Gdy ich brakuje, bolą stawy, cierpi mózg. Jedz dwa razy w tygodniu
O tym, że kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, słyszał już niemal każdy. Po czym jednak można poznać, że mamy do czynienia z ich niedoborem? I w jakich produktach jest ich najwięcej?
1. Kwasy tłuszczowe omega-3. Czym są?
Kwasy tłuszczowe omega-3 to grupa trzech kwasów tłuszczowych. Są niezbędne dla naszego organizmu i pochodzą z tłuszczów zwierzęcych i roślinnych. To tzw. dobre tłuszcze, o których często mówią lekarze i dietetycy.
Do tej grupy należą następujące kwasy tłuszczowe:
- Kwas alfa-linolenowy (ALA). Pochodzi głównie z olejów roślinnych, a nasze ciało nie jest w stanie go wytworzyć. Musimy dostarczać ALA z pożywienia lub suplementów, aby uzyskać odpowiednią ich ilość w organizmie. Przykładami roślin zawierających ALA są siemię lniane i soja.
- Kwas eikozapentaenowy (EPA). Pochodzi z tłuszczów zwierzęcych i ma kluczowe znaczenie dla zdrowia neurologicznego i sercowo-naczyniowego.
- Kwas dokozaheksaenowy (DHA). Pochodzi ze źródeł zwierzęcych i również jest niezbędny dla zdrowia mózgu i serca – nawet podczas rozwoju płodowego.
2. Objawy niedoboru kwasów omega-3
Kiedy nasze ciało nie otrzymuje wystarczającej ilości kwasów tłuszczowych omega-3, rozwijają się niedobory, które mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Niektóre diety i plany żywieniowe mogą sprzyjać temu niedoborowi.
Chociaż niektóre objawy niedoboru mogą nie być oczywiste, następujące symptomy powinny skłonić nas do sprawdzenia poziomu omega-3:
- Problemy ze skórą, włosami i paznokciami. Omega-3 są budulcem ścian komórkowych, a ich niski poziom może powodować suchą skórę, łamliwe włosy i cienkie, łuszczące się paznokcie. Niedobór omega-3 może również powodować wysypki i łupież oraz pokrzywkę i egzemę.
- Zmęczenie i problemy ze snem. Zwiększenie poziomu kwasów omega-3 w organizmie może znacząco poprawić jakość i ilość snu, co przynosi dodatkowe korzyści zdrowotne.
- Problemy z koncentracją i uwagą. Niedostateczny poziom niezbędnych kwasów tłuszczowych przyczynia się do trudności z pamięcią i koncentracją, a także może prowadzić do drażliwości i niepokoju.
- Bóle stawów i skurcze nóg. Omega-3 mają doskonałe właściwości przeciwzapalne, naturalnie redukują obrzęki i stany zapalne w stawach i reszcie organizmu.
- Nadmierne wydzielanie woskowiny usznej. Zwiększenie poziomu kwasów tłuszczowych omega-3 może pomóc zredukować ten problem. Ponadto dostateczna ilość omega-3 może chronić słuch.
- Problemy z układem krążenia. Badania jednoznacznie wskazują, że omega-3 są kluczowe dla zdrowia serca.
- Trudne cykle miesiączkowe u kobiet. Kobiety cierpiące na długie, obfite miesiączki mogą odczuć ulgę, zwiększając spożycie kwasów tłuszczowych omega-3.
3. Jak zapewnić sobie wystarczającą ilość kwasów tłuszczowych omega-3?
Kiedy to możliwe, najlepiej jest czerpać witaminy i składniki odżywcze z pożywienia, a dodatkowo, w razie potrzeby, uzupełniać je suplementami. Wielu ekspertów sugeruje spożywanie tłustych ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu lub przyjmowanie suplementów z EPA i DHA ok. 250-500 mg dziennie.
Oto najlepsze źródła kwasów tłuszczowych:
- źródła roślinne (dostarczają ALA) – siemię lniane, nasiona konopi, nasiona chia, orzechy włoskie, soja, szpinak, brukselka,
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.