Zaskakujący efekt diety śródziemnomorskiej. Są nowe badania
Nowe badania naukowców z King’s College London pokazują, że dieta śródziemnomorska nie tylko chroni serce i mózg, lecz także dziąsła. Jak wykazano w pracy opublikowanej w "Journal of Periodontology", sposób odżywiania charakterystyczny dla mieszkańców basenu Morza Śródziemnego może zmniejszać ryzyko chorób przyzębia, a tym samym ograniczać przewlekły stan zapalny w organizmie, który przyczynia się do rozwoju chorób serca, cukrzycy i demencji.
W tym artykule:
Co łączy oliwę z oliwek i zdrowe dziąsła?
Dieta śródziemnomorska to nie tylko sposób jedzenia, ale cały styl życia. Jej podstawą są warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe, ryby i oliwa z oliwek jako główne źródło tłuszczu. W menu dominuje błonnik, przeciwutleniacze i kwasy tłuszczowe omega-3, a spożycie czerwonego mięsa, masła i cukru ogranicza się do minimum.
To połączenie działa przeciwzapalnie. Organizm osób stosujących dietę śródziemnomorską ma niższy poziom markerów zapalnych we krwi, takich jak białko C-reaktywne (CRP) i interleukina-6 (IL-6). To wskaźniki, które rosną w reakcji na stan zapalny w dowolnym miejscu ciała – również w jamie ustnej.
Prosta dieta może doprowadzić do remisji cukrzycy typu 2. Najnowsze badania naukowców to potwierdzają
Zdrowe zęby – zdrowy organizm
Naukowcy przebadali 200 uczestników programu King’s College London Oral, Dental and Craniofacial Biobank. Każda osoba przeszła szczegółowe badania stomatologiczne, pobrano próbki krwi i przeanalizowano sposób odżywiania.
Wyniki były jednoznaczne: osoby, które jadły więcej czerwonego mięsa i żywności przetworzonej, miały bardziej nasilone choroby przyzębia oraz wyższy poziom CRP i IL-6. Z kolei osoby spożywające więcej warzyw, roślin strączkowych, nabiału i oliwy z oliwek – charakteryzowały się zdrowszymi dziąsłami i mniejszym nasileniem stanu zapalnego.
"Zaobserwowaliśmy wyraźny związek między nasileniem choroby przyzębia, dietą i stanem zapalnym. Te elementy należy oceniać holistycznie podczas leczenia pacjentów" – podkreśla dr Giuseppe Mainas, pierwszy autor badania.
Od dziąseł do mózgu
Choroby przyzębia od dawna wiązane są z ryzykiem schorzeń ogólnoustrojowych. Bakterie i cytokiny zapalne obecne w jamie ustnej mogą przedostawać się do krwiobiegu, powodując uszkodzenia naczyń, serca, nerek, a nawet mózgu.
Naukowcy wskazują, że przewlekły stan zapalny sprzyja rozwojowi cukrzycy typu 2, demencji naczyniowej, a także stłuszczenia wątroby.
"Coraz więcej dowodów wskazuje, że zbilansowana, bogata w rośliny dieta ma ogromne znaczenie dla utrzymania zdrowia dziąseł. Nasze wyniki pokazują, że dieta może być równie ważnym elementem profilaktyki, jak higiena jamy ustnej" – tłumaczy prof. Luigi Nibali, współautor badania i profesor periodontologii z King’s College London.
Dlaczego warzywa naprawdę "czyszczą" zęby?
Warzywa liściaste, korzeniowe i owoce cytrusowe – podstawowe składniki diety śródziemnomorskiej – wymagają żucia, które stymuluje wydzielanie śliny. Ta z kolei neutralizuje kwasy i wspiera korzystne bakterie w jamie ustnej.
Produkty bogate w błonnik i witaminy C, E oraz polifenole działają antyoksydacyjnie i pomagają utrzymać równowagę mikrobiologiczną w jamie ustnej. Choć dieta śródziemnomorska od lat kojarzona jest ze zdrowym sercem i długowiecznością, nowe badania pokazują, że jej wpływ sięga znacznie dalej.
Regularne spożywanie roślin, ryb i oliwy nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale może zatrzymać spiralę przewlekłego stanu zapalnego, który zaczyna się w jamie ustnej, a kończy w narządach wewnętrznych.
Jak podkreślają autorzy publikacji, przyszłe badania powinny skupić się na opracowaniu spersonalizowanych zaleceń dietetycznych w profilaktyce i leczeniu chorób przyzębia.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- PAP
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.