Ziemniaki a cukrzyca. W jaki sposób je przyrządzać, by miały niski indeks glikemiczny?

Ziemniaki są często odradzane osobom chorującym na cukrzycę lub insulinooporność. Tymczasem okazuje się, że metoda obróbki termicznej może wpływać na ich wartość odżywczą i indeks glikemiczny, który jest kluczowy w przypadku cukrzycy.

Ziemniaki a cukrzyca - w jaki sposób przyrządzać, by miały niski indeks glikemiczny?Ziemniaki a cukrzyca - w jaki sposób przyrządzać, by miały niski indeks glikemiczny?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zdrowe, smaczne i uniwersalne

Ziemniaki są zdrowym i uniwersalnym warzywem, bardzo popularnym w polskiej kuchni. Można z nich przyrządzić mnóstwo różnorodnych potraw. Najczęściej gotuje się je w wodzie, piecze w piekarniku, smaży z nich frytki lub grilluje. Spożywane są jako dodatek do zup, sałatek i dań głównych.

Ziemniak zawiera bogactwo cennych składników. Wyróżnia się bogatą zawartością witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i PP oraz minerałów, szczególnie potasu, regulującego ciśnienie krwi i równowagę płynów w organizmie.

W ziemniakach znajdziemy również dużą ilość błonnika, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego i nerwowego. Solidna porcja skrobi w ziemniakach sprawia z kolei, że potrawy z nich sporządzane dają uczucie sytości na długi czas.

Zawierają około 80 kcal w 100 gramach, ale ich indeks glikemiczny jest uznawany za wysoki i wynosi IG 58- 95, w zależności od metody przyrządzania. Okazuje się, że kwestia obróbki termicznej ma tutaj duże znaczenie.

Indeks glikemiczny - co to jest?

Indeks glikemiczny (IG) informuje nas o tym, w jakim tempie wzrasta poziom glukozy we krwi po zjedzeniu danego produktu. Im wyższa wartość IG, tym szybciej następuje wzrost stężenia glukozy we krwi (tzw. glikemia poposiłkowa). Niemal najwyższy wzrost glikemii poposiłkowej ma miejsce po zjedzeniu czystej glukozy – dla tego produktu przyjęto umowną wartość indeksu wynoszącą 100.

Biorąc pod uwagę wzrost poziomu glukozy związanej ze spożyciem danego produktu, żywność podzielona została na trzy grupy:

  • grupa pierwsza - produkty o niskim IG, które mają wskaźnik poniżej 55,
  • druga grupa - produkty o średnim IG – mieszczą się w przedziale 55-70,
  • trzecia grupa - produkty o wysokim IG, ze wskaźnikiem powyżej 70.

To właśnie z uwagi na indeks glikemiczny ziemniaki często są odradzane osobom chorującym na cukrzycę lub insulinooporność. Tymczasem okazuje się, że nie taki diabeł zły... – sposób przyrządzenia ziemniaków może wpływać na optymalizację zalet zdrowotnych tych warzyw. Wybierając odpowiednią metodę obróbki termicznej jesteśmy w stanie dostosować ziemniaki do własnych potrzeb dietetycznych.

Ziemniaki gotowane w wodzie

Ziemniaki gotowane w wodzie, w zależności od odmiany mogą mieć średni lub wysoki indeks – IG, w przedziale 58-88. Na wysokość tego wskaźnika wpływa długość gotowania oraz to, jak drobno je pokroimy.

Ogrzewanie ziemniaków w dużej objętości wody wpływa na zmianę struktury krystalicznej skrobi - staje się ona bardziej podatna na trawienie. Jest jednak metoda, która pomaga obniżyć IG – tajemnica tkwi w tym, by najpierw ugotować ziemniaki a następnie je ostudzić. Gdy ponownie je podgrzejemy zawarta w nich skrobia będzie już bardziej „odporna” na trawienie (tzw. skrobia oporna).

Nie powinniśmy jednak zapominać, że gotowanie ziemniaków w wodzie przyczynia się do utraty dużej ilości witaminy C oraz cennych polifenoli – jest ona większa niż w przypadku pozostałych metod obróbki termicznej.

Gotowanie ziemniaków w łupinach

Inna forma przyrządzania kartofli, czyli gotowanie ich w skórkach, ma wpływ na zmniejszenie utraty składników odżywczych. Łupina pełni bowiem rolę bariery ochronnej, utrzymującej mikro- i makroelementy wewnątrz ziemniaka. Gotowane w taki sposób ziemniaki mają zwykle niższy IG, a jeśli ostudzimy je przed jedzeniem, zyskują na zawartości skrobi opornej. Skrobia oporna nie jest trawiona i absorbowana w jelicie cienkim. Nie podnosi również indeksu glikemicznego. Jej oddziaływanie na przewód pokarmowy jest podobne do tego, jakie ma błonnik.

Dodatkowo, łupina ziemniaka ma wiele błonnika, co stanowi dodatkową zaletę.

Ziemniaki gotowane na parze

Ziemniaki gotowane na parze są pod względem wartości IG zbliżone do gotowanych w wodzie, z jedną kluczową różnicą. Gotowane na parze zachowują większą, ponad 50% zawartość witaminy C, a także więcej potasu i polifenoli.

Pieczenie oraz grillowanie ziemniaków

Czy pieczenie i grillowanie ziemniaków może mieć wpływ na zmniejszenie indeksu glikemicznego? Owszem, obie metody nieco zmniejszą ich IG. Co więcej, zastosowanie tych metod powoduje, że zachowują one więcej skrobi opornej. Jeśli dodatkowo przyrządzimy w ten sposób kartofelki w łupinie, będą bogatsze w błonnik.

Grillowanie ziemniaków sprawia także, że mają nawet o połowę większą ilość polifenoli od tych gotowanych w wodzie i niemal tyle samo więcej witaminy C.

Smażenie ziemniaków

Smażone ziemniaki to zdecydowanie najmniej polecana metoda obróbki termicznej. Usmażenie kartofli mocno podnosi ich IG, a to powoduje gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Ta forma wpływa też na utratę dużej ilości witaminy C i polifenoli. Kolejną wadą jest zwiększenie kaloryczności, gdyż kartofle chłoną sporą ilość tłuszczu.

Gotowanie ziemniaków w mikrofali

Jest jeszcze jedna metoda przygotowywania ziemniaków, która umożliwia zachowanie w kartoflach największej ilości witaminy C. Jest także na drugim miejscu, jeśli chodzi o ilość polifenoli - po grillowaniu ziemniaków.

Mikrofala daje możliwość najkrótszego czasu przyrządzania. Poza tym, po schłodzeniu kartofli podnosimy ilość skrobi opornej, której jest tylko troszkę mniej niż w przypadku ziemniaków grillowanych i schłodzonych.

Źródła

  1. Dagmara Dąbek

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie