5 z 7Oregano
Oregano jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Warto często przyprawiać potrawy właśnie tym ziołem - jeden gram pokrywa 1 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminy A i E, dostarcza 2 proc. zapotrzebowania na wapń, żelazo i błonnik pokarmowy, 3 proc. na kwasy omega-3 oraz aż 8 proc. na witaminę K. Ponadto jest cennym źródłem witaminy C, a także zawiera tymol, który ma właściwości bakteriobójcze.
Dzięki składnikom odżywczym oregano wspomaga pracę układu immunologicznego – obkurcza naczynia krwionośne i redukuje poziom histaminy, co wywiera korzystny wpływ na drogi oddechowe i przepływ powietrza przez nos. Olejki eteryczne, które są zawarte w oregano, rozluźniają mięśnie gładkie. Ze względu na właściwości rozkurczające, oregano łagodzi zarówno mokry, jak i suchy kaszel. Roślina ta jest świetnym środkiem wykrztuśnym i pomaga w usuwaniu śluzu w nieżycie nosa.
Zobacz także: Dlaczego warto częściej używać oregano?