Zawiera dużo cukru i niewiele błonnika. Gastrolog wskazał najgorszy dla jelit owoc
Jak ostrzega lekarz kształcony w najlepszych ośrodkach medycznych świata (m.in. Harvard i Stanford), nie wszystkie owoce sprzyjają zdrowiu jelit. Ekspert uporządkował je pod kątem największych korzyści dla zdrowia.
W tym artykule:
Ranking owoców dla zdrowia jelit
Dr Saurabh Sethi, gastroenterolog kształcony m.in. na uniwersytetach Stanford i Harvard, postanowił uporządkować popularne owoce pod kątem ich wpływu na układ pokarmowy. Na ostatnim miejscu znalazły się przejrzałe banany - często wybierane na szybkie śniadanie. Choć są słodkie, wszechstronne i wygodne do spożywania poza domem, zawierają dużo cukru, a mało błonnika i tzw. skrobi opornej, która działa jak prebiotyk, wspierając dobre bakterie jelitowe.
Skrobia oporna, obecna z kolei w lekko zielonych bananach, nie podnosi poziomu glukozy, lecz fermentuje w jelicie grubym, stając się pożywką dla mikroflory. Dlatego właśnie niedojrzałe banany otrzymały od lekarza pięć punktów na dziesięć, podczas gdy przejrzałe trafiły na jego "czarną listę".
Wysoko ocenione zostały kiwi, bogate w błonnik rozpuszczalny. Już jeden owoc dostarcza około 2 g tej substancji, która ułatwia wypróżnianie i poprawia regularność pracy jelit. Eksperci ostrzegają, że przewlekłe zaparcia mogą zwiększać ryzyko raka jelita grubego nawet o połowę, ponieważ toksyny dłużej kontaktują się z błoną śluzową jelita.
Nawyki, które ratują jelita
W kategorii "średniaków" znalazły się jabłka, gruszki i melony. Niżej oceniono winogrona i pomarańcze, mimo że oba owoce zawierają witaminy i minerały. Winogrona są lekkostrawne i przeciwzapalne, ale oferują stosunkowo mało wartości odżywczych w porównaniu z innymi owocami - i dużo cukru. Pomarańcze dostarczają sporo witaminy C, jednak badania sugerują, że nadmierne ich spożycie może zwiększać ryzyko nowotworów skóry ze względu na właściwości fotouczulające.
Liderzy wśród owoców zdrowych dla jelit
Najlepiej w rankingu wypadły borówki i granaty. Te owoce są bogate w antyoksydanty zwalczające wolne rodniki, związane z rozwojem wielu chorób przewlekłych. Granaty dodatkowo dostarczają polifenoli o silnym działaniu przeciwzapalnym, a badania naukowców z Uniwersytetu w Barcelonie wykazały, że dieta bogata w polifenole obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych nawet o 46 proc.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła:
Englyst, H. N., Kingman, S. M., & Cummings, J. H., "Classification and measurement of nutritionally important starch fractions", European Journal of Clinical Nutrition, 1992,
Rush, E. C., Patel, M., Plank, L. D., & Ferguson, L. R., "Kiwifruit promotes laxation in the elderly", Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 2002,
González-Sarrías, A., García-Villalba, R., Núñez-Sánchez, M. Á., Tomás-Barberán, F. A., & Espín, J. C., "Anticancer effects of urolithins, gut microbiota-derived metabolites of ellagitannins, in human colon cancer cells", Molecular Nutrition & Food Research, 2017,
Medina-Remón, A., Tresserra-Rimbau, A., Pons, A., Tur, J. A., & Estruch, R., "Polyphenol intake and mortality risk: A re-analysis of the PREDIMED trial", BMC Medicine, 2014,
Wu, S., Han, J., Vleugels, R. A., Cho, E., Li, W. Q., & Qureshi, A. A., "Citrus consumption and risk of cutaneous malignant melanoma", Journal of Clinical Oncology, 2015.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.