Po jaki olej warto sięgać? Poprawia profil lipidowy i zmniejsza ryzyko miażdżycy
Wysoki poziom cholesterolu to jedna z głównych przyczyn chorób serca i układu krążenia. W walce z nim warto zadbać o naturalne "zbijacze" cholesterolu. Wartościowe, bogate w przeciwutleniacze tłuszcze roślinne mogą być elementem diety, która chroni przed hipercholesterolemią i miażdżycą.
Olej lniany
Nie bez powodu olej lniany zajmuje czołowe miejsce na liście produktów wspierających obniżenie cholesterolu. Zawiera on ponad 50 proc. kwasu alfa-linolenowego (ALA) – związku z grupy omega-3, który: poprawia profil lipidowy, redukuje stany zapalne, wspomaga regenerację śródbłonka naczyń, zmniejsza ryzyko tworzenia zakrzepów.
Zobacz także: Skuteczne sposoby na obniżenie cholesterolu
Co ważne, olej lniany należy spożywać wyłącznie na zimno – np. jako dodatek do sałatek, past warzywnych czy jogurtu. Należy go też przechowywać w ciemnej butelce i w lodówce, by zapobiec utlenianiu cennych kwasów tłuszczowych.
Olej rzepakowy
To popularny produkt, kupimy go w każdym sklepie spożywczym. Ale jego łatwa dostępność to nie najważniejsza zaleta. Olej zawiera korzystny stosunek omega-6 do omega-3, a także niewiele tłuszczów nasyconych.
Można go używać zarówno na zimno, jak i do smażenia (punkt dymienia to ok. 190 stopni). Badania wykazują, że regularne stosowanie oleju rzepakowego może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego nawet o 12 proc., a LDL – o 17 proc.
Olej z czarnuszki
Choć nie tak dobrze znany jak rzepakowy, to olej z czarnuszki zyskuje coraz więcej zwolenników. Poza wysoką zawartością kwasu linolowego i alfa-linolenowego, zawiera tymochinon – silny związek przeciwzapalny. Jego działanie wspiera prewencję miażdżycy i innych chorób naczyniowych. Warto stosować go w niewielkich ilościach jako dodatek do gotowych dań.
Inne wartościowe oleje
Na szczęście nie możemy narzekać na brak różnorodności w kategorii zdrowych olejów. Warto również zwrócić uwagę na:
olej z wiesiołka – zawiera kwas GLA, który wpływa korzystnie na układ krążenia i może wspierać obniżenie cholesterolu,
olej słonecznikowy (wysokooleinowy) – źródło kwasu linolowego (omega-6), choć warto równoważyć jego ilość innymi tłuszczami bogatymi w omega-3,
olej z awokado – bardzo odporny na temperaturę, idealny do smażenia i bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe,
oliwa z oliwek extra virgin – niezastąpiona w diecie śródziemnomorskiej, zawiera polifenole, które chronią naczynia przed miażdżycą.
Nie zepsuj oleju
Kiedy używamy olejów w kuchni, warto zatroszczyć się o to, by nie zepsuć cennych właściwości tego produktu. Olej lniany, z wiesiołka czy z czarnuszki są przeznaczone do spożywania na zimno. Oliwa extra virgin czy olej kokosowy mają niski punkt dymienia i nie nadają się do intensywnego smażenia.
Pamiętajmy też, by przechowywać oleje z dala od źródła światła, a najlepiej ciemnej butelce. Sprawdzajmy również datę przydatności. Zjełczały olej ma nieprzyjemny zapach, smak i traci właściwości zdrowotne.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.