Zdrowe, ale nie na śniadanie. Naukowcy mówią, dlaczego z rana lepiej nie jeść pomidorów

Pomidory to popularne i lubiane warzywo. Świetnie komponuje się z kanapkami, sałatkami czy makaronami. Okazuje się jednak, że nie warto sięgać po nie na czczo. Powód tkwi w ich składzie i potwierdzają to doniesienia naukowe.

Nie powinniśmy rano jeść pomidorówNie powinniśmy rano jeść pomidorów
Źródło zdjęć: © Getty Images
Magdalena Pietras

Dlaczego lepiej nie jeść pomidorów z rana?

Wszystkiemu winne są taniny znajdujące się w pomidorach. To substancje, które odpowiadają m.in. za gorzki, cierpki posmak w produktach żywnościowych. Znajdują się nie tylko w pomidorach, ale też w kawie, herbacie czy kakao.

Spożywanie pomidorów na pusty żołądek może podrażnić błonę śluzową układu pokarmowego. Taki skutek uboczny potwierdza publikacja "A Comprehensive Review of Bioactive Tannins in Foods and Beverages: Functional Properties, Health Benefits, and Sensory Qualities", która znalazła się w czasopiśmie "Molecules".

Badania cytowane w artykule pokazują, że wchłanianie tanin w żołądku jest znikome, a większość z nich przechodzi do dalszych odcinków przewodu pokarmowego w formie niezmienionej. Jeśli w żołądku nie ma treści pokarmowej, taniny pozostają w bezpośrednim kontakcie z błoną śluzową, co może nasilać miejscowe działanie ściągające i drażniące. Może to powodować uczucie dyskomfortu, a u osób wrażliwych, nawet lekkie podrażnienie żołądka.

- Jeżeli zwierzęta, pomimo nieprzyjemnego smaku, żywią się roślinnością o bardzo dużej zawartości tanin, może dojść do zaburzeń w pracy przewodu pokarmowego poprzez blokowanie enzymów trawiennych. Taki ujemny wpływ może odnosić się także do człowieka - zauważa dr hab. Magdalena Karamać z Zakładu Chemicznych i Fizycznych Właściwości Żywności przytaczana przez serwis Nauka w Polsce.

Dodatkowo taniny utrudniają wchłanianie żelaza. W przytoczonym badaniu znalazła się informacja, że związki te wykazują zdolność do chelatowania jonów metali, zwłaszcza żelaza, cynku i miedzi. Przyjmowane na pusty żołądek mogą ograniczać wchłanianie minerałów z późniejszego posiłku, bo już wcześniej zablokują część dostępnych jonów w świetle przewodu pokarmowego.

W przypadku osób z niedoborem żelaza ryzyko takiego działanie może być szczególnie istotne. Należałoby to wziąć to pod uwagę, planując posiłki.

To jednak nie wszystko. Jak informują naukowcy, w pustej jamie ustnej i żołądku, bez obecności innych składników pokarmowych, taniny szybciej wiążą się z białkami śliny i śluzu, co może zwiększać subiektywne poczucie cierpkości oraz nieprzyjemnego "ściągnięcia" w ustach i przełyku.

Pomidor nie lubi się ze wszystkimi warzywami

Warto zwracać też uwagę na produkty, z którymi łączymy pomidory. Wbrew pozorom nie są one idealnym partnerem dla każdego warzywa czy owocu.

Przykładem jest ogórek. Zawarta w nim askorbinaza rozkłada witaminę C obecną w pomidorach, przez co posiłek traci część wartości odżywczych. Nie zaleca się także zestawiania ich z produktami bogatymi w żelazo, takimi jak soczewica, soja, śliwki czy awokado, ponieważ ten pierwiastek ogranicza przyswajanie likopenu, najsilniejszego przeciwutleniacza w pomidorach, nawet o połowę.

Właściwości pomidorów

Pomimo powyższych przeciwwskazań, pomidor to wciąż zdrowe warzywo, polecane przez ekspertów od żywienia. Są niezwykle bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawierają m.in. witaminę C, E, K, witaminy z grupy B, a także wapń, magnez, fosfor, potas czy miedź.

Dostarczają również błonnika, który reguluje pracę jelit oraz wspomnianego likopenu, czyli związku odpowiedzialnego za intensywnie czerwoną barwę miąższu i silne działanie antyoksydacyjne. Co ważne, likopen nie traci właściwości podczas obróbki cieplnej, dlatego warto sięgać nie tylko po świeże warzywa, ale i po sosy czy przeciery.

Dodatkowowo, wysoka zawartość potasu poprawia koncentrację, a witamina C wzmacnia odporność. Dzięki niskiej kaloryczności (ok. 18 kcal na 100 g) i dużej zawartości wody świetnie sprawdzają się w dietach odchudzających, zapewniając sytość przy minimalnej podaży energii.

Pomidory wykazują też działanie przeciwzapalne, wspomagają pracę serca, obniżają ciśnienie tętnicze.

Dlatego nie warto rezygnować z pomidorów, ale przełożyć spożycie ich na późniejszą porę dnia.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. WP abcZdrowie
  2. Molecules
  3. Nauka w Polsce

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców