ale nasilający się z czasem. Od czasu do czasu mogą wystąpić biegunki, wzdęcia, niewyjaśniona utrata masy ciała czy swędzenie skóry. Innym symptomem może być chęć zjedzenia czegoś słodkiego po bardzo obfitym posiłku. Jeśli podejrzewasz, że masz problemy z tym organem, lepiej skontaktuj się z lekarzem. Zmień też jak najszybciej swoją dietę. Zobacz, które podukty lubi twoja trzustka.

Co lubi nasza trzustka?
Co lubi nasza trzustka? [8 zdjęć]

Trzustka to narząd, który pełni w naszym organizmie szereg istotnych funkcji. Odpowiada m.in. za produkcję...

zobacz galerię

2. Kurkuma i mleko

Kurkuma to przyprawa o właściwościach przeciwzapalnych. Zmniejsza uczucie pieczenia wywołane zapaleniem trzustki. Wspomaga produkcję insuliny. Ta natomiast reguluje poziom cukru we krwi i zapobiega cukrzycy.

Do szklanki ciepłego mleka dodaj dwie łyżeczki kurkumy. Dokładnie wymieszaj i spożywaj codziennie rano.

3. Czosnek i miód

Powszechnie wiadomo, że czosnek to naturalny antybiotyk. My proponujemy połączyć go z miodem. Taka mikstura zwiększa odporność i naprawia tkanki narządów wewnętrznych w tym trzustki. Miodu powinny jednak unikać osoby, które cierpią na przewlekłe zapalenie trzustki lub mają cukrzycę.

4. Szpinak

Zawiera witaminę B, która odżywia trzustkę. W składzie znajdziemy również żelazo, które zapobiega stanom zapalnym. Co więcej, roślina ta ma właściwości przeciwnowotworowe, ponieważ jest wypełniona składnikiem o nazwie MGDG (monogalaktozylodiacyloglicerol). Aby zwiększyć jego działanie - jedz szpinak z czosnkiem i cebulą.

5. Wiśnie, winogrona, borówki

Te owoce zawierają przeciwutleniacze i alkohol perylowy. Razem zapobiegają rakowi trzustki. Są naturalnym źródłem resweratrolu, który zapobiega uszkodzeniom naczyń krwionośnych. Zmniejsza również stan zapalny. Ważne, aby spożywać te owoce surowe, wtedy nie tracą cennych właściwości.

6. Brokuły

Brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw. Podobnie jak kalafior, jarmuż czy kapusta znane są z właściwości przeciwnowotworowych. Regularne ich spożywanie uchroni twoją trzustkę przed stanem zapalnym. Brokuły wspierają nasz organizm w procesie detoksykacji.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Idealny dla czynnych i biernych palaczy. Oczyszcza płuca z toksyn.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.