Zawiera najwięcej cennej witaminy. Jedz do woli, rak się jej boi
Witamina D istotnie wpływa na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka - potwierdzają wyniki badań naukowych. Dlatego nie powinniśmy stronić od korzystania ze słońca, gdyż nasz organizm jest w stanie samodzielnie syntetyzować tę substancję pod wpływem promieni słonecznych. Istnieją jednak produkty, które doskonale uzupełniają jej poziom w organizmie. Gdzie jest jej najwięcej?
1. Witamina D - potężne narzędzie walki z rakiem
Wszyscy dobrze wiemy, że nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować bez odpowiednich składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały. Witamina D to termin, którym określa się rozpuszczalne w tłuszczach steroidowe związki organiczne, wykazujące aktywność biologiczną cholekalcyferolu. Najważniejsze z nich to:
- witamina D2, czyli ergokalcyferol, substancja steroidowa występująca między innymi w drożdżach i grzybach,
- witamina D3, czyli cholekalcyferol, substancja steroidowa wytwarzana w organizmie z 7-dehydrocholesterolu, obecna między innymi w żywności pochodzenia zwierzęcego.
Witamina D pełni w naszym ciele wiele istotnych funkcji. Pobudza ona wchłanianie wapnia i fosforu, co ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju układu kostnego oraz gęstości kości u małych dzieci i niemowlaków. Witamina D stymuluje również komórki do produkcji przeciwciał, które chronią nasz układ immunologiczny.
Witamina D jest również potężnym narzędziem w walce z nowotworami. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego udowodnili, że witamina D wpływa na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka piersi, jelita grubego i prostaty. U osób z prawidłowym stężeniem witaminy D we krwi, ryzyko zachorowania na te choroby zmniejsza się nawet o 50 proc.
2. Naturalne sposoby na uzupełnienie witaminy D
Witamina D występuje w wielu produktach żywnościowych. Szczególnie bogate w nią są tłuste ryby morskie, takie jak węgorz, makrela, śledź, łosoś norweski czy tuńczyk. W 100 gramach świeżego węgorza znajduje się aż 1200 j.m. witaminy D. Osoby, które nie spożywają ryb, mogą znaleźć witaminę D w żółtkach jajek. Jedno kurze żółtko dostarcza około 37 IU tego ważnego składnika.
Alternatywą dla suplementów z witaminą D mogą być niektóre grzyby. Witamina D2 jest ważnym składnikiem pieprznika jadalnego, zwanego kurką, grzybów Shiitake, a także pieczarek.
Poza tym, warto sięgać po tran, czyli olej z wątroby dorsza atlantyckiego. Ten produkt jest nie tylko bogaty w witaminy A i D, ale również stanowi doskonałe źródło kwasów omega-3 (DHA i EPA), które mają pozytywny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny.
3. Skutki niedoboru witaminy D
Niedobór witaminy D w organizmie może objawiać się w postaci zmian kostno-szkieletowych. U dzieci, niedostateczne zaopatrzenie organizmu w ten składnik może prowadzić do krzywicy oraz różnorodnych schorzeń układu kostno-stawowego.
Badania przeprowadzone przez specjalistów wykazały również, że niewystarczająca dawka witaminy D w organizmie może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, takich jak nowotwór jelita grubego czy rak prostaty, chorób układu sercowo-naczyniowego, np. zawału mięśnia sercowego, chorób autoimmunologicznych.
Niedobór witaminy D może doprowadzić także do rozwoju cukrzycy oraz problemów natury psychicznej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.