Zabójcze dla serca. Zwiększa ryzyko groźnych chorób nawet o 22 proc.

Nadmiar czerwonego mięsa zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego o 22 proc. Jak dowodzą najnowsze badania, odpowiada za to m.in. podwyższony poziom trzech metabolitów, które powstają podczas trawienia mięsa.

Nadmiar czerwonego mięsa w diecie zwiększa ryzyko chorób sercaNadmiar czerwonego mięsa w diecie zwiększa ryzyko chorób serca
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Czerwone mięso zwiększa ryzyko wielu chorób

Medycy i eksperci od żywienia od lat alarmują, że dieta zawierająca duże ilości mięsa czerwonego zwiększa ryzyko wielu chorób, m.in. choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu, cukrzycy czy nowotworów. To przekłada się też na większe ryzyko zgonu. Chodzi o zawartość tłuszczu (źródło nasyconych kwasów tłuszczowych) oraz cholesterolu. Duże ilości tych składników zawiera zwłaszcza mięso przetworzone (m.in. parówki, szynka, kiełbasa), dlatego najlepiej wykluczyć je z diety lub maksymalnie ograniczyć ich spożycie.

Co się dzieje, kiedy jemy mięso?

Amerykańscy naukowcy dostarczają kolejnego dowodu na to, że czerwone mięso warto zastąpić innymi produktami. Zespół z University Tufts i Cleveland Clinic Lerner Research Institute chciał zidentyfikować czynniki, które mogą odpowiadać za ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

Naukowcy przeanalizowali dane ponad 4 tysięcy osób powyżej 65. roku życia pod kątem czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i określili profile biomarkerów obecnych w osoczu krwi. Chodzi m.in. o N-tlenek trimetyloaminy (TMAO). To produkt uboczny, który powstaje podczas trawienia L-karnityny z czerwonego mięsa. Spowalnia on usuwanie cholesterolu z krwi i przyczynia się do tworzenia blaszek miażdżycowych.

"Wasze Zdrowie" - odc. 1

Czerwone mięso jest szkodliwe dla serca
Czerwone mięso jest szkodliwe dla serca © Getty Images

Według naukowców to podwyższony poziom właśnie tego metabolitu oraz dwóch innych: gamma-butyrobetainy i krotonbetainy, wiąże się z większym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu