Zawiera najwięcej cennej witaminy. Jedz do woli, rak się jej boi

Witamina D istotnie wpływa na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka - potwierdzają wyniki badań naukowych. Dlatego nie powinniśmy stronić od korzystania ze słońca, gdyż nasz organizm jest w stanie samodzielnie syntetyzować tę substancję pod wpływem promieni słonecznych. Istnieją jednak produkty, które doskonale uzupełniają jej poziom w organizmie. Gdzie jest jej najwięcej?

Odpowiedni poziom chroni przed nowotworami. Pamiętaj o uzupełnianiu niedoborów tej witaminyOdpowiedni poziom chroni przed nowotworami. Pamiętaj o uzupełnianiu niedoborów tej witaminy
Źródło zdjęć: © Getty Images

Witamina D - potężne narzędzie walki z rakiem

Wszyscy dobrze wiemy, że nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować bez odpowiednich składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały. Witamina D to termin, którym określa się rozpuszczalne w tłuszczach steroidowe związki organiczne, wykazujące aktywność biologiczną cholekalcyferolu. Najważniejsze z nich to:

  • witamina D2, czyli ergokalcyferol, substancja steroidowa występująca między innymi w drożdżach i grzybach,
  • witamina D3, czyli cholekalcyferol, substancja steroidowa wytwarzana w organizmie z 7-dehydrocholesterolu, obecna między innymi w żywności pochodzenia zwierzęcego.

Witamina D pełni w naszym ciele wiele istotnych funkcji. Pobudza ona wchłanianie wapnia i fosforu, co ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju układu kostnego oraz gęstości kości u małych dzieci i niemowlaków. Witamina D stymuluje również komórki do produkcji przeciwciał, które chronią nasz układ immunologiczny.

Witamina D jest również potężnym narzędziem w walce z nowotworami. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego udowodnili, że witamina D wpływa na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka piersi, jelita grubego i prostaty. U osób z prawidłowym stężeniem witaminy D we krwi, ryzyko zachorowania na te choroby zmniejsza się nawet o 50 proc.

Naturalne sposoby na uzupełnienie witaminy D

Witamina D występuje w wielu produktach żywnościowych. Szczególnie bogate w nią są tłuste ryby morskie, takie jak węgorz, makrela, śledź, łosoś norweski czy tuńczyk. W 100 gramach świeżego węgorza znajduje się aż 1200 j.m. witaminy D. Osoby, które nie spożywają ryb, mogą znaleźć witaminę D w żółtkach jajek. Jedno kurze żółtko dostarcza około 37 IU tego ważnego składnika.

Alternatywą dla suplementów z witaminą D mogą być niektóre grzyby. Witamina D2 jest ważnym składnikiem pieprznika jadalnego, zwanego kurką, grzybów Shiitake, a także pieczarek.

Poza tym, warto sięgać po tran, czyli olej z wątroby dorsza atlantyckiego. Ten produkt jest nie tylko bogaty w witaminy A i D, ale również stanowi doskonałe źródło kwasów omega-3 (DHA i EPA), które mają pozytywny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny.

Skutki niedoboru witaminy D

Niedobór witaminy D w organizmie może objawiać się w postaci zmian kostno-szkieletowych. U dzieci, niedostateczne zaopatrzenie organizmu w ten składnik może prowadzić do krzywicy oraz różnorodnych schorzeń układu kostno-stawowego.

Badania przeprowadzone przez specjalistów wykazały również, że niewystarczająca dawka witaminy D w organizmie może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, takich jak nowotwór jelita grubego czy rak prostaty, chorób układu sercowo-naczyniowego, np. zawału mięśnia sercowego, chorób autoimmunologicznych.

Niedobór witaminy D może doprowadzić także do rozwoju cukrzycy oraz problemów natury psychicznej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"