"Zjada" nasze zapasy witaminy D3. Kryje się w żywności
Naukowcy z Uniwersytetu w Surrey nagłośnili wyniki metaanalizy, z której wynika, że popularna witamina D2 – częsty dodatek do żywności pochodzenia roślinnego – może obniżać stężenie "bardziej użytecznej" witaminy D3. A to potencjalnie przekłada się na słabszą odpowiedź immunologiczną.
Witamina D2 obniża poziom witaminy D3
Badanie ukazało się w "Nutrition Reviews" 18 września 2025 r. i obejmuje dane z randomizowanych badań klinicznych. Autorzy dokonali przeglądu 20 badań, z czego 11 włączono do metaanalizy. Wynik nie pozostawiał wątpliwości: suplementacja witaminy D2 prowadziła do istotnego spadku stężeń 25(OH)D3 – końcowo średnio o ok. 18 nmol/L. Innymi słowy, podając D2, obniżamy poziom witaminy D3, czyli tej postaci, którą nasz organizm wykorzystuje do walki z infekcjami.
To nie pierwszy sygnał, że D2 i D3 działają inaczej na układ immunologiczny. W pracy opublikowanej wcześniej na łamach "Frontiers in Immunology" wykazano, że tylko witamina D3 stymuluje szlak interferonów typu I i II, a to kluczowy element wrodzonej obrony przed wirusami i bakteriami.
Jeśli więc suplementacja D2 dodatkowo obniża stężenie D3, można domyślać się mniej sprawnej reakcji przeciwwirusowej.
Jak suplementować witaminę D?
Witamina D2 jest powszechnie dodawana do produktów roślinnych tj. napoje sojowe, płatki, margaryny, bo łatwo można ją pozyskać z grzybów i drożdży. Zespół z Surrey i współpracujących instytutów podkreśla, że należałoby uwzględniać dostępność roślinnych źródeł D3 (np. z porostów), skoro to właśnie ta forma wiąże się z korzystniejszym profilem immunologicznym.
Co możemy zrobić jako konsumenci? Przede wszystkim czytać etykiety żywności fortyfikowanej - to w niej najczęściej występuje witamina D2. Ponadto w naszych warunkach geograficznych większość populacji powinna suplementować witaminę D3 przynajmniej od października do kwietnia, a osoby z grup ryzyka – przez cały rok.
Optymalna dawka ustalana jest na podstawie oznaczenia 25(OH)D we krwi, a celem jest utrzymanie poziomu 30–50 ng/ml. Stąd warto również monitorować stężenie witaminy we krwi, żeby w razie potrzeby dostosować suplementację do potrzeb naszego organizmu.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródło:
Brown EIG i wsp., Nutrition Reviews, Effect of Vitamin D2 Supplementation on 25-Hydroxyvitamin D3 Status: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.