Zielone jest zdrowe

Zielony jęczmień, hit dietetyczny ostatniego czasu, można z powodzeniem zastąpić znacznie tańszymi kiełkami różnych roślin czy glonami. Mówi o tym Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny z Instytutu Żywności i Żywienia w rozmowie z Anną Piotrowską.

Anna Piotrowska: Od ponad dwóch lat zielony jęczmień bije rekordy popularności w sklepach ze zdrową żywnością. W Internecie mamy dziesiątki reklam tego produktu. Można odnieść wrażenie, że jest on niezbędny człowiekowi do życia

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: Jeśli jemy dużo produktów przetworzonych, zwłaszcza bogatych w tłuszcz i węglowodany proste, takie jak na przykład ciasteczka, a mało warzyw - szczególnie teraz, w okresie jesienno-zimowym – to dodatek młodego jęczmienia może nam trochę podnieść poziom wartościowych witamin i składników mineralnych w organizmie. Jeśli jednak zdrowo się odżywiamy, jemy dużo warzyw, to nie popadajmy w przesadę, nie ma potrzeby codziennego stosowania zielonego jęczmienia. Możemy go zresztą zamienić na inne produkty, które mają takie same właściwości: podobny skład mają kiełki, a są dużo tańsze.

Jakie kiełki?

Wszelkiego rodzaju: rzeżucha, lucerna, brokuł, rzodkiewka, soja. Teraz się pojawiły na rynku także kiełki jarmużu czy cebuli. Dzieciom tłumaczę, że kiełki to małe dzieci dużych, dorosłych warzyw. Te dzieci potrzebują dużo energii, żeby urosnąć, dlatego zawierają tak dużo cennych składników.

Co jest wyjątkowego w zielonym, młodym jęczmieniu?

Podobnie jak wszystkie produkty pochodzenia roślinnego ma cudowne właściwości. Zawiera   ogromne ilości chlorofilu. A chlorofil ma budowę podobną do hemoglobiny, poprawia więc wydolność naszego organizmu. Zielony jęczmień zawiera również dużo kwasu foliowego, którego mamy zazwyczaj niedobór, żelazo, wapń, magnez, selen, witaminy z grupy B, witaminy C i betakaroten. Można powiedzieć, że małej dawce dostajemy prawdziwą bombę witaminowo-mineralną. Badania dowodzą, że zielony jęczmień ma bardzo szerokie spektrum działania na nasz organizm, m. in. przeciwzapalne.

Trzeba pamiętać, że przewlekły stan zapalny sprzyja postępowi wielu schorzeń cywilizacyjnych, takich jak choroby krążenia czy nowotwory. Wracając do zielonego jęczmienia - bardzo obniża poziom tzw. złego cholesterolu trójglicerydów, glikemię. Z tego względu można go polecić osobom z cukrzycą. Pomaga też trochę zredukować masę ciała. Jest jednak zastrzeżenie - nie można stosować niezdrowej diety i jeść jęczmień licząc, że schudniemy. To to tylko suplement pozwalający „podkręcić” metabolizm, dzięki temu, że ma bardzo dużo błonnika pokarmowego, a błonnik – nie tylko ten z jęczmienia - przyspiesza przemianę materii i w ten sposób pomaga zredukować masę ciała.

Błonnik jest przecież także w innych produktach?

10 zasad zdrowego odżywiania, których nie znasz

Podstawą zdrowego żywienia są produkty pełnoziarniste, chude mięso, nabiał, owoce oraz warzywa. Istotna jest również ilość i częstotliwość spożywanych...

To prawda. Zielony jęczmień powinien stanowić jedynie dodatek do zdrowej diety. Polacy jedzą za mało błonnika, a ten dostarczamy wyłącznie z roślin. Mówi się wciąż, żeby jeść warzywa i owoce a wciąż jest z tym problem. Jeśli dzieci nie chcą jeść warzyw, można im dodać trochę zielonego jęczmienia do różnego rodzaju koktajli, sosów, past czy zup.

Nie boi się Pani, że nie będą chciały go jeść?

Można to jakoś przemycić... Trzeba jednak pamiętać, że nie można podawać zielonego jęczmienia dzieciom poniżej trzeciego roku życia. Podobnie jest w przypadku kobiet w ciąży i kobiet karmiących piersią – to nie jest dobry czas na stosowanie młodego jęczmienia. Niektórzy piszą, że jęczmień ma dużo kwasy foliowego, który dla kobiet w ciąży jest niezbędny. Ale kwas foliowy przed zajściem w ciążę i w okresie ciąży należy dostarczać sobie z zielonych warzyw i suplementów zlecanych przez lekarza.

Jakie efekty uboczne zażywania zielonego jęczmienia powinny nas zaniepokoić i skłonić do konsultacji z lekarzem czy dietetykiem?

Jakie produkty spożywcze mają najwięcej witaminy D?

Nie bez powodu mówi się, że najlepszym źródłem witaminy D jest słońce. To właśnie pod wpływem jego promieni w skórze syntezowany jest ten cenny składnik....

Jeśli zachowuje się umiar, poważniejszych efektów ubocznych być nie powinno. Skoro zalecana jest łyżeczka preparatu dwa razy  dziennie na 20-30 minut przed posiłkiem, to należy przy tym pozostać, bo w przeciwnym razie mogą występować biegunki. Efektem będzie odwodnienie, a nie schudnięcie. Jeśli zaobserwujemy biegunki, warto zmniejszyć dawkę jęczmienia. Stosowałam jęczmień i mogę powiedzieć, że chyba miałam trochę więcej energii. Myślę, że w moim przypadku dużą rolę odgrywał chlorofil i żelazo.

Czy przed kuracją jęczmieniem należałoby zrobić jakieś badania?

Jak najbardziej, zarówno przed jak i po, w odstępie 2-3 miesięcy należy zrobić morfologię, żeby sprawdzić, czy pomaga. Poziom hemoglobiny powinien się zwiększyć.

Zielony jęczmień to nie jedyny wynalazek z grupy super zdrowych roślin, jakie w ostatnim czasie pojawiły się na rynku, wcześniej była zielona kawa, spirulina, chlorella… Co jest lepsze?

Myślę, że są to w jakimś stopniu wymienniki. Na pierwszym miejscu postawiłabym jednak spirulinę i chlorellę. Są to algi morskie stanowiące główne źródło chlorofilu oraz witamin i składników mineralnych. Często się mówi, że gdyby ryba nie zjadła tych wodorostów, to by w sobie nie miała kwasów omega 3. Może coś w tym jest… Później bym umieściła zielony jęczmień, a na końcu zieloną kawę. 

Anna Piotrowska zdrowie.pap, 9 miesięcy temu

Zdrowe odżywianie

Komentarze (9)
~ziołofan
~ziołofan 9 miesięcy temu

Właśnie "tuczę" swoją dziewczynę tym zielskiem na razie faktycznie piersi rosną i juz mineła rozmiar G ,piszą że większe piersi,to wyższe IQ tego nie zauważyłem ale apetyt wzrósł i robi sie problem z doborem staników

Odpowiedz
~wioletta
~wioletta 9 miesięcy temu

chlorella to alga słodkowoda - zawsze, a spirulina może być słodkowodna lub morska. Spirulina i chlorelle znam i stosuję od lat zwłaszcza w okresie zimowym kiedy owoce i warzywa są małowartościowe.

Odpowiedz
~adela
~adela 9 miesięcy temu

Próbowałam stosować aż 4 razy, dwóch rożnych producentów.. Za każdym razem czułam sie bardzo źle, było mi niedobrze, miałam ból i zawroty głowy. Nikt wiec nie jest w stanie mnie przekonać, ze młody jęczmień to samo zdrowie. Znowu jak zwykle artykuł sponsorowany przez producentów niewiele mający wspólnego z prawda.

Odpowiedz
~trawojad
~trawojad 9 miesięcy temu

Ten portal to jedna ściema. Jak można wierzyć w to co piszą, kiedy fotka z zawartością na talerzu przedstawia wykluczające się wzajemnie do spożycia produkty ? Wszędzie trąbią, że zielonego ogórka nie należy spożywać jednocześnie z pomidorem, a tu ? Widać, że można ! Hahahahaha !!!!!!1

Odpowiedz
~wezyr
~wezyr 9 miesięcy temu

Jedyne co zauważyłem, to że po zielonym jęczmieniu kobietom rosną piersi, i to piersi mleczne, niczym krówki ! Ale ciało staje się wołowe, jak również psychika przeżuwaczy, takie bardziej bezmyślne, no cóż doświadczenie wskazuje, że zdrowie potrzebuje ......... weterynarza ! ?????

Odpowiedz
~ala
~ala 9 miesięcy temu

jak uprawiany jest zielony jęczmień ? ile zawiera oprysków pestycydami [ na pleśń i grzyba ? ]czy ten jęczmień widział słońce ? czy ma fotony ? jakie ma badania ? czy przypadkiem nie jest tak jak z rybą [ panga ?]czy przypadkiem nie jest to następna ściema ?

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zdrowe odżywianie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Zdrowe odżywianie
Zdrowe odżywianie

Gwiazdy, które zdrowo się odżywiają

Gwiazdy, które zdrowo się odżywiają

ją do wykorzystywania w kuchni orzechów, owoców, warzyw, nasion i ziół w różnych wariacjach. Dziś je mięso, ale w dalszym ciągu stara się odżywiać zdrowo. Wybiera (...) się wybierać produkty zdrowe,...

Zdrowe odżywianie

Detoks dla opornych - wiosna w kuchni (WIDEO)

Detoks dla opornych - wiosna w kuchni (WIDEO) Odtwórz wideo

Jak przeprowadzić detoks na wiosnę? Agnieszka Mielczarek to autorka książki "Detoks dla opornych". Czym jest detoks? Jakich produktów należy unikać podczas oczyszczania organizmu? Mielczarek przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania takie jak: sałata...

Zdrowe odżywianie

6 zdrowotnych sekretów Japończyków

6 zdrowotnych sekretów Japończyków

z nadwagą czy otyłością. Pierwszy sekret zdrowego stylu życia: mało tłuszczu Japończycy opierają swoją dietę na rybach, soi, ryżu, świeżych warzywach (...) i owocach, czyli na zdrowej diecie, która zawiera niewielkie...

Zdrowe odżywianie

Jak ustrzec się przed infekcją? (WIDEO)

Jak ustrzec się przed infekcją? (WIDEO) Odtwórz wideo

profilaktyki infekcji. Są to na przykład: zdrowa dieta na odporność, pełna witamin i minerałów; sport, regularna aktywność fizyczna, najlepiej (...) na świeżym powietrzu; hartowanie się, przebywanie na świeżym powietrzu; częste przebywanie...

Zdrowe odżywianie

Naturalne metody na wzmocnienie odporności

Naturalne metody na wzmocnienie odporności

Produkty z lodówki Wzmacnianie odporności wbrew pozorom, nie jest takie trudne. Możemy dosłownie przebierać w najróżniejszych naturalnych metodach wzmacniania odporności, które nie tylko pozwolą nam przetrwać sezon przeziębień i grypy, ale również pomogą...

Zdrowe odżywianie

3 najgorsze rodzaje produktów dla serca

3 najgorsze rodzaje produktów dla serca

Zakazane produkty Jeżeli te rodzaje produktów często pojawiają się w twoim menu, narażasz swoje serce na poważne konsekwencje. Aby uniknąć chorób układu krążenia, które obecnie stanowią jedną z najpowszechniejszych przyczyn przedwczesnej śmierci, należy...

Zdrowe odżywianie

Trendy żywieniowe w 2016 roku

Trendy żywieniowe w 2016 roku

Daj ponieść się modzie W tym roku zwariujemy na punkcie zdrowej żywności. Warzywa, przede wszystkim te strączkowe, zastąpią dania mięsne, a do łask (...) ze zdrowymi dodatkami, np. jagodami acai. Lunche i kolacje zdominują...